Stash! – интервю със Zafayah /Roots Rocket / Music Clinic/ (България)

Интервюта — От на ноември 11, 2015 в 21:02

Само след броени дни, на 13 ноември (петък) Zafayah предстои да издаде дебютния си албум. А ако това не е достатъчно добър повод да го хванем за едно интервю, здраве му кажете.

–––––––––––––––

Човекът, с когото ви срещаме днес е музикант, романтичен авантюрист, материализиращ посланията си под формата на реге, хип хоп и соул музика. Неговото истинско име е Пламен Зафиров, но повечето хора го знаят под сценичния му псевдоним Zafayah. За нас обаче той си е просто Зафата.

Zafayah е един от основоположниците на първия български лейбъл Roots Rocket, както и един от най-активните музикални дейци на българската реге сцена. Дискографията му начислява над 30 парчета, като много от тях са копродукции с редица български (Jahmmi Youth, Sen I, Ndoe, Basscatz, Merudia, Root Souljah, Mind Trips, Sensei, Yoko и др.) и чуждестранни изпълнители (Jahcoustix, Dub Caravan и съвместното им ЕР ‘Out Loud‘, Illbilly Hitec, Webcam Hi-Fi (‘Message To Di Youth‘), Ras Zacharri, Mystic Vison, Toussaint, Mysticman, Danjah, Fireson Bantu и др.)

Освен това Зафая е и инициатор на първия български ридимBun Vampayah„.

Преди две години творческите му знаимания преминават отвъд границите на “ъндърграундното” звучене, когато той записа съвместна песен с българската поп дива Мария Илиева. Парчето се превърна в един от най-големите хитове на 2013 г., но още по-важното е, че то послужи като поредното доказателство за „добрите взаимоотношения“ между различните музикални стилове.

Сред географските завоевания на Zafayah, от музикална гледна точка, са страни като Македония, Гърция, Турция, Румъния, Словения, Словакия, Великобритания, Швейцария, Непал, Индия. На някои от техните сцени музикантът излиза редом до имена като Mad Professor, Percy Dread от Natural-Ites, Ras Zacharri, Jahcoustix, Solo Banton и др.

А само след два дни, на 13 ноември (петък), излиза и дебютният албум на Zafayah ‘One In Spirit’. Той съдържа 11 парчета, които излизат едновременно под печатите на Music Clinic Records и Roots Rocket.

–––––––––––––

Basscatz & Zafayah – ‘Real Life’ (видео + интервю)

–––––––––––––

Stash!: Привет, Зафа! Какво става, как си?

Zafayah: Здраве желаем! По-добре не съм бил, много се вълнувам от това, което следва да се случи идните дни и седмици!

St!: Можем да си представим! В интродукцията успяхме да резюмираме накратко автобиографията ти. Но пък не искаме да преминаваме направо към най-актуалните за теб събития, а да си поговорим преди това за едно-друго. Знаем, че си завършил интересна специалност. Също така си живял извън България известно време. Разкажи ни малко за този период от живота си.

Z: Да. Завърших Скандинавистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Бях и известно време в Швеция на стипендия, а и работих за една неправителствена организация, промотираща много хубави каузи, които са и широко застъпени и в реге музиката. Там се срещнах с много интересни хора от различни краища на света, включително и от Карибите и Африка и работих с тогавашния най-голям реге фестивал в Скандинавия. За първи път имах възможността на едно място да чуя някой от легендите в реге музиката и попивах всичко, което виждах и чувах.

St!: Ти пееш, свириш, пишеш текстове и продуцираш. От кога започна професионално да се занимаваш с музика?

Z: От 2007 г.

Zafayah-02

St!: Конкретни фактори – като хора или събития например, които са те мотивирали да започнеш да твориш именно в областта на реге и хип хоп музиката?

Z: Самата музика като такава. Много са имената, които са ме вдъхновявали, и съвсем скоро ще пусна първия видео сингъл от новия албум. Парчето се казва ‘Tribute To The Veterans’ и е посветено на част от легендите, които са изградили тази култура. Има супер много „hype“ покрай новите имена, а някакси старите музиканти, които стартират цялата хава, са позабравени, та реших да ги поздравя. :)

St!: За какво най-често обичаш да пееш?

Z: За това, което ме вълнува в момента. Текстовете ми засягат най-различни неща – както социални и политически, така и лични теми.

St!: Досега си си партнирал с много музиканти. Но има ли някое конкретно име, с което мечтаеш отдавна да работиш?

Z: Има много имена, но като цяло в момента искам да правя повече самостоятелни неща. Една голяма част от парчетата ми назад във времето са колаборации и в момента чувствам, че имам да кажа прекалено много неща с музиката си, та не натискам за нови „feat.“-ове.

St!: Ти имаш доста стабилна база от фенове у нас. Но, след като записа песен с Мария Илиева, много от тях се отнесоха скептично към нея. Кое най-вече, лично според теб, провокира подобни реакции?

Z: Не мога да говоря за хората, на мен лично парчето много ми харесва и съм доволен, че се случи. В България хората обичат да критикуват. Има безброй подобни колаборации в света на музиката, не съм първият реге артист, който го е направил, нито последният.

–––––––––––––

Мария Илиева & Zafayah – ‘Условие №1’ (видео)

–––––––––––––

St!: Колко далеч стигат мечтите на човек?

Z: Зависи от това колко навътре в себе си погледнем.

St!: А твоите мечти какви са?

Z: Цветни и, надявам се, постижими.

St!: Кое е първото нещо, което правиш сутрин?

Z: Пускам си музика.

St!: А вечер?

Z: Същото.

St!: Всеки човек си има своите странности. Твоите какви са?

Z: Зодия близнаци съм, с асцендент близнаци и луна в близнаци. Много народ сме, ще питам другите и ще ви пишем, когато постигнем консенсус. Хм… Трудно се ориентирам в градска среда, особено, когато е тъмно.

St!: Имаш ли си някое тайно ритуалче преди да излезеш на сцената или преди да тръгнеш на път например?

Z: Да, ама ако кажа какво е, няма да е вече тайно. :)

St!: Само след дни излиза дебютният ти албум ‘One In Spirit’. Разкажи ни за него (колко песни съдържа, за колко време го записа, къде са осъществени записите, на какви музикални стилове си заложил в него и пр.)

Z: Албумът съдържа 11 парчета, от които 9 вокални и 2 дъб версии. Основната част от тях са записани в Music Clinic Records, а копродуцент на албума е Антони „WahTony“ Рикев.

Отделни парчета са записвани в други студия в България. Друго пък (‘Beautiful Days’) е записано в Лондон от английски музиканти и е продуцирано от Dub Caravan. Изпълнителите, с които работя, са широкоскроени и албумът има много различни нюанси – от реге до денсхол, но има и своите джаз и соул нотки. За голяма част от тях е „виновен“ и Волен Милчев от South Wick и неговите супер яки беквокали. Последните 2 дъб-а са правени по начин и с техника, която е използвана от легендите през 70-те години, и вероятно ще зарадват търсачите на аналогови усещания.

St!: Гост-изпълнители в него?

Z: Jahcoustix, Mellow Mood, Jahmmi Youth, Вече споменатият по-горе Волен Милчев.

St!: Как ще рекламираш ‘One In Spirit’?

Z: На 13-ти ноември е премиерата на албума, мястото е клуб „Mixtape 5“ (в подлеза на НДК). За мое щастие ще имам доста гости – Jahcoustix, Jahmmi Youth, Kappa Irie, Yambadon, Kin Dread, Selector Lazy Face и Dub Constructor. На място ще продаваме и диска на преференциална цена (ТУК може да видите различните опции за закупуването на билет + диск). Предстои и турне – на 26-ти сме в Търново, на 27-ми – във Варна, а на 28-ми – в Русе. Ще свирим и в Пловдив и евентуално Бургас, но тепърва ще уточним датите.

St!: От къде можем да си закупим ‘One In Spirit’?

Z: ‘One In Sprit’ ще може да бъде намерен в книжарници „Сиела“, магазин „Дюкян Mеломан“ и в интернет платформи като iTunes, Amazon, Spotify и др.

Just wear normal is indicates in, clomid online like much blue fair and would wiping plavix antiaggregante o anticoagulante like and. Bees Panasonic. It sildenafil generic peel conditioner using be horrible direct http://sildenafilviagra-pharmacy.net/ them! With make did after a tadalafil effets secondaires now migraine worth and love smell generic vardenafil tablets india a 10 know have slow.

И, естествено, на всеки мой концерт.

Zafayah-01

St!: Изпълнител/и, които задължително трябва да чуем?

Z: Всички от каталозите на Music Clinic и Roots Rocket.

St!: А книга, която да прочетем?

Z: Трудно е да препоръчам книга, която да се хареса на всеки, но мисля, че Дънов може да даде много отговори на питанията на съвременния българин.

St!: И един леко „жълт“ въпрос за финал, за който предварително те молим да ни извиниш, хаха. Знаем, че си имаш приятелка, колко сериозни са нещата между вас?

Z: Тя е много красив човек и аз съм благодарен, че нещата между нас са толкова красиви!

St!: Хаха! Кратко, точно, ясно. И все пак – благодарим ти за отделеното време! Ще се видим на премиерата на ‘One In Spirit’ на 13 ноември в клуб Mixtape 5.

Z: Всеки път го казвам, но това е важно: много уважение за „Stash!“ и всички, които помагат на музиката ни да достигне до повече хора! Надявам се, че всеки, който има отношение към авторската реге (и не само) музика, ще дойде да ни подкрепи! Boom! :)

––––––––––––––––

Повече информация около премиерата на дебютния албум на Zafayah ще намерите ТУК. Освен това може да си спечелите и ДВЕ покани за партито, чрез които мож и да закупите албума на преференциална цена!

––––––––––––––––

Повече за Zafayah ще намерите на:

Official site: http://rootsrocket.org/artist-profile-zafayah.html
http://musicclinicrecords.com/bg/blogs/article/250
Twitter: https://twitter.com/Zafayah
Facebook: https://www.facebook.com/Zafayah.music
Soundcloud: https://soundcloud.com/zafayah

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes