Wiley vs. Dizzee Rascal – до къде стигнаха разногласията между двамата

Новини, Топ — От на ноември 2, 2017 в 11:57

През изминалия месец враждата между Wiley и Dizzee Rascal прерасна до крайни заплахи по интернет, за да стигне до тук. Къде е това „тук“, ще разберете по-надолу. 

Взаимоотношенията между две от най-влиятелните британски емсита Wiley (Richard Cowie) и Dizzee Rascal (Dylan Mills) са доста влошени. Особено, след като вторият неотдавна се самообяви за „Богът на грайма„.

От тогава дългогодишната вражда между двамата се обостри още повече и двамата започнаха да си разменят пиперливи упреци по Twitter, като в началото на миналия месец спорът се нажежи до краен предел.

wiley-dizzee

От къде започва висчко?

В началото Richard и Dylan са близки приятели и колеги. Двамата са част от легендарния грайм колектив Roll Deep, към който Dizzee се включва през 2002 с парчето ‘Bounce‘. Година по-късно обаче той напуска групата „по лични причини“. От  тогава двамата избягват да комуникират под каквато и да е форма. И така цели 14 години.

Wiley на няколко пъти се опитва да смекчи разногласията им, като през изминалата година в интервю за „TimeOut“ дори заявява, че отново би работил с Dizzee „и то абсолютно всеки ден. Обичам го като свой брат„. Той сочи именно ‘Boy In Da Corner‘ на Dizzee и като един от двата най-силни албума в историята на грайм музиката (вторият е ‘Home Sweet Home‘ на Kano).

dizzee-wiley-5.14.2012

Dizzee, от своя страна, въобще не демонстрира намерения да възобнови някогашното приятелство и дори през тази година пусна парчето ‘The Other Side‘ – част от последния му албум ‘Raskit‘, в което Wiley открива пряко дисване спрямо себе си.

Кажете на Willy, че не ми е нужен човек, с когото да си пиша постоянно
Престани с тези писма, защото не знам какво да правя с тях
Никога вече няма да бъде 2003-та или 2002-ра

Така започва и вербалната престрелка между двамата.

Обвиняемият отрича чрез текста си да цели да обиди когото и да било, а просто да изпрати послание: „Нищо не съм казвал против Wiley. Въпросът е, че аз винаги съм му в устата. И причината да се заяде за този трак е, че го е страх да не се разприказвам. А аз не е като да нямам какво да кажа. Мога много стабилно да го изложа, но няма да го направя, защото не е моя работа. Научил съм, че това, което постваме в Twitter, не винаги помага за това да бъдеш разбран. Затова реших да го изразя чрез песен.

dizzee-rascal-raskit

Всичко все пак опира до самопровъзгласяването на автора на ‘I Luv U‘ за „най-големият“ в грайма. Иначе надали Cowie щеше да се заяде за горепосочения текст.

Въпреки това Dizzee опонира на хорските нападки новият му албум ‘Raskit’ да е граймърски. Той отрича решението му да се завърне към грайм звученето да е продиктувано от това, че стилът отново набира популярност: „За какво говорите? Та, аз се занимавам с грайм още, когато Wiley беше част от Pay as you Go*, правеше хитове за [музикалната класация] Top of the pops и оправяше ученички. Не, аз не съм кръстникът на грайма, аз съм Бог!“ 

Добре, подобно изказване звучи точно като човъркане в инфектирана рана и Wiley е в правото си да се разсърди.

Емсито продължава да „скромничи“ по темата: „Самият Stormzy ми е казвал, че съм най-голямото му вдъхновение, заради което е започнал да е занимава с тази музика.“ 

Wiley не му остава длъжен и го обвинява, че без негова помощ кариерата му „никога нямаше да се реализира„. 

След това обвинение Dizzee си изпуска нервите и публично заплашва опонента си с убийство: „Wiley, знам, че си мислиш, че всичко, което казваш, е много смешно, но ще дойде ден, в който чашата ми ще прелее и ще си изпатиш здраво. Ще те убия. Хайде, продължавайте да се смеете„.

Доста инфантилна постъпка за 32-годишен мъж. А много хора все още не могат да си обяснят от къде идва неприязънта между две от най-великите емсита в историята на музиката.

Оказва се, че враждата се заформя през 2002 година. Ето как: „С компания бяхме в Агия Напа [Република Кипър] и една вечер излязохме да се разтъпчем. Спречкахме се с две лондонски крюта, чиито имена няма да назова, но всички ги познават. Реших, че няма да оставя нещата недовършени и на следващият ден реших да продължа спора. Срещнах на улицата двама от нападателите от предната вечер и ги подгоних, докато Dizzee изостана назад. Това, според мен, беше и най-правилната постъпка. Не съм вадил нож, упражнявах единствено физическа разправа. Междувременно Dizzee попаднал на други няколко момчета от втората компания, и те го наръгали…

…Вече съм възрастен и разбирам, че винаги едно и също ще се върти в главата му: „Знам, че се случи спречкване. Знам, че именно ти, Wiley, не остави нещата както си бяха, а, ако го беше направил, може би нямаше да ме наръгат. Щеше ми се той да не беше оставал сам, а да продължи с нас. Може би тогава нищо от това нямаше да му се случи„, разказва Wiley.

wiley-at-the-2017-brit-awards

Дни след „заплашването“ чрез видео в Instagram Dizzee решава да охлади страстите и се извинява публично за думите си.

Или поне за част от тях: „Хората всячески се стараят да ме изнервят. Но знаете ли какво? Изприказвах доста налудничави неща. Но днес е неделя, така че не мога завърша този ден без да се обърна отново към позитивизма, защото той е в основата на всичко… Най-лошото, което казах днес, е, че съм бог. Не, аз не съм бог.  Уважавам хората и техните възгледи“.

Развръзката?

Wiley иска примиерие. И го заявява където му се отдаде повод – в социалните мрежи, в интервюта и дори в книгата си „Eskiboy„, която излезе вчера (2 ноември).

В книгата си Richard отправя ясно послание към някогашния си другар: „Аз и ти сме Ин и Ян-ът в цялата схема. Не е нужно да сме приятели, нужно е единствено да сложим край на разногласията. Ти постигна много без моя помощ и никой не може да ти го отнеме. Но причината ти да си Dizzee е, тази, че аз съм Wiley. Ние се издигнахме от прахта и сътворихме бъдещето… Ще те разбера, ако седиш и си мислиш как съм желал да бъдеш намушкан. Но тогава искам да си припомниш, че всички правим грешки. Ако имаш проблем с мен, си длъжен да се свържеш с мен и да ми го кажеш направо. Ако пък нямаш, добре. Но ние трябва да говорим“.

Честно казано, съмняваме се Dizzee да се вразуми, но все пак се надявамепо някой ден да загърби егото си и наистина да заложи на позитивните вибрации. :)

wiley-Eskiboy

*Най-влиятелното геридж крю по онова време – бел.ред.

Тагове: , , , , , , , ,

Секцията за мнения е затворена.

WordPress Themes