„THE OUTLAWZ (2PAC’S BAND) live in ЛЮЛИН“ – Равносметката

Ревюта, Статии, Събития (минали) — От на април 1, 2015 в 12:29

На 28 март в един от столичните жилищни комплекси „Люлин“ се състоя едно приятно (с леко носталгичен привкус) събитие, а именно участието на THE OUTLAWZ, още познати като „бандата на 2PAC“…

–––––––––––

Слязохме от метрото,  двамата с моя човек Иван Котката, на станция „Люлин“. Отиваме на рап парти, където ще се изявява „групата на 2PAC“ – Outlawz. Концертът се провежда на бул. „Царица Йоана“ 114, втори микрорайон. Възможно е да не знаете, че там се намира търговски обект на латвийска верига супермаркети, който дели едноетажна постройка с разни други предприемачески начинания. Едно от тях е – или е било – кафене и клуб „Цветно“, което точно щеше да е преустроена арена на български и щатски рап изпълнения.

IMG_0481

Идеята хип хоп сбирки да се случват сред панелните блокове на софийски крайни квартали, в едноетажни „ликърстор“ постройки като споменатата, е на бясния колектив Phat Bride. Тия пичове и момичета наричам бясни, защото само тая година май са планували 10 рап концерта в София! Вече доведоха Swollen Members, после Outlawz, чакаме Onyx, Mos Def, Lauryn Hill и забравих още кого.

Част от тях ще са т.нар. „БЛОК sessions„, чиято идея е да закара тегави хип хоп джемове в маргинализираните райони на столицата, които някои наричат гета. Не знам дали са планирали нещо в истински гета като кв. „Христо Ботев”, но направиха нещо в „Люлин“, а във Facebook някъде бяха написали „Да се готви ДружбAта. Йо!

IMG_0557

Всичко, дето разкарва хубави събития от центъра, е супер. Само не разглезвайте хората в кварталите прекалено много, ‘щото те и без това не мърдат много от там! Така или иначе се реализира добър повод за рап вечеринка с пиене от магазина и много тъпи шеги – понеже концертът е в Люлин. Както повелява традицията, взехме си с Иван Котката бира от магазина и отидохме да я пием пред залата.

IMG_0483

Традицията е от времето, в което всякакви концерти, различни от естрада и чалга, се правеха основно в социалистически физкултурни зали като „Христо Ботев“ в „Студентски град“, „Универсиада“ и „Фестивална“. Макар да не са квартални спотове и те не са в Центъра.

Та тогава всички смъкнати тийнейджъри оплаквахме във форума на 359hiphop втората рап вълна под отеглилата се пяна, на която бе изникнал чалга бумът сред нашите връстници. Смъкнатите дънки, бирата от магазина, джойнта, концертът на DAS EFX в мизерната зала и други такива работи те правеха доста специален човек. Непопулярен.

IMG_0586

Сега има по-яки зали, просторни клубове и прочие, които приютяват Рапа. Сякаш и повече хора слушат, де да знам. Така или иначе за много от нещата пак си ходиш в соцзалите.

От единия табиет в люлинската ни събота с Котката изтървахме как България вкара два гола на Италия на футбол. Организаторите бяха казали, че мачът ще може да се гледа при първоначалната подгрявка, ама ние се наслаждавахме да сме на рап концерт между люлински блокове. Всичко си беше един път – бири под стряха, дъжд, кръгозор от панелки, тегавня, други смъкнати хора, някъв пич, дето просто си мълчи и продава джойнт. Само някой някого трябваше да застреля и щях да се материализирам в „Menace 2 Society II – Str8 Outta Lulin“.

IMG_0617

В един момент все пак решихме да влезем, за да правим гето сметка на бара, да слушаме подгрявка,  да се клатим и да гледаме лошо. А и да видим евентуалната единична най-значима победа на българския национален отбор откакто Митьо Фибата го тури на Хърватско 2004-та. Както виждате, първоначалния ни план за избухване има 4 елемента, йо. ХИП ХОООП. За развоя на 2 от тях по-добре да не знае никой.

IMG_0605

Влязохме с леко „генгста“ накуцване. Посрещнаха ни охранители с костюми и „сикрет сървис“ слушалчици. Джиъ. Имрповизиран кръгъл бар, зад него магазински стелажи… с топла бира. Студена – йок! Е, наистина ли не очаквахте да се пие бира? Точно тук?

***Люлински момент на вечерта – куките дойдоха, за да се карат, че хора седят и вдигат шум извън заведението, което явно не може.  След тяхната намеса нямаше как да се излиза навън и вече се пушеше свободно вътре.***

IMG_0641

Мачът пък беше по-добре да не се пуска, защото се гледаше на експериментална система с 2 по-малко от 10 инчови дисплея, поставени един зад друг на масичката на охраната. Джиъ. Тук се кьоравихме и гледахме на паузи, когато някой трябваше да влезе и да си плати входа, за да видим все пак накрая как италианците изравняват, а „лъвовете“ показват себе си и вардят хикс на свой терен.

IMG_0684

Нищо вече не беше генгста и окей и батко щеше да стане тегав… ако говорехме за една обикновена квартална вечер в люлинското кафе „Цветно“. Слава на природата, по-важното беше рап джемът. За него си имаше обособено пространство с неплачевен звук и много яки цветни прожектори, които вероятно дават името на мястото.

63252

Пред свои хора се сцепиха да пускат класики, да редят люлински рими и да трещящи родни диджеи – Akashа, Legendary и Mr. Endless (бел. коресп. – един от двамата последни изобщо не го видях, но не казвайте на никого, ‘щото не знам кой точно, и може да стане тъпо… надявам се като цяло да е бил там), както и емситата Say P, заедно с негово момче, чийто прякор не знам, а и безсмъртният класик Alex P.

IMG_0743

Умишлено няма да говоря за предпочитанията си в рапа. На някои му харесва едно, на други – друго (както казало кучето, преди да си изяде лайното). Това си беше парти от и за Люлин и люлинци и в този смисъл предварително заявената концепция беше изпълнена изцяло. Още една причина да не четете тъпи оплаквания колко струват такситата до там. Цялата подгрявка беше енергична, всеки от емситата и диджеите даде – ако не максимума, то достатъчно от себе си. „Нъф респект ноулес“ за сите.

IMG_0758

Времеориентир – вече си беше по нощите. Сигурно е минавало 12 часа. Рапът и топлите бири си вървяха. Дойде моментът за баш събитието – излизането на The Outlawz. За тях специално и пивото със стайна температура свърши, та минахме на менти.

Сега, надявам се да не очаквате от мен, кореспондентът, да ви изрежда тъпашки: „На сцената излязоха този и този член на групата, пяха т’ва, след него – т’ва, тук публиката се ВЗРИВИ”. Първо, ‘щото е тъпо. Второ – 90% от хората там не можехме да кажем и две парчета на Outlawz от времената им след 2pac, камо ли да си спомним някого от тях как по-точно иска да му викат „хоумитата“. Аз лично на място разбрах, че още един от тях е починал след това.

IMG_0781

Апропо, след кончината на черния Макиавели, Outlawz имат 3 или 4 албума, част от които си припомних покрай концертa. Слушах си ги и докато ви пиша т’ва. Правят приятен, мелодичен, с нищо неангажиращ, а и с нищо специален, „смоук дет тинг уайл драйвин йор импала, уесткоуст генгста шит/джи-фънк“. ‘Дет’ се вика – стават. От близо 20 години не са, а и не заслужават завинаги да бъдат просто „2PAC’s band“.

IMG_0759

Хубаво, ама явно си държат на това. През горе-долу цялото време си пяха само траковете с Шакурчето, които всички сме си ги предънвали в къщите и колите, знаем наизуст и очакваме да чуем. Не знам дали по принцип така правят, или за случая им е заръчано. Има обаче един проблем – във всичките тия неща централната фигура е друга и нея на сцената я няма. Разберете ме – Sen Dog и Ку-Ку Бенд нямат соло лайвове, защото няма смисъл от такива.

‘Щото става тъпо хората да викат тая част от всяка следваща песен, която върви на запис. Все си мисля, че ако бяха вкарали малко повече от своите си работи, никой нямаше да им се разсърди. Да не говорим, че и самият лайв беше доста кратък.

IMG_0660

И така – 40 или 50 минути слушахме парчетата на 2pac без той да е там. Енергия имаше, хората си се кефеха, ама един път като свършиха Outlawz никой не е тръгвал да ги вика обратно. А не са лоши, ама нещо идентичността им бяга. А да – поне да бяха вкарали и ‘Only God Can Judge Me’.

Иван Котката и аз, кореспондентът, с радост пихме още след като концертчето свърши, докато диджеите продължиха да си въртят класики. Казано честно, българската част от вечерта беше доста по-силна.

IMG_0735

Защото каквито и да бяха Outlawz, люлинското парти си стана! Добре е рап да се дъни в „Цветно“, или както му е името. Щатски, български, таджикистански… Рими да има. ‘Арно е да знаеш, че кварталът ти може да предложи такива съботи, независимо дали си в Люлин, Лозенец или Редута. Не защото в Центъра на София е тъпо, а защото в квартала не трябва да бъде. Особено при положение, че ако беше отделен град, щеше да е четвъртият по големина в страната.

Булки – идеята ви е чук. Само без топли бири и мачове вече!

IMG_0783

Автор: Константин Мравов
Фотограф: Константин Мравов

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme
WordPress Themes