Throwback Thursday (#3): Bob Marley & the Wailers – ‘Exodus’ (Island Records, 1977)

Ревюта — От на октомври 23, 2014 в 11:42

Отново е четвъртък и продължаваме с третия епизод на нашата рубрика „Stash! – Throwback Thursdays„. Днес ще ви върнем 37 години назад, за да ви припомним знаменития албум Bob Marley & the Wailers Exodus‘!

„Throwback Thursday“ е рубрика, в която сме решили да ви припомняме стари, но златни песни, албуми, клипове и пр. от историята на музиката! След като разгледахме ключовите за дъбстепа и дръм и баса дебюти на Horsepower Productions от 2002 г. и Goldie от 1995 г., днес ще се върнем още по-назад, в ерата на реге музиката, за да ви напомним за Bob Marley и неговия знаменит ‘Exodus’ от 1977 г.

Въпреки краткия си живот, Bob Marley е една от най-ярките, интересни, та дори и провокативни музикални легенди в историята. Ще се опитаме да сбием богатата му биография в няколко озречени, за да наблегнем към самия албум.

Robert Nesta Marley започва музикалната си кариера в началото на 60-те години на миналия век. Започва да записва с Lee „Scratch“ Perry и реге/ска бандата The Wailers, чийто членове са Peter Tosh и Bunny Wailer. С развитието на кариерата си групата подписва договор с Island Records и постига световен успех, който издига Bob Marley до статуса на международен посланик на мира и равноправието.

Славата обаче има две страни. Макар да е обичан от стотици хиляди меломани, той е недолюбван от властите. Това е и причината Marley  да претърпи опит за покушение от наемни политически убийци. Въпреки че е ранен, 2 дни по-късно той се появява пред стохилядна публика на концерта „Smile Jamaica“ за триумфално изпълнение на песента ‘War’ (музикална адаптация на речта на етиопския император Хайле Селасие пред съвета на ООН през 1966 г.)

След това Марли се оттегля в Англия, където в периода 1977-8 г. са записани две от най-легендарните творения в историята на реге музиката, ‘Exodus’ и ‘Kaya‘. Списание TIME избира първият за албум на 20-ти век, а от BBC обявяват песента ‘One Love’ за песен на хилядолетието.

‘Natural Mystic’ на живо в Дортмунд, Германия (1980):

Като най-успешният му студиен албум ‘Exodus’ превръща Bob в международна сензация. Той може и да не е най-добрият реге певец в родна Ямайка, но определено е най-известният, най-продаваният и най-боготвореният от Европа, Африка и САЩ.

Образът му на борец за свобода и защитник на човешките права от народа понякога дори засенчва музикалното му творчество. Чрез посланията си той често е оприличаван на исторически личности като Malcolm X и Martin Luther King Jr.

Bob-marley-wailers-crystal-palace

Bob Marley and the Wailers на живо в Кристалния дворец, Лондон (1980 г.)

В ‘Exodus’ Марли е подмладен, буен и щастлив, че е жив. Дори и да е имал мрачни мисли след опита за покушението, то те не се усещат тук. Не присъстват никакви намеци за каквото и да е героично парадиране, свързано с инцидента. Авторът намира лиричния баланс между политиката, духовността и любовта, който, под съпровода на музиката, звучи още по-красиво и въздействащо. Освен реге мелодиите и в двете части на продукта се леят още силни струйки блус, соул, фънк и рок.

‘Exodus’ на живо:

За разлика от други албуми на реге легендата ‘Exodus’ страни от загадъчността и дълбоките метафори. Посланията, които изразява той са доста еднозначни. Едноименният трак е призив за промяна и гласи: „Open your eyes and look within. Are you satisfied with the life you’re living?“

Албумът завършва с възможно най-оптимистичните парчета: ‘Three Little Birds’ (което си остава едно от най-положителните и повдигащи настроението песни, писани някога), ‘One Love/People Get Ready’ и бонус тракът ‘Punky Reggae Party’, което е своеобразен бюлетин за музикални тенденции по другите кътчета на света.

EXODUS BACK

Чисто технически Robert Nesta Marley никога не се е старал да намеква за някакви по-специални вокални способности. Той просто влага цялата си палитра от емоции и чувства в песните, което именно с такава лекота въздейства на слушателя.

От гневното чувство за политическо подтисничество над народа, през призоваване за неподчинение срещу „системата“, до надеждите за по-добро бъдеще, ‘Exodus’ успява да улови и пресъздаде тогавашното социалното положенние в световен мащаб. Това е албум, зад който стоят много хора, истории и чувства и е едно задължително изживяване за всеки меломан, без значение на музикалните му предпочитания!

Повече за живота на артиста може да научите от документалният филм Bob Marley: „Rebel Music“ от 2001 г.

Повече за Bob Marley ще намерите на:

Official sitehttp://www.bobmarley.com
Facebook:
 https://www.facebook.com/BobMarley

–––––––––––––

Четете още:

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes