Throwback Thursday (#1): Horsepower Productions – ‘In Fine Style LP’ (Tempa, 2002)

Ревюта, Статии — От на октомври 8, 2014 в 23:59

Началото на новата ни рубрика „Stash! – Throwback Thursdays“ е посветено на Horsepower Productions и техния легендарен ‘In Fine Style LP‘. 

Представяме ви първата част от поредицата ни „Throwback Thursdays“, в която сме решили да ви припомняме стари, но златни песни, албуми, клипове и пр. от историята на музиката! Започваме с основополагащия и епохален за дъбстеп стила дебютен албум на Horsepower Productions – ‘In Fine Style’. На възраст от цели 12 години той все още е едно от най-големите съкровища на легендарния лейбъл Tempa.

Името на Horsepower Productions неминуемо се свързва с жанра, зародил се в началото на века – дъбстепът. Пионерите започват като колектив от 8 души, които преди 2000-та година често биват асоцийрани с култовия дръм и бас лейбъл на Nico – No U Turn, и със  сестринският му геридж такъв Turn U On.


horsepower_header_blog

От 2000 г. формацията започва да издава нетипичено дотогава геридж звучене, което се характеризира с много експериментален и мрачен стил. Две години по-късно тази музика официално е позната като „дъбстеп“.

Отбелязваме, че първите 8 издания на Tempa са изцяло дело на Horsepower Productions. Нещата за момчетата се развиват в посока, в която броят на членовете на колектива е съкратен наполовина. Така основни действащи лица в Horsepower остават Benny Ill, Jay King, Matt HP и Nassis, като четиримата стоят зад втория (‘To The Rescue’, 2004 г.) и третия (‘Quest For The Sonic Bounty’, 2010 г.) албум.

От своя страна ‘In Fine Style’ е продуктът, успешно издържал теста на времето, като все още звучи много свежо и през 2014 г. Той предлага много от типичните класически елементи на този стил музика, които са актуални и днес. Темпото варира около 140 bpm-а. Бавният и мрачен ритъм е осезаем, а суббасът – в зависимост от силата на звука в помещението – е способен да разтресе покъщината ви!

Ето и 2 снимка от студийното оборудване на Horsepower:

studio 1

Ритамът в ‘In Fine Stylе’ си е в типичната „4х4“ препускаща геридж структура. Продукцията е доста груба, дори сурова, баслиниите са масивни, а барабаните – стегнати. На места чуваме сирени и дилей-ефекти, както и различни вокални семпли – елементи, типични за дъб- и реге музиката.

И като стана въпрос за дъб и реге, в духа на историческото преклонение пред дъбстепа, е уместно да напомним, че именно тези два стила са неговите родители, и този факт не бива да се забравя току-така.

Така. Припомнихме накратко „от къде тръгва всичко“. Засега  ви пожлаваме приятно слушане и очаквайте втората част от „Throwback Thursday“ точно в… четвъртък.

Още по темата: „Историята на дъбстеп музиката, разказана от Mista Jam 

Повече за Horsepower Productions ще намерите на:

Official site: http://www.tempa.co.uk
Twitter: https://twitter.com/horsepowerprod
Facebook: https://www.facebook.com/MR.BENNY.ILL

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

WordPress Themes