Throwback Thursday (#2): Goldie – ‘Timeless’ (FFRR, 1995)

Ревюта — От на октомври 16, 2014 в 00:00

Днес е четвъртък и продължаваме с втория епизод на нашата рубрика  „Stash! – Throwback Thursdays“. Притаете дъх, защото ще си припомним един от най-легендарните албуми на Goldie, а именно Timeless‘.

„Throwback Thursday“ е рубрика, в която сме решили да ви припомняме стари, но златни песни, албуми, клипове и пр. от историята на музиката! Продължаваме с овековечения и амбициозен дебютен албум на Goldie, ‘Timeless’. На малко повече от 19 години дръм и бас албумът до ден днешен е смятан за един от най-значимите и култови в жанра.

Още преди да сме започнали да пишем усещаме една тръпка и притеснение, че каквото и колкото и дълго да се получи писанието ни като статията, то няма да е достатъчно. Личността и темперамента на Clifford Joseph Price (Goldie) определено заслужават интереса ни, а миналото му – и по-конкретно детстко-юнушеския период – играе ключова роля в съдържанието и емоциите, вложени в този албум.

goldie young

Годината е 1991 г., а младият Clifford е изумен от британската брейкбийт сцена. Тогавашната му приятелка DJ Kemistry (която, за жалост, умира в автомобилна катастрофа през 1999 г.), го запознава с едни от пионерите на джънгъл- и дръм и бас музиката – продуцентите Dennis ‘Dego‘ McFarlane и Mark ‘Marc Mac‘ Clair, по-познати като 4hero.

Точно една година е нужна на 27-годишния Price, за да издаде дебютното си EP ‘Darkrider’ (под псевдонима Rufige Kru) за Reinforced. По същото време, под името Metalheads, той издава и класическия за джънгъл сцената ‘Terminator EP’.

Всъщност възможно най-кратката и в същото време съдържателна биография на Goldie може да чуете от 28-минутното аудио по BBC Radio 4. В него самия той, наред с Pete Tong, DJ Fabio, Marc Mac, Nihal Arthanayake и Dr. Anamik Saha, говорят за живота, личността и музиката на главния ни герой.

Историята започва с разказа за това как Clifford израства, обикаляйки различни домове за деца, лишени от родителска грижа. Тя преминава през преживяванията му като „драскач“ и брейкденсър и се спира на живота му в САЩ… Докато не стигне до повратния за него момент – създаването на лейбъла Metalheadz и последвалата го световна слава.

goldie & kemistry

Стигаме до ключовата 1995-та, когато Pete Tong издава дебютния албум на Goldie ‘Timeless’ за своят лейбъл FFRR. LP-то е продуцирано от Goldie и музикалния продуцент и инженер Rob Playford (a.k.a. Timecode), който пък е създател на един друг велик лейбъл – Moving Shadow. Rob работи повече по програмирането и продукцията, а Goldie генерира музикалните идеи, ритмите и аранжимента.

Допълнително с продукцията им помагат Dego и Mar Mac от 4hero, а Diane Charlemagne пък допринася със своите вокали. И тъй като по същото време Goldie е активен графити артист, негови творби са включени в обложката на продукта.

Албумът достига 7-мо място в класациите, а продажбите му му донасят цели два „Златни сертификата“ (бел.ред. – такава категория получават продукти с продажби от 1 млн. продадени копия). Самото заглавие ‘Timeless’ предвещава съдбата на албума – вечен, безкраен, за който времето няма значение и роля. Музикалното съдържание в него е наситено с емоции! Чуваме барабани с интересна ритмика, бас линии, които са способни да ви раздвижат дори и да не искате, и лирики, изпълнени със значение, които ви карат да се замислите сериозно за живота.

Goldie

В днешно време повечето читатели/слушатели може би си мислят, че трак с дължина 21 минути, е, може би, свръх амбициозен проект, дори егоцентричен. Но пилотният ‘Timeless’ определено опровергава това твърдение. Едноименната епопея изиграва важна роля в популяризирането на дръм и баса, възприемането му като денс музика и въобще като музика със собствена душа (присъствието на пиано, вокали и многобройни джаз елементи допринася за това), както и размиването на понятията комерс и ъндърграунд.

Тракът е разделен на три части – ‘Inner City Life’, ‘Pressure’ и ‘Jah’. Той е като едно среднощно пътешествие, в което не знаете какво може да се случи. Най-хубавото на албума е, че всички парчета предлагат едно разнообразие, въпреки дължината си. Чрез тях авторът разказва своята история – на гняв и болка от детството и на любов към музиката и към близките си от този и отвъдния свят.

Тук може да видите официалното видео (режисирано от Lyle Lindgren) към първото оркестрално изпълнение на ‘Timeless’ от Тhe Heritage Orchestra в the Royal Festival Hall, в Лондон, на 14-ти юни 2014 г.

Навярно и ние сме едни от многото, които определят този продукт като важен не само за дръм и бас- и електронната музика, а за този вид изкуство като цяло. Албумът е въртележка от звукови феерии и състояния на духа и съзнанието и е подходящ за слушане както в клубна атмосфера, така и в тази на тъмната ви стая, в пълно усамотение.

Липсват многото епитети, които наистина могат да опишат ‘Timeless’. Той трябва да бъде изживян. А и определено ще продължава да бъде изживяван от много слушатели в бъдеще. Точно за това, ако трябва да изберем албум с най-подходящо име, то това ще е именно този.

Приятно слушане!

Повече за Goldie и Metalheadz ще намерите на:

Official site:
http://www.goldie.co.uk/
http://www.metalheadz.co.uk/

Twitter:
https://twitter.com/MRGOLDIE
https://twitter.com/metalheadzmusic

Facebook:
https://www.facebook.com/Goldie
https://www.facebook.com/metalheadz.music

Soundcloud:
https://soundcloud.com/goldie-official
https://soundcloud.com/metalheadz

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes