Throwback Thursday (#5): Reso – ‘Tangram’ (Civil Music, 2012)

Ревюта — От на ноември 6, 2014 в 11:01

Продължаваме рубриката ни „Stash! – Throwback Thursdays“, като за днешния епизод сме спрели на „цивилния“ Reso и неговия двугодишен албум ‘Tangram’.

(Тази статия беше публикувана за първи път на 2 ноември 2012 година.)

От Civil Music бяха така добри да ни предоставят промокопие на новия албум на Reso ‘Tangram’, който предстои да излезе на 5 ноември. С тракове като ‘Half Life’, ‘Exoframe’ и ‘Ishimura’, дъбстеп любителите няма да останат разочаровани. За останалите също има по нещо. LP-то е изградено от 13 изцяло солови трака, така че има достатъчно много Reso за всички!

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Още първата минута от албума ни хвърля в суровата действителност на продукта. Авторът не си играе със слушателите, като им подхвърля тук-таме по някой суров звук, за да ги подготви за предстоящото, ами направо ги хвърля в дълбокото с ‘Exoframe’. Звученето е точно такова, каквото сме свикнали да очакваме от музиканта през последните няколко години – жестоки синтезатори и тежки, но страшно интригуващи като звучене барабани.

‘Creature’ и ‘Axion’ поддържат градуса висок, като съвсем леко (наистина съвсем леко) ни подготвят за внезапната промяна в албума, която настъпва с ‘Coronium’ – лек и атмосферичен трак, изграден сякаш в пълен контраст на предходящите парчета. Тези 3 минути, изпълнени с магическа лекота, успяват да ни настроят за първата коренна промяна в ‘Tangram’. Тава, която започна по най-безцеремонен начин, прави безкомпромисен 180-градусов завой, изпълнен по перфектен начин. Как иначе да си обясним тази рязка, но много адекватна, промяна от брутален дъбстеп към неимоверно по-лек такъв. И то със семплирани вокали с RnB звучене? ‘Simple Pleasures’ е точно каквото името ни подсказва – изключително семпъл, но много приятен трак.

‘Virtua Rhythm’ пък гравитира около 85-те bpm-а и си го представяме като перфектна добавка към сетове на един от другите ни любимци – Om Unit. Бас музика с лек хип-хоп привкус е едно от другите неща, с които свързваме Reso. Интерлюдията след парчето отново се плъзга по ръба на хип-хоп звученето.

Tangram

Четирите години труд определелно си личат.

С осмия трак (‘Nempo’) идва кратко завръщане към по-твърдия звук. Но ‘Backwards Glance’ хвърля последен поглед назад към по-леката част от албума преди ‘Half-Life’ да ни изпрати отново в мрачните територии на ‘Tangram’. Въпреки, че напоследък не се впечатлявам особено много от наизлизалите дъбстеп продукции, ‘Half-Life’ определено ще присъства в персоналната ни плейлиста известно време. Тракът не е нещо, което не бихме очаквали от лондончанина, но изпълнението му е просто ненадминато!

Ishimura’ (предполагаме кръстен на кораба от хорър играта „Dead Space“) надгражда дъбстеп звука, като използва и звуци от нашумелия „War machine“. Аранжиментът на парчето е интересен, тъй като вторият дроп внася драстична промяна в ‘Ishimura’, който се превръща във внушителна коработрошачка, работеща на 105  оборота в минута, ако можем да си позволим известна свобода в изказа.

Интересен е изборът „sound-check“ тракът да е предпоследен в траклистата. ‘Check 1, 2′ е сингълът, който предшества излизането на албума. Предполагаме, че решението е обосновано от факта, че темпото му е близко до втората част на ‘Ishimura’. В сингъла имаше много интересни ремикси на Emperor, Starkey, Danny Scrilla и DJ Kentaro, нито един от които не отстъпва по нищо на оригинала.

LP-то завършва с невероятния ‘Tabris‘, който изключително много ни напомня на ‘Hyperglide от EP-то ‘Temjin’. Плаващи синтезатори, интересни брейкове и аранжимент, който ни кара да изпитваме най-различни чувства. Мястото му като последен в албума е много подходящо. Той носи усещане за завършеност. А акустичният му завършек… е, нека си остане изненада.

‘Tangram’ е сглобен по майсторски начин – траковете преливат един в друг по неусетен начин, но дори извадени извън контекста на албума, успяват да звучат като самостоятелни произведения. Подредбата им също показва завидна доза умение. Интересен факт е, че „танграм“ е китайска логическа игра, вид главоблъсканица за подреждане. Състои се от седем плочки, наречени тани, които при подходящо нареждане образуват квадрат.

Четирите години труд определелно си личат. Албумът е страхотен!

Повече за Reso ще намерите на:

Оfficial sitehttp://reso-music.com/
Twitter: https://twitter.com/resorobotsick
Facebook: https://www.facebook.com/resomusic?fref=ts
Soundcloud: https://soundcloud.com/reso
Youtube: https://www.youtube.com/view_play_list?p=748BC0BBF35F3AB0

———————————————-

Четете още:

Тагове: , , , , ,

1 мнение

  1. Stab казва:

    ISHIMURA!!!!!!!!!!!!!!!!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes