Stash!:12 – Mojo Goro (България)

Миксове — От на декември 10, 2014 в 21:18

12-тата част от серията ни миксове е отредена на българския продуцент Mojo Goro и неговия лейбъл Myth-O-Lodge. Най-долу, след текста на интервюто, ще намерите и микса, който Goro записа за нас.

Чужбина винаги е била с къде-къде по-перспективна визия от родната ни страна, затова и много нашенци поемат по пътя на емиграцията. Миналия месец, в 11-тото издание на „Stash!: миксове„, ви срещнахме с един такъв пример – бас дуото Betafuture. Днес момчетата вече се намират на родна територия, където продължават със своята творческа дейност в собствено музикално студио. 

23-годишният Горазд Попов, с артистичния псевдоним Mojo Goro, е друг българин, който преди две години отива зад граница и все още не се е върнал. Родом той е от Ямбол, квартирувал е известно време в столицата, а от две години пуска корени във Великобритания.

От доста изчерпателното ни интервю с него ще научите какво е да създадеш официален ремикс на български евъргрийн (и то на Братя Аргирови!), да движиш собствен лейбъл и да ти се кефят от Rinse FM. Днес за лейбъла му излиза и официалното му четвъртото ЕР, което беше и подходящ повод да си поговорим.

Stash!: Здравей, Горо! Няма как да не започнем с въпрос, който най-вероятно още от най-ранна възраст са ти задавали многократно, а именно… От къде произлиза името Горазд?

Mojo Goro: Горазд идва от прадядо ми, който се е казвал Господин. Той решил да стане поп, но му казали, че трябва да се прекръсти, защото „едно е името господное“. Един от учениците на Кирил и Методий се е казвал Горазд – за тези, които не помнят история от втори клас! Така че от малък си падам по кирилицата…

St!: Ами артистичният ти псевдоним – Mojo Goro?

MG: Сигурен съм, че има някого (поне един-двама души) измежду читателите, които ме знаят, още когато бях Goroe. Тогава правих брейккор – нещо наистина неслушаемо. Цялата работа за мен, анализирайки я сега, е супер изкривено его. Един вид „Аз мога да направя по-изкривен и агресивен звук! Виж колко странно звучи, все едно е от ада. Кълчих го 20 часа!“ Моля да ме извинят тези, които все още обичат този звук, но просто осъзнах, че това е била тогава позицията ми в цялото нещо. Така или иначе това беше моментът, в който на повечето брейккор артисти им беше омръзнало (слава Богу). Усетих, че не ми харесва какво правя и реших да се отърся и да започна на бял лист дискографията си.

Горо просто ме наричат всички, от както се помня. „Е“-то беше за „екстра куулнес“ и реших да се отърва от него. Но добавянето на „Mojo“-то в крайна сметка дали е било със същия довод, или има по-дълбочинна причина, самият аз не знам. Мисля да издам и някаква музика като Горазд Попов в близкото или далечно бъдеще. Ще видим кога ще дойде подходящият момент! В тази връзка имам един проект с друг псевдоним, който през 2015 г. ще излезе наяве. Има един-два трака от него в микса, който записах за вас.

Свалете безплатно Afrika Bambaataa & Westbam – ‘Agharta’ (Mojo Goro Remix):

St!: За теб и Hempsta (още познат като Cyberian) и общия ви проект Big Tiger чухме през изминалата година покрай конкурса „New Picture, Same Great Sound“ (повече за него четете ТУК). Какво беше чувството да ремиксираш ‘До вчера’ на Братя Аргирови?

MG: Беше ми доста интересно като идея, но като ни пратиха файла (128kbps-ова емпетройка) малко ми се уби ентусиазмът, хаха! Без писти, без нищо. Така че, технически погледнато, това си е чист „bootleg“ или „edit“, а не ремикс. Имайки това предвид, си беше предизвикателство. Не, че не съм правил досега едити, но на Братя Аргирови… друго си е! Казах си: „Ето, това е нещо, което мога да пратя на майка ми и тя да се похвали на колежките в работата!“ Като цяло, беше забавно. Благодарен съм за шанса да направя нещо необичайно и винаги съм готов за още подобни проекти.

Big Tiger

St!: От две години живееш в Манчестър. Каква беше причината да заминеш и какви ги вършиш там?

MG: От Ямбол съм, но живях в София преди да реша да дойда тук. По това време имах спешна нужда от сериозна промяна в живота, която да е в хармония с моите влечения, тъй като не бях способен да се занимавам с нещо друго. Разбрах, че има как да си платя мега скъпия университет тук, в Манчестър, кандидатствах, приеха ме и заминах. Уча Акустика и звукорежисура, сега съм последна година. Пиша дипломна работа на тема „Brainwave Entrainment“. Накратко казано, това е нещо като аудиотерапия, която би трябвало да стимулира определени електромагнитни честоти в човешкия мозък, и да те кара да се чувстваш добре. Мислех си също, че тук хората ще са много по-отворени и какво ли не, но това си беше чисто въображение. Всъщност, хората тук имат много студени сърца, което е доста тъжно.

St!: Едни от най-великите музиканти идват именно от Великобритания. Как се отразява атмосферата, климатът и въобще всичко нейно върху теб и твоето творчество?

MG: Първо, откакто съм тук, самият аз се промених много – и то за добро, поради различни причини. Вследствие на това, а и не само, мога да кажа същото за музиката ми. Не, че нямаше да се развивам, ако бях на друго място. Но в последните 2 години придобих едно съвсем друго измерение и разбиране за нещата – технически и музикално. Научих се как да бъда скромен, но едновременно с това и уверен в себе. Относно климата – тук няма много слънчеви дни, както в България. Сигурен съм, че това оказва влияние на всички. Може би щях да правя „по-слънчева“ музика, ако бях в България сега. А може би не. Тук е доста пренаситено с продуценти и всякакви музиканти на много добро ниво, което постоянно те кара да се развиваш (понеже стандартът е висок), така че това е един голям стимул. Манчестър всъщност е малък град, пренаситен с талант, така че всички се познават и тази среда със сигурност е вдъхновяваща.

Изтеглете Dizzee Rascal – ‘I Luv U’ (Mojo Goro RMX) безплатно:

St!: А как осъществявахте музикалните си идеи с Hempsta, след като замина за Острова?

MG: Имаме няколко опита по интернет, половината от кооито успешни. Но като цяло, най-добрите ни неща сме ги правили заедно в 1 стая. Всъщност, намирам тази история за много интересна, защото групата ни Big Tiger съществуваше от може би 2 години преди да замина за Англия. През това време със Стефан (респ. Hempsta) много често сме се събирали да правим музика, на моменти всяка вечер. И все пак много рядко завършвахме нещо заедно. Хем, някак си, не се получаваше толкова гладко, хем имаше и нещо много приятно в цялата работа, което ни накара да останем упорити.

След като заминах – бум! Първата зима, като се върнах, имахме 2 вечери, в които се видяхме и направихме 2 трака. След това Стефан ми дойде на гости за 4 вечери и така следващото ЕР беше от 4 трака. Предполагам сега е моментът да обявя за първи път, че двете ни най-добри парчета предстои да бъдат издадени до 2 месеца като съвместен релийз на WTF is SWAG и новия ми лейбъл Myth-O-Lodge. Един от тях е в микса, както и още един ексклузивен от този проект, който пък ще отиде на едно друго специално място през 2015 година, но това е изненада!

BIG TIGER – ‘Music From Planet Earth EP

St!: Допреди година двамата със Стефан движихте заедно лейбъла WTF is SWAG, но след това ти преустанови съвместната ви дейност. Кое провокира подобно решение?

MG: Просто усетих, че бих желал да започна своя собствена платформа, чрез която да представя моето виждане за нещата. Първоначално WTF is SWAG бяхме цял колектив, който прави партита в София. Бяхме 3 момчета в основата му – аз, Hempsta и Lew Boo, a.k.a. Parallel Concept, като получавахме мощна подкрепа от нашите общи приятели и космически братя 1000 Names.

Първи Любо замина за Берлин, после аз за Манчестър, а Стефан остана в София. И така се получи нещо като интернационален лейбъл с 3 точки по света. За съжаление, нещата не винаги са толкова перфектни, колкото звучат. Оказа се, че моят ентусиазъм и темпо не се синхронизираха с тези на останалите.

Междувременно, постепенно изградих цялостна визия и концепция за моето творчество, което доведе до идеята за Myth-O-Lodge. Той е резултат от сериозни размисли и вникване в себе си. Успях да си отговоря на много въпроси чрез медитация. Много се радвам , че моят добър приятел Hempsta, или просто Стефан, се съгласи да продължи нашето „бебче“ WiS, което сега си има и сестричка в лицето на Myth-O-Lodge!

mojo-goro3

St!: На кое място и по кое време се чувстваш най-креативен?

MG: Всяко едно място и време е перфектно, само да си нося лаптопа и слушалките. Ако съм в хармония със себе си, мястото и времето само да отразяват това. Ако съм изнервен, депресиран, летаргичен или хиперактивен, по същия начин заобикалящата ме среда само ще допринася за това мое състояние. Иначе, мисля, че сутрин е доста добро време за каквато и да е било работа. И честно казано, се чувствам най-пълен с идеи след едно кафе и след една хубава медитация. Или само с медитация без кафе. За първи път усетих какво огромно влияние може да има подобна дейност върху творчеството, когато работихме над второ ‘Big Tiger‘ ЕР.

Mъчиш нещо около час и си супер зациклил. Медитираш половин час, сядаш веднага след това и то само се е направило за 5-10 минути. Даже и време спестяваш! По принцип продуцирам доста вкъщи, така че използвам всяка възможност да сменям обстановката. Също така често ходя и в студиата в университета.

St!: От твоя лична гледна точка, доближава ли се по някакъв начин българската сцена до британската?

MG: Във Великобритания са пренаситени с ивенти, докато в България я се случи нещо веднъж в месеца, я не. Не разбирам хората, които мрънкат за партитата в България, к’во точно очакват. Аз мисля, че тези малкото, с яките артисти, винаги са много заредени с мега яко настроение. Определено има накъде да се развива страната ни, но мисля, че върви много надобре. И се радвам, че преди няколко години сме помогнали и ние с нашите скромни усилия да се побутнат нещата. Аз вярвам, че след години в България може да има град, от музикална гледна точка, като Берлин. Не знам дали ще е София или Пловдив обаче!. С по-малко мрънкане и повече действия, всичко, ама всичко, става.

St!: Наскоро летният ти релийз ‘Impulse/Inertia’ прозвуча по Rinse FM! Кой, кога и как се нави да пуска музика на български продуцент по едно от най-популярните британски радиа?

MG: Има един лудак на име DJ Haus. Той си има предаване по Rinse FM, както и няколко лейбъла, главният от които е Unknown to the Unknown. Аз от преди това „следвах“ лейбъла в Soundcloud. Изненадах се да видя, че и Haus е започнал да следва моя. Казах си: „Ха, готино!“ Малко след тази случка му слушах едно шоу, за да видя дали нещо ще ми хване ухото. И баш накрая чувам мой трак! След няколко часа той даже ми писа и имейл.

St!: Днес (10 декември) излиза четвъртото ти ЕР за Myth-o-Lodgе и в него чуваме български текстове. Означава ли това, че този път таргетна на албума е не чуждестранната, а българската аудитория?

MG: Както споменах вече, аз съм от Ямбол. Там съм прекарал голяма част от тийнейджърските си години с момчетата от XPRSN. Бийтбокс и фрийстайли всяка божа вечер. Който знае за какво говоря и се усмихва в момента на многото приятни спомени, поздрави! :) Та, отдавна се каним да се колаборираме с различни хора от крюто. Това парче беше направено и записано за 1 ден в студиото на XPRSN миналата зима, когато си бях в България. С Христо просто влязохме и го направихме. Честно казано, не сме мислили за това към кого е насочено – така и трябва да е, както всички знаем. Но в крайна сметка рано или късно стигаме и до там.

Момчетата от XPRSN си имат много рап фенове. За голяма част от тях сигурно ще е трудно да възприемат подобна експериментална музика. Моята аудитория пък е по-скоро чуждестранна и рап на български език, може би, няма да им се струва толкова готин и екзотичен, колкото би ми се искало. Дано да греша де! Така че с кого оставаме в крайна сметка – ами, най-вече с българска аудитория. Аз съм сигурен че има много хора у нас, които слушат примерно малко по-интересен рап от световната сцена, и са са мечтали нещо подобно да се изкара в България. Надявам се да стигнем до всички тях и да им стоплим душичката.

В крайна сметка това, което е експериментален ъндърграунд днеска, утре може да се окаже в албума на Kanye West. Искам да кажа, че комерсът винаги следва експерименталното – било то визуално или като звук. Така че се надявам наистина да достигнем до повече хора, които да се вдъхновят да търсят, подкрепят и/или правят нещо различно и актуално. Имаме много таланти в България, трябва само повече хъс, както и да се подкрепяме един друг. Някой, ако се кефи и иска нещо да ме пита, или квото и да е, може да ми пише, няма проблеми.

St!: А за дългосвирещ албум мислил ли си?

MG: LP-то е нещо сериозно и ми се иска да има малко повече публика за него.

St!: Има ли български имена, с които би желал да осъществиш колаборация?

MG: Може би има, около 1000 имена са, хаха. Бих искал също да пробвам с народни музиканти – някакъв женски хор например. Имам нещо предвид дори, но не мога да говоря на сегашен етап. Бих желал също така да се колаборирам с разни други приятели рапъри. На няколко пъти сме били близко до осъществяването на съвместни неща No Comment. Бих се кефил да продуцирам по принцип някой комерсиален рап хит, само да не се пеят прекалено много празни и глупави неща (със сигурност няма нужда от конкретни примери). Винаги съм се кефил на подобно звучене, но напоследък съм много нетолерантен към тъпотията, хаха.

St!: От чуждестранните е ясно, че има хора, с които би желал да работиш. Но кои са те?

MG: Lil B!!!!!! Както и Based God, ако може двамата в една песен. И разни музиканти, които свирят на табла и подобни неща… Но там аз си знам, то ще се случи, но няма да разкривам засега повече за този проект. Обичам много колаборациите и съм сигурен че ще се случат с много различни артисти. Но това оставям в ръцете на вселената, ако мога така да се изразя (а аз мога да се изразявам както си искам, хаха).

mojo-goro-5

St!: Идват коледните и новогодишни празници. Кога да те очакваме в България?

MG: Най-рано януари, ще видим. Лятото си бях там за 3 месеца и половина, така че още ми държи влага. По празниците за тея суми мога направо до Луната да ида! Имам си вече планове как ще ги прекарам тук и мога да ви уверя, че ще съм много добре, ако някой се е притеснил, хаха.

St!: А замислял ли си се да се завърнеш след дипломирането ти?

MG: Вариант е, но ще видим. Имам няколко алтернативи и скоро ще трябва да реша накъде ще се запътя. Не съм се вкопчил в никой от тях, тъй като бих желал просто да се случи най-доброто.

St!:Какво ще си пожелаеш да ти се случи през новата година?

MG: Обещавате ли да се сбъдне? Пожелавам си да започна да ставам най-късно в 6 часа сутринта – абсолютно всеки ден, и да бъда там, където ще съм от най-голяма полза, правейки най-подходящото нещо!

St!: Миксът, който записа специално за нас, е баш от любимия ни вид – много динамичен! Подскажи още малко на тези, които тепърва ще го слушат, какво могат да чуят от него?

MG: В него има много мои нечувани парчета до сега. Дори някои са още в демо версии. Има два официални ремикса от мен, които направих наскоро, един на едни български момчета, които вече споменхме няколко пъти, и един на едни приятелчета от Манчестър. Какво още… Има няколко неиздавани едита от мен. Освен това има едно парче от новото ЕР на Cyberian, което излезе наскоро за WTF is SWAG. Другото е любов и екзотика, общо взето.

St!: Благодарим ти много, че стана част от нашата микс-поредица! Пожелаваме ти много успехи занапред и до нови срещи!

MG: Благодаря ви много и аз, удоволствието беше също мое! Защото, когато е споделено, то е най-сладко.

Stash!:12 – Mojo Goro by Stash! on Mixcloud

Повече за Mojo Goro ще намерите на:

Оfficial site: http://www.mytholodge.com/
Twitter: https://twitter.com/MojoGoro
Facebook:
https://www.facebook.com/mojogoropage
Soundcloudhttps://soundcloud.com/mojogoro
Youtube: https://www.youtube.com/user/goroem

————————————-

Предишни издания:

Stash!:01 – Legend4ry (Великобритания)

Stash!:02 – Roka (България)

Stash!:03 – GBX (Бразилия)

Stash!:04 – Minstrell (България)

Stash!:05 – Crook Tactics (България)

Stash!:06 – Tekniq (България)

Stash!:07 – dMONO (България)

Stash!:08 – Rossen Pavlov (България)

Stash!:09 – Mengeme (България)

Stash!:10 – M-Zine & Scepticz (Белгия)

Stash!:11 – Betafuture (България)

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes