Stash! – интервю с Lynx (Великобритания) / Stash! – interview with Lynx (UK)

Интервюта, Топ — От на юни 15, 2016 в 14:52

Имаме чувството, че 2016-а тече много бързо! От началото на годината направихме няколко интервюта и то с доста силни артисти – Commix, Joanna Syze, Phirah & Faith, а сега ще ви представим нашия следващ гост – гениалният продуцент Lynx!

––––––

(Scroll down for the English version)

Steve Nobes, по-познат като Lynx, е артист, който няма нужда от представяне за по-голямата част от дръм и бас вселената. През годините той успя да издаде 3 албума, а музиката му е издавана за някои от най-големите лейбъли в жанра, между които Hospital Records, Soul:r, RAM, Playaz, Samurai, Warm Communications, 31, Digital Soundboy, Crative Source, неговия собствен Detail Recordings и много други!

Решихме да си поговорим със Steve, тъй като той току-що пусна четвъртия си албум, а той е доста специален! Заглавието е Vault 1 и представлява колекция от 15 трака, направени през годините, като албумите Shelflife на Calibre.

В траклистата виждаме колаборации с артисти като гореспоменатия Calibre, DRS, Kemo, Spoonface, Hellrazor, Zero One, Tali, Seed & Singer J, като във всяко парче се усеща запазената марка за гаранция и качество на Lynx. Парчетата може да закупите от iTunes, Juno, Beatport  и другите магазини.

Достатъчно говорене от нас засега, нека дадем шанс на Steve да ни разкаже повече за себе си.

lynx 3

Stash!: Здрасти, Steve!  Като за начало искаме да ти благодарим за това, че намери време да си поговорим. За нас е голямо удоволствие! Как си?

Lynx:  Супер съм, мерси!

St!: Вярваме, че знаем малко или много за нещата около музикалния ти живот и изданията ти, но можеш ли да ни дадеш малко детайли за личния ти живот? Имаш ли братя/сестри, какво си учил и дали, всъщност, работиш изцяло като диджей/продуцент или имаш друга професия, с която да си изкарваш прехраната?

L:
Имам невероятния шанс и късмет да работя и да се занимавам и изхранвам с музика през последните 10 години! Преди това около 5 години бях звуков инженер. Завърших магистратура по Аудио технологии преди около 10 години. Като артист не мога да кажа, че ползвам тези знания и умения толкова много, но все пак беше страхотен опит и ми помогна много в работния процес, тъй като съм много неорганизиран човек!

St!: Главната причина за разговора ни е твоят чисто нов албум ‘Vault 1! Моля те, кажи ни малко повече за него, как реши да издадеш компилация от парчета от миналото и  да съживиш лейбъла си Detail?


L:
Много се радвам да ви представя Vault 1. Имах толкова много неиздадени неща през последните 10 години. Някои от тях може да сте чули в мои сетове, други пък въобще не са били пращани на други хора. Издавайки тези парчета, изпитвам едно пречистване на ума. Понякога като музикант достигаш до момент, в който не можеш да продължиш напред, когато имаш толкова много неиздадена музика. Това е първата от общо седем части на сериите Vault, така че може да очаквате още много неиздавана музика от архивите. Видя ми се като логична стъпка да възобновя лейбъла си и да издам тази поредица, като за Detail ще има и много нови издания съвсем скоро.


St!:
Тъй като получихме промото с дигиталните файлове – планираш ли да издадеш албума и на плочи?

L:  За момента няма да има издание на винил. Бих се радвал да го пусна на плочи, но противно на това, което мислят хората – че винила се завръща на пазара, всъщност става все по-трудно да издаваш на винил. Може да пусна kickstarter и да събера пари за издаване на плочи. Сигурен съм, че аз, както и други хора, бихме се радвали всичко да се пуска на винил, но понякога просто не е осъществимо. Хубаво е да можеш да издаваш музика на всеки 4 седмици, след като пратиш трак на дистрибутора. С плочите е нужно много повече време, докато излязат на пазара. В момента ми е много удобно да мога да си позволя да променям какво и кога искам да издам.

St!: Нека се върнем малко по-назад за момент. Кога и как се забърка с джънгъл/дръм и баса? Кажи ни някои от артистите или парчетата, на които си се кефил в миналото. Какво ти бе главното вдъхновение в жанра?

L: За пръв път чух рейв музика през 1991. Слушах радио и поп чартовете, когато чух The ProdigyJericho. Бях впечатлен колко по-различна бе тази музика от останалите парчета по това време. Оттогава вече бях зарибен. След това започнах да слушам хардкор/джънгъл, започнах да си купувам плочи, основно на Moving Shadow. Това беше и може би все още е любимият ми лейбъл.


St!:
По-рано тази година ти пусна много интересен и разнообразен семпъл пакет за  Loopmasters. Също така прочетохме, че едно време си делил студио с момчета като Friction, Mampi Swift, Stakka & Skynet – кажи ни малко повече за първите ти стъпки в продуцирането.


L:
Да, много съм горд с последния семпъл пакет, който пуснах за Loopmasters, безспорно най-добрият, който съм правил до сега. Започнах да продуцирам през далечната 1992 г. Един приятел ми показа програма за музика наречена Octamed за Commodore Amiga. Беше много яко да го гледам как пише музика на тази машина. Бях безнадежден случай в собствените си опити, но продължих да се занимавам и правех музика като хоби. Започнах да работя в Airtight Studios в Chichester през 2001 г. Тогава наглеждах студиото и помагах на клиентите с тяхната продукция. Беше един вид схема със споделено време, в която хората си букваха определено време през седмицата, за да ползват студиото. Беше готино да помагам на новите продуценти да положат основите и голяма чест да наблюдавам студио сесии на диджеи като Friction. Малко след това Skinny забеляза таланта ми и за него написах 5 трака, които издадохме за лейбълите на Stakka & SkynetUnderfire и Audio Blueprint. Това беше много важно за мен и ми даде увереността, че мога да постигна повече. Кефих се и беше забавно да правя по-техно ориентиран дръм и бас по онова време, но бързо усетих, че нямам какво повече да допринеса към този тип звук. След това започнах да пиша по-леки, минималистични и ликуид парчета. Усетих, че така мога да съм повече от себе си и мога да се развия като артист. Общо взето всичко тръгна от там.


St!: Има ли някакъв определен начин, по който работиш, когато започнеш да пишеш трак?

L:  Да, има – да се забавлявам! Най-важното нещо е процесът на писане на музика да ти доставя удоволствие. В това не може да има някакви скрити и себични неща. Магията е точно в това да го направиш. Ако ти харесва да го правиш, ще станеш по-добър. Няма някакъв технически трик или начин, по който да построиш трак, а и да има, то ще звучи твърде роботско за мен. Аз обичам да пиша музика естествено, а не по някакви правила.


St!:
Какво е мнението ти за диджействането и диджеите в днешно време?

L: Аз обичам да пускам. Това оправдава цялото време, прекарано в студиото. Много се кефя да пускам музиката си пред публика. Да наблюдавам реакциите на хората, когато вкарам някой нов трак или класика, е жестоко. Не мисля, че диджействането като процес се е изменило чак толкова много. Не ползваме плочи – и какво от това? Това всъщност значи, че диджеите имат възможността да правят повече неща от преди. Ако съпоставиш съвременен диджей със стар диджей, който пуска плочи, то новият ще взриви публиката много повече. В днешно време имаме толкова много джаджи и техника на разположение.

St!: Да ти кажем суровата истина – твоят дебютен албум с Kemo за Soul:r е много високо в нашия списък с най-иновативните и интересни дръм и бас албуми за последните 10 години. Наистина изпревари времето си и все още звучи свежо. Можеш ли да се върнеш назад във времето и да ни споделиш малко повече за този проект и как се случи? Също така малко загубихме дирите на Kemo – какво прави той сега?

L: Благодаря! Аз и Kemo бяхме в различни държави (Англия и Германия), когато за пръв път започнахме да пишем музика заедно. Реално не се бяхме срещали до 6-ия месец от съвместната си работа, а вече бяхме подписали първия си сингъл за Soul:r! Първоначално процесът беше много прост – аз пиша трак и Kemo рапира върху него. Той записваше вокалите си в студиото на един негов много добър приятел Matt Flores (много як хаус продуцент от Кьолн) и после ми ги пращаше. Понякога преработвах трака, базирайки се на вокала, за да се получи симбиозата между музиката и лириките. Имам много хубави спомени от този период. Kemo в момента живее живота си и се е поотдалечил от музиката. Надявам се, че един ден ще го видим да се завърне на музикалната сцена!

St!: Във връзка с първото ти LP, Soul:r и Marcus Intalexминалата година ние направихме интервю и с него и го попитахме какво мисли за теб и това, че вече си част от Hospital. Намираме коментара му за много професионален и изпълнен с уважение, можеш да го прочетеш. Какви са ти отношенията с него и лейбъла му в момента?

“Marcus Intalex: Steve (Lynx) is a good friend of mine and he’s always trying to find the right recipe for success but in the same way still trying to do things his own way. I loved the album he did for Soul:r, I thought it was a great album, but it wasn’t as successful as any of us hoped it was going to be. Like… no way near as successful. There was a few people into it and it kind of did okay, but then it didn’t necessarily elevate into the level it might. And he wanted to try something for himself on his own label and I give him as much support as I can and we are still really good friends. He suggested that there were a couple of big labels interested in his project and I told him to go for it. I want him to be successful, I want him to find happiness in making music. Some of the stuff he was making I certainly wanted to put them out, but the offers that he had were to take him as a whole project, to give him a deal and hopefully get him more gigs and stuff. I’m not going to hold him back. I wanted him to be successful, so I just wished him the best of luck and I offered to help whenever I could. At the end of the day we are friends, you don’t want to see anybody not be as successful as they want to be. I’ve never signed an artist in terms of like ‘I want a five album deal’ or anything like that. It’s always just… you’re making good music, I know how to put this music out. We’re friends, we support each other and help each other out and if it works, it works and if it doesn’t then at least we’ve tried something, you know.

 

L: Marcus е много готин! Той е най-милият и земен човек, който съм срещал в дръм и бас средите. Всъщност имаме и съвместен трак, който излиза скоро за неговото ново EP за Soul:r – заглавието е Stingray. Все още сме в прекрасни отношения, а и човек никога не знае – може пак да видите мои издания за лейбъла му!

St!: Моля те кажи ни как всъщност подписа с Hospital и какъв беше процесът на писане на албума за лейбъла?

L:
Преди около 2 години Hospital ме поканиха на среща. Не знаех защо и, като отидох, те казаха, че искат да подпишат с мен. Първоначално бях в шок. По същото време имах и друга оферта от друг голям лейбъл, но реших да работя с Hospital. Писането на този албум не беше много по-различно от предишните, освен процесът със селекцията на парчетата. Разбира се, трябваше да мине и през много различни хора от лейбъла преди издаването.


St!:
В кариерата си имаш колаборации с артисти като Calibre, Marcus Intalex, Noisia, Alix Perez, Kemo, DRS и много други. Има ли други продуценти и вокалисти, с които би работил, но все още не си има възможността?

L: С Liam Howelett от Prodigy би било зверско! Jai Paul, James Blake също би било прекрасно. В дръм и бас жанра би бил някой като Dub Phizix. Много ми допада простотата и свободата в неговата музика, както и това, че не се придържа към нормите в стила.

St!: Благодарим за отделеното време. Има ли нещо, което искаш да споделиш с читателите ни, нещо което не сме питали, а искаш да кажеш?

L:
Благодаря, че ме изслушахте.

Повече за Lynx ще намерите на:

Official site: http://lynxdnb.com/
http://www.detailrecordings.com/
Twitter: https://twitter.com/lynxdnb
Facebook:
https://www.facebook.com/lynxdnb
Soundcloud: https://soundcloud.com/lynxdnb

lynx 5

Feels like 2016 is rolling out fast! Since the beginning of the year we did a few interviews with artists like Commix, Joanna Syze, Phirah & Faith, so now we are about to present you our next guest – the production mastermind Lynx!

Steve Nobes better known as Lynx is an artist who needs no introduction for the majority of the drum and bass world. During the years he managed to put out 3 albums and his music has been released by some of the biggest labels in the genre including Hospital Records, Soul:r, RAM, Playaz, Samurai, Warm Communications, 31, Digital Soundboy, Crative Source, his own Detail Recordings and many more!

We decided to catch up with Steve as he just released his fourth album and it’s a special one! The title is Vault 1 and it’s a collection of 15 tracks made through the years, Shelflife style. In the tracklist we see some collaborations with artists like Calibre, DRS, Kemo, Spoonface, Hellrazor, Zero One, Tali, Seed & Singer J and every single track got the trademark production quality guaranteed by Lynx. You can buy the album rom iTunes, Juno, Beatport   and the rest of the music stores. Enough talking from us for now, let’s give Steve a chance to tell us more about himself.

Stash!: Hi there Steve! First of all we want to thank you for taking the time and doing this interview with us, it’s a real pleasure to have you! How are you?

Lynx:  I’m great, thanks!

St!: I believe we know more or less about the things around your music life and releases, but can you give us some details on your personal life? Any brothers/sisters, what have you studied and are you now a full time DJ/Producer or do you have another job to get your main income from?


L:
I have been lucky enough to be a full time producer/dj for ten years now! Before that I was a sound engineer for 5 years. I did a masters in Audio Technology around ten years ago. As an artist I can’t say I use those skills too much now, but it was a great experience and helped my workflow lots as I’m a pretty disorganized person!

St!: The main reason for our chat is your brand new album Vault 1! Please tell us a bit more about it, how did you decide to release some of your works from the past and revive your own label Detail?


L:
I’m really happy to get Vault 1 out there. I have been sat on so many tracks that span the last ten years. Some tracks people may have heard before in dj sets, other tracks that have never been heard before. It’s a nice mental clear out to release these tracks. Sometimes as a musician it gets to a point you can’t move forward when you have so much music that isn’t out there. This is the first of a 7 part Vault series. So expect a lot more unreleased music from the vaults.  It’s seemed the logical step to restart my label to release this series. However there will also be new music coming on Detail very soon…

St!: As we received the digital files – are you planning to press some of the tracks on vinyl as well?

L:  There will be no vinyl as of yet. I’d love to release vinyl, but contrary to what people think – that vinyl is coming back, it’s getting harder and harder to release vinyl. I may set up a kickstarter to press some records. I along with others I’m sure would like for everything to be released on vinyl, but sometimes it’s not viable. Also it’s nice to be able to release music within 4 weeks of sending a track to the distributor. With vinyl you need much longer times to release. It’s nice for me right now to be able to have the flexibility to change what I want to release and when.

St!: Let’s go further back for a bit. How and when did you become involved with jungle/drum and bass? Tell us some of the artists or tracks that you’ve been feeling a lot back in the days. What were your main influences in those genres?

L: I first heard rave music in 1991, I was listening to the radio to the pop music charts and heard The ProdigyJericho. It blew my mind how different this music was to the rest of the mediocre pop tunes of the time. From then on I was hooked. I started listening to Hardcore/Jungle from there. Buying vinyl, especially Movin Shadow records. This was, and maybe still is my favourite record label.

St!: Earlier this year you released a really interesting and diverse sample pack via Loopmasters. We read that you shared a studio with guys like Friction, Mampi Swift, Stakka & Skynet – tell us a bit more about your first steps in production.

L: Yep I’m really proud of the latest loopmasters sample pack, it’s definitely the best one I have made so far. I started producing way back in 1992. A friend of mine showed me a music programme called Octamed for the Commodore Amiga. It was so cool watching him write music on it. I was useless at it for some years, but I kept practicing and enjoying writing music as a hobby. I started at Airtight Studios in Chichester as work experience in 2001. I then started looking after the studio and clients, helping them with their music production. It was kind of like a timeshare scheme where producers could book an allotted time each week to use the studio. It was cool helping new producers get to grips with writing music and an honor to overlook studio sessions with djs like Friciton. Shortly after that my production skills caught the attention of Skinny who I wrote 5 tracks with and released on Stakka & Skynet’s Underfire and Audio Blueprint labels. This was really cool for me and gave me the confidence I could do more. I really enjoyed writing the techy dnb at that time, but I quickly felt I personally didn’t have much more to offer to that sound even though it was fun to write. So I started writing more minimal, liquid style dnb. I felt I could be myself more and grow as an artist. It all grew from there.

St!: Is there a certain pattern that you follow when building a track?

L:  Yes there is – have fun! Enjoying the process of writing music is the most important thing. There can’t be any hidden agenda behind writing music. The magic is in the doing it. If you enjoy it you will get better. There’s no technical trick or way to build a track, and if there is it sounds way too robotic for me. I like to build a track naturally than by a set of rules.

St!: How do you feel about DJing and DJs nowadays? Can you do a comparison between the past and the present, how do you feel about DJing yourself and listening to other DJs?

L: I love djing, it makes all the time spent in the studio make sense. For me playing my own music in front of a crowd is very cool. Seeing people’s reaction when you drop a brand new track, or a classic is great. I don’t consider djing has changed that much. So we don’t use vinyl, so what? It means djs have the ability to do more now than they used to. If you put a current dj against and old vinyl dj they would rock the crowd much more as djs have more tools and trickery at their disposal.

 

St!: To tell you the raw truth your debut LP with Kemo on Soul:r is easily high on our list of most innovative and interesting drum and bass albums for the last 10 years. Was really ahead of it’s time and still sounds fresh. Can you go back in time and tell us a bit more on how that project worked out? Also we kind of lost track of Kemo – what is he doing right now?

L: Thank you! Me and Kemo were in different countried (UK, Germany) when we first started writing music. So we didn’t meet for like 6 months and we already signed our first single to Soul:r! It was a pretty simple process at first, I would write a backing track and Kemo would rap on it. He would record the vocals at his good friend Matt Flores (awesome house producer in Cologne) studio and send them to me. Sometimes I would write a different backing track around the vocals to really get the music and vocals talking to each other. I have fond memories of this time of writing music. Kemo is living his life now a little bit away from music. Let’s hope one day we see a return for him to the music stage!

St!: In regards to your first LP, Soul:r and Marcus Intalex – last year we did an interview with the boss and asked him how does he feel about you being signed for Hospital. We found his comment really respectful and professional, you can read it below. What is your relationship with him and the label now?

“Marcus Intalex: Steve (Lynx) is a good friend of mine and he’s always trying to find the right recipe for success but in the same way still trying to do things his own way. I loved the album he did for Soul:r, I thought it was a great album, but it wasn’t as successful as any of us hoped it was going to be. Like… no way near as successful. There was a few people into it and it kind of did okay, but then it didn’t necessarily elevate into the level it might. And he wanted to try something for himself on his own label and I give him as much support as I can and we are still really good friends. He suggested that there were a couple of big labels interested in his project and I told him to go for it. I want him to be successful, I want him to find happiness in making music. Some of the stuff he was making I certainly wanted to put them out, but the offers that he had were to take him as a whole project, to give him a deal and hopefully get him more gigs and stuff. I’m not going to hold him back. I wanted him to be successful, so I just wished him the best of luck and I offered to help whenever I could. At the end of the day we are friends, you don’t want to see anybody not be as successful as they want to be. I’ve never signed an artist in terms of like ‘I want a five album deal’ or anything like that. It’s always just… you’re making good music, I know how to put this music out. We’re friends, we support each other and help each other out and if it works, it works and if it doesn’t then at least we’ve tried something, you know.

 

L: Marcus is awesome! He is the nicest most down to earth person I have met in dnb. I actually have a tune coming out on his forthcoming ep on Soul:r – the title is Stingray. We still get on great and you never know you might see me again with my own music on his label, who knows!

St!: Please tell us how did you actually get signed to Hospital and give us some information on the process of writing your LP for the label?

L: Nearly 2 years ago now Hospital asked me to go for a meeting, I didn’t know why. So I went to the meeting and they said they wanted to sign me up. I was shocked at the time. I also had another offer on the table from another big label. I decided to sign with them. Writing the album wasn’t too much different than any other album, apart from the selection process. Of course it has to go through a lot of different people at the label before it’s released.

St!: In your career you have collaborations with people including the likes of Calibre, Marcus Intalex, Noisia, Alix Perez, Kemo, DRS and many, many more. Are there any other producers or vocalists that you’d like to have a studio session with but still haven’t got the chance to?

L: Liam Howelett from the Prodigy would be awesome! Jai Paul, James Blake also would be amazing. Within dnb right now it would have to be someone like Dub Phizix. I like the simplicity and freedom from adhearing to the ‘dnb norm’ in his sound.


St!: Thanks again for taking the time, sir. Is there anything else that you’d like to share with our readers, anything that we didn’t ask about but you want to mention?

L: Thanks for listening to me! :)

Find more about Lynx at:

Official site: http://lynxdnb.com/
http://www.detailrecordings.com/
Twitter: https://twitter.com/lynxdnb
Facebook:
https://www.facebook.com/lynxdnb
Soundcloud: https://soundcloud.com/lynxdnb

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Секцията за мнения е затворена.

Nice Theme
WordPress Themes