Daniel Myer от Architect: „Всичко дължа на голямата си любов към музиката!“

Интервюта, Музика, Топ — От на март 21, 2018 в 17:32

Daniel Myer е от хората, които предпочитат да бъдат заети. За това свидетелства активният му студиен и лайв календар, изпълнен с ангажименти към банди като Haujobb, Covenant, We are the Alchemists и електронните му превъплъщения Hexer, DSTR, Liebknecht, Architect и др.

През далечната 1998 година Даниел започва аферата си с Architect – музикалният хибрид от IDM, електроника и плавни ембиънт звукови картини. Формацията набира популярност след съвместна концертна дейност с проекта на Алан Уайлдър (екс-Depeche Mode)Recoil, както и с Front Line Assembly, Gary Numan, Delerium и SONOIO на Алесандро Кортини от Nine Inch Nails.

Алтерегото на Даниел Майер – Architect ще свири в София за пръв път по покана на Студио А след няколко дни. Тема, за която той разговаря с водещия на предаването Shuffle – Боян Бочев.

Боян Бочев: Здравей! Как си?

Даниел Майер: Здрасти, добре съм! Малко изморен, но се чувствам окей, благодаря ти!

Боян: Напоследък си изключително ангажиран. Къде те откривам?

Даниел: В момента съм на турне с моята шведска банда Covenant. Отговарям за клавирите в групата и сега сме по средата на нашата английска обиколка.

Боян: Това турне е един вид реюнион за вас, прав ли съм?

Даниел: Не, никак не са реюнион концерти. В момента свирим в подкрепа на последния си албум, като след гиговете тук и малка почивка заминаваме за Щатите. Там ще имаме 26 лайфа, а също и включвания на няколко американски фестивала.

Боян: Звучи впечатляващо! Каква е реакцията на публиката, идваща на турнето ви с Covenant?

Даниел: До момента отношението е наистина супер. Радваме се и на чудесна подкрепа от дуото Emphathy Test. До тук всичко се развива повече от добре.  

Боян: Какво е чувството в новия албум на Covenant? Интересно ми е да споделиш малко повече за него.

Даниел: Новият ни запис се казва ‘The Blinding Dark’ и песните в него очевидно носят мрачно усещане.

Боян: Разкажи ми какво е усещането да си отново на сцената, да свириш с твоите хора, с тези добри музиканти?

Даниел: Винаги е забавно! Свиря с момчетата от Covenant вече 12 години. За кратък период от време си бях дал малко почивка и ме заместваше друг музикант. Но от четири години пак съм в играта и се чувствам добре, когато сме на турне. Харесва ми!

Боян: Със сигурност е така! Даниел, ти разполагаш с няколко активни музикални проекта. Говоря за Rendered – съвместното ви EBM/индъстриъл дуо с френския ти колега – Клемент Перез, групата Haujobb, Covenant, очевидно и разбира се, соло изпълненията ти под псевдонима Architect. Как успяваш да се движиш в толкова различни посоки? Каква е тайната?

Даниел: Всичко дължа на голямата си любов към музиката. Харесвам най-вече електронния стил. Постоянно работя на пълни обороти, така че когато усетя вдъхновение, създавам композиции. Обичам да човъркам бийтове, да измислям бас линии. Процесът на работа ми носи лекота и удоволствие.

Bukarest 7

Боян: Да, сигурен съм, че постоянно изследваш музиката. Откриваш нови начини да изразиш идеите си.

Даниел: Да, точно така е. В много от случаите изпреварвам времето с парчетата, които продуцирам. Например с бандата Haujobb винаги опитваме различни техники. Често пъти публиката на електронната сцена ни следва и разбира. Давам си сметка обаче, че с нашите експерименти през годините загубихме и част от старите си фенове.

Боян: Да, разбирам те. Добре, нека поговорим за соло проекта Architect, който се появи на радара ми през 2010 г. с албума “Consume, Adapt, Create”. Каква история се крие зад това твое артистично въплъщение? Кои са най-важните особености, които трябва да знаем за Architect?

Даниел: Architect е моят най-първи солов проект. Всъщност, преди него имах друга формация, с гост-вокал в нея. Тя основно се базираше на EBM/индъстриъл движението от средата на 90-те. С Architect обаче исках да завия в друга посока. Започнах да навлизам в брейкбийт и дръм и бас стилистиката. В Haujobb също наблягаме на тези течения.

Но с Architect целта беше да създам специфичен звук. В началото беше изключително минималистичен и основно се дефинираше от инструментали. Използвах доста семпли, плюс шантав програминг и в повечето случаи траковете се получаваха малко по-шумнички.

Боян: Но и подходящи за клубовете, бих добавил.

Даниел: Да, по-късно бийтовете ми придобиха клубен звук. С новия си албум, по който работя в момента, ще се върна към корените. Текстурата пак е шумна, но парчетата са доста по-клубно ориентирани от последния рилийз. Всъщност нека издам, че планирам да представя част от новите си композиции на партито в София.

Боян: Кога можем да очакваме новия ти албум?

Даниел: Надявам се още тази есен.

Боян: Както вече споменах, тази събота, 24-ти март пристигаш за първи път в България. Запознат ли си с огромната любов на българската публика към Depeche Mode, Alan Wilder, Recoil, De/Vision и изобщо към електронната/синт-поп сцена?

Даниел: Да, разбира се! Знам отлично за обичта на вашите фенове, а и като цяло на тези от Източна Европа, към Depeche и Алън Уайлдър.

Боян: Да, всъщност нека да ти споделя, че имах удоволствието да се срещна с Алън през 2009-та, когато той беше на турне с проекта му Recoil. За съжаление, той не успя да стигне до София, но пък аз отидох в Букурещ, където се случи неговият лайф. А какво е влиянието върху твоята музика на Уайлдър и това, което той направи преди години заедно с Depeche Mode? Зная, че си издавал и ремикс на негово парче?

Даниел: Доста голямо влияние имаха върху мен, тъй като първоначалната ми обич към електронната музика дължа най-вече на албумите на банди като Depeche Mode, New Order, Pet Shop Boys и така нататък. До ‘Violator” – Depeche бяха любимата ми група.  А и мисля си, че този запис остана най-великият, който някога съм слушал.

Когато започнах сериозно да навлизам в музиката през 91-а, моите приятели ме питаха: „С кого най-много би искал да работиш?“ Веднага отговорях: „С Алън Уайлдър, естествено!“ Той беше моят идол, моят модел за подражание. Звуковите картини, които създава, красотата на музиката му… Той е човекът!

Боян: Напълно съм съгласен. Неговият продуцентски подход е изумителен! Много хора казват, че след напускането му, Depeche Mode така и не успяха да достигнат класата от албумите с Алън. След концерта в София на 24-ти март какво те очаква – още лайфове и партита през пролетта и лятото? Или ще се отдадеш на работа в студиото?

Даниел: Веднага след гига ми в София заминавам за петседмично турне в Америка с Covenant. След тези концерти ще пускам и на няколко електро партита в Лайпциг. Те винаги се получават страхотно, защото успявам да се видя и с много мои приятели. През май летя обратно за Щатите, където ще се включа в големия Movement Electronic Music Festival, който се провежда в Детройт. Така ще се опитам да промотирам малко повече моите техно записи.

Боян: Доколкото видях, в края на юли си част и от програмата на Terminus Festival, който се провежда в Келгъри, Канада.

Даниел: Да, точно така! Вълнувам се много, защото този фестивал в Канада е малък, но пък отлично организиран, с готини банди и артисти. В Келгъри имам доста приятели, тъй като съм свирил на тяхното събитие вече 4 или 5 пъти. Ще бъде прекрасно и сега, сигурен съм!

Боян: За финал, Даниел, какво би искал да кажеш на българските ти фенове, които, мога да те уверя, с нетърпение чакат вашата среща на 24-ти март в Club Mixtape 5?

Даниел: О, и аз се вълнувам! За първи път ще представя проекта си Architect в София и ще ми бъде приятно да свиря във вашата красива страна. Всъщност, знаеш ли, аз съм идвал в България като дете.

Боян: Ха, интересно! Ако искаш разкажи ми тази история…

Даниел: Ами, да. С моите родители пътувахме до вашата страна. Израснал съм в Източна Германия и когато бях 13-14-годишен пътешествието ни започваше от родния ми град Бернбург, а крайната цел беше Черно Море. Спомням си, че пих първата си кока-кола в България (усмивка). Но по важното е, че от България си купих първата касетка на Depeche Mode.

Боян: Доста яко! Все още могат да се намерят такива касетки, уверявам те. Може би някой от твоите фенове, които ни четат, ще ти подарят някоя от тях на концерта в София!

Добре, Даниел, за мен беше истинско удоволствие да си поговорим. Желая ти приятни концерти с Covenant и изобщо лек път, тъй като е впечатляващо колко много дати из целия свят имаш в рамките само на няколко месеца.

Даниел: Благодаря ти и аз! Ще се видим съвсем скоро!

180324-A3

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Секцията за мнения е затворена.

Nice Theme
WordPress Themes