Stash!:11 – Betafuture (България)

Интервюта, Миксове — От на ноември 12, 2014 в 09:48

Те са двама българи, които се срещат случайно в чужбина, за да създадат след време съвместен музикален проект. Запознайте се с момчетата от Betafuture, с живота им в Испания и техните музикални занимания.

Betafuture е българско дуо за електронна музика, фокусирано предимно върху дръм и бас звука. Групата е създадена от Павел Дряновски и Радослав Рангелов по време на тяхното пребиваване в Мадрид, Испания. Двамата живеят, работят и учат в испанската столица в периода 2002 – 2013 година.

Поотделно и Павел, и Радо се занимават с музика от тинейджърска възраст. И докато първият набляга повече на свиренето на китара и продуцирането на музика, вторият се занимава с диджействане. Той участва в няколко музикални колектива, базирани в Мадрид, едновременно като организатор на ивенти и като „пускач“.

Двамата се запознават преди около 10 години, но чак през 2012 г., откривайки големи сходства в музикалните си вкусове, влияния и разбирания, започват да правят музика и да участват по партита заедно като Betafuture. Зад този псевдоним те започват да се появяват заедно, като дори имат участие и в най-големия клуб за дръм и бас музика в Мадрид!

Желаейки да продължат развитието си, през 2013 година те решават, че е дошло време да се завърнат в родината, и да направят музикално студио в София, което дава да даде едно ново начало на техния проект.

Betafuture-cover

Stash!: Здравейте момчета! Радваме се, че най-накрая успяхме да реализираме това интервю! Нека започнем с това колко малък е светът. :) Разкажете накратко как двама българи се запознават в чужбина и впоследствие сформират собствен проект?

Радослав: Здравейте! И ние много се радваме, че най-после успяхме да осъществим интервюто. Колкото до запонзнанството ни, то се случи още през 2004 година, тъй като се озовахме в едно и също училище в Мадрид.

Павел: Доста по-късно обаче открихме много сходства в музикалните ни разбирания и идеи. Та така, знаем се от много време, но реално работим заедно от 2012 г.

St!: Кога и как решихте, че искате да се занимавате с музика? Някакви конкретни музикални влияния, вдъхновения и въобще ситуации?

Р: Ами аз реших, че искам да се занимавам с музика на около 16 години. Тогава започнах да ходя по партита по разни затънтени тъмни клубчета из София, на които танцувахме по цяла нощ на техно бийтове. По-късно, вече в Испания, започнах да се занимавам и с диджеинг. Иначе музикалната ми траектория като слушател, премина през рок и метъл, рап, техно и впоследствие достигна до дръм и баса. Към днешна дата не се ограничавам стилово и харесвам и слушам всякаква стойностна музика.

П: Мисля, че бях на 14 г. Никога не излизах без слушалки, а вкъщи слушах музика, дори и докато спях. В един момент реших, че искам миксер и грамофони. И така се започна. Малко след това започнах да продуцирам, а няколко години по-късно си купих и първата китара. През годините минах през доста различни стилове – от рап, през рок и метъл, към по-електронна музика, като от всеки един от тях извличам вдъхновение в определени моменти. В последно време слушам много разнообразни неща.

St!: Какъв е замисълът зад името Betafuture? Има ли си то лична история?

Betafuture: Ами да, малко е странно, но всъщност идва от първото парче, върху което работихме по-сериозно заедно. Сложно е за обясняване, но смисъл има… поне за нас де.

Свалете безплатно ремикса на Betafuture на парчето ‘Where’d You Go’ (Fort Minor) от тук:

St!: Освен с музика с какво друго се занимавате сега?

Betafuture: На първо място е музиката, това е ясно. Освен това в момента планираме и видеоклипове на няколко парчета, партита и т.н.

St!: Разкажете ни някоя интересна/забавна случка от Испания.

Р: Има доста забавни случки от периода, в който се занимавах с организирането и пускане по „open-air“ партита. Особено, имайки предвид техния, да го наречем, „нелегален“ статут. Веднъж например, се занимавахме близо две седмици с организацията на едно от тези събития. Мъкнахме колони, генератори, пултове и всевъзможна техника до един изоставен тунел под една магистрала насред нищото. Когато тъкмо бяхме готови и хората вече започваха да се събират, изведнъж се появи полицията и се наложи бързо-бързо да събираме цирка… На момента беше много разочароващо, но пък си остана като забавен анекдот! Има и още такива истории, но за тях ще разкажем друг път.

П: Първото, което ми идва на ум. е партито, на което пускахме в най-големия дръм и бас клуб в Мадрид – „Twist„. Свързаха се с нас, за да ни потвърдят участито на следващия ден, което беше леко шокиращо, тъй като ни завариха неподготвени. За много кратко време трябваше да подготвим много неща. Подготовката ни беше хаотична, защото държахме да вкараме в употреба един нов контролeр, който тъкмо бяхме получили от Щатите. Правихме тениски, принтирахме флаeри… лудница, голям хаос! Но партито се получи, забихме здраво и хората се изкефиха много.

Свалете Betafuture – ‘Supernova’ безплатно от тук:

St!: Само след година от завръщането си в България вече имате собствено студио. Как успяхте за толкова кратко време да се адаптирате толкова успешно?

П: Все още е рано да се каже, че сме се адаптирали напълно, но действаме по въпроса.

Р: Всъщност цялата идея за връщането ни в България беше точно, за да направим студио, където да развиваме проекта си. Първите три месеца и половина прекарахме в ремонти от сутрин до вечер. За тях много ни помогна и чичо ми, на когото определено дължим много благодарности.

St!: Как ви се струва животът тук – променил ли се е по някакъв начин от времето преди заминаването ви за Мадрид?

Р: Аз винаги съм се опитвал да виждам позитивните неща, случващи се в България, колкото и странно да звучи това. Мисля че животът тук става все по-добър, но ще трябва да минат още поне десетина години, докато нещата се оправят по-видимо за всички. От друга страна, много ме вдъхновяват младите хора в България, в които виждам огромен потенциал. Те не са обременени от соцвремената. Много по-осъзнати са, мислят за екологията, за общото благо, интелигенти са… Това е основната точка, която ме кара да вярвам, че България я чака едно прекрасно бъдеще.

П: И аз съм на същото мнение. Между другото, живеейки толкова години в чужбина, човек придобива различна гледна точка и възприятие за нещата, случващи се тук. А пък прибирайки се по веднъж в годината, съумяваш да забележиш прогреса, който хората, които не напускат страната, някакси не забелязват. Накратко – вкъщи си е най-добре.

Betafuture-01

St!: Досегашни участия на родна земя? Ако да, кои и къде?

П: Съвсем на скоро имахме първо участие. Беше по повод откриването на зимния сезон в клуб „Маймунарника“.

Р: В момента работим по организацията на още участия, така че в най-скоро време може да ни очаквате на живо отново

St!: Как предпочитате да композирате музиката си – заедно или поотделно?

Betafuture: Зависи. Понякога работим заедно по дадено парче от начало до край, а понякога – един от двамата започва някаква идея, която после завършваме заедно. Но като цяло, винаги търсим консенсус и се съветваме за всичко. Общо взето няма точно определена схема, която да следваме.

St!: Наскоро издадохте новото си ЕР ‘Void’. Разкажете малко за него – каква е неговата концепция, колко време ви отне да го запишете, някакви копродукции в него?

Betafuture: Да, EP-то ни ‘Void’ излезе на 8-ми юли както в iTunes, Google Play, Spotify, Shazam и всички останали известни платформи, така и за свободно сваляне oт http://betafuture.com/voidep/. Идеята зад ‘Void’ е да представи по-мелодичната и дълбока страна на дръм и баса. За нас всяко парче е като един отделен разказ. В EP-то са заложени много емоции и усещания, които всеки може да интерпретира по свой начин. Различава се доста както от нещата които сме правили преди, така и от тези, които имаме планирани за в бъдеще.

St!: В испанското издание на DJ Mag за месец юни беше публикувано и ревю на едно от парчетата от EP-то. Предполагаме подобно явление няма как да не погъделичка егото ви. Как се случиха нещата – те ли ви потърсиха или вие сами поехте инициативата?

Р: Ами да, разбира се, почувствахме се много готино. Все пак това е едно от най-престижните списания за електронна музика, макар да става дума само за испанското издание. Колкото до контакта – в разговор с един от редакторите стана дума за EP-то. Пратихме му едно от парчетата и той предложи да напише ревю за него. Ние, естествено, веднага приехме.

П: Освен това видеото към парчето ‘Morning Sun’ беше избрано за един от десетте най-добри клипа за месец юли от известното английско дигитално списание Kmag.

St!: А кой работи по клипа?

П: Кадрите са заснети от един беларуски фотограф в Тайланд, а монтажът си го правихме сами.

St!: Любим(и) артист(и) и лейбъл(и) – в т.ч. и български, разбира се?

Betafuture: Тъй като много от артистите, които и двамата харесваме, се припокриват, ще изброим по няколко от всеки от стиловете, които най-много сме слушали през годините: NWA, Metallica, Nirvana, Limp Bizkit, Prodigy, Faithless, Jeff Mills, Sub Focus, Noisia, Black Sun Empire, Celldweller, BT, Camo & Krooked, Deadmau5, Spor, Fort Minor, Guano Apes, NIN, Pendulum, Nero, The XX, Милена, Уикеда, Спенс, Ъпсурт… Наистина са много, така че ще спрем до тук.

St!: Как прекарвате свободното си време, когато не сте в студиото?

Betafuture: Кефим се да пътуваме, да ходим на палатки в планината с готина компания. Също така никога не ни се струва лош план да поиграем малко футбол („Fifa“) на компютъра – с приятели, докато пийваме по бира.

St!: Чудесно, обичаме еднакви неща! Което значи да не отписваме възможността някой път да го направим заедно, хаха. А имате ли си любимо място в Мадрид (клуб, кафене, парк, галерия и пр.)?

Betafuture: Парковете „Dehesa de la VIlla“ и „Retiro“, „Tribunal“, „Plaza de España“, музей „El Prado“, „Templo de Debod“, „Santiago Bernabéu“ с невероятната му атмосфера по време на мач… Като цяло има много приятни местенца.

St!: А в София?

Р: Народният Театър, Борисовата градина, Витоша, „Маймунарника“, „Mixtape“. Пак хубави места, да иска човек.

П: Да не забравяме и спокойния квартал „Изгрев“, където се намира студиото ни.

St!: Какво предстои да видим/чуем от вас за в бъдеще?

Р: Преди около месец издадохме парчето ‘Choices за испанския лейбъл Anticlockwise, а в началото на декември ще изкараме и още едно парче с тях.

П: Подготвяме още сингли, видеоклипове, партита… албум…  Най-интересното тепърва предстои!

Цялото ‘Andromeda EP’ (Anticlockwise) тук:

St!: Нещо да пожелаете на читателите ни?

Betafuture: Да гледат позитивно на живота, да се забавляват много и да слушат готина музика!

St!: Благодарим много за пожеланията! На вас желаем успех и с нетърпение очакваме скоро още участия и нова музика!

Слушайте Stash!:11 – Betafuture:

Stash!:11 – Betafuture by Stash! on Mixcloud

Повече за Betafuture ще намерите на:

Official site: http://betafuture.com/
Twitter: https://twitter.com/betafuture
Facebook: https://www.facebook.com/betafuture
Soundcloud: https://soundcloud.com/betafuture
Youtubehttps://www.youtube.com/user/betafuture

––––––––––––-

Предишни издания:

Stash!:01 – Legend4ry (Великобритания)

Stash!:02 – Roka (България)

Stash!:03 – GBX (Бразилия)

Stash!:04 – Minstrell (България)

Stash!:05 – Crook Tactics (България)

Stash!:06 – Tekniq (България)

Stash!:07 – dMONO (България)

Stash!:08 – Rossen Pavlov (България)

Stash!:09 – Mengeme (България)

Stash!:10 – M-Zine & Scepticz (Белгия)

Тагове: , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes