Най-доброто от 2013 година: Албуми № 10 – 6

Ревюта — От на март 5, 2014 в 23:40

Влизаме в челните ТОП 10. За щастие на всички меломани тук всъщност присъстват 12 албума! 
10. Horrorshow – ‘King Amongst Many’ [Elefant Traks]

Horrorshow (Solo и Adit) е хип хоп дуо от Сидни, Австралия. Едва ли, но може би, на някого от вас му е интересно от къде, по дяволите, българско онлайн издание е запознато с творчеството на някви си рапъри от другия край на света, но ще споделим, за да стане по-интересно.

Накратко – виновна е А. Л.! След като незнайно от къде чува парчето ‘The Party Life’, тя търси помощта на своя приятел Ц.А., за който знае, че е долен музикален пират и меломан (тип прасенце) и има завидната способност да изравя всичко от нета. Той всъщност намира и целия дебютен албум на бандата ‘The Grey Space’ от 2008 г., който веднага предизвиква култовата „WOW“-реакция.

Та така. Solo и Adit още нямат навършени 21 годин, а в тектовете им има такива мъдрости и мисли, които много по-възрастни индивиди (все още) не са осъзнали. През 2009 г. излиза ‘Inside Story’ (чуйте едноименния трак ТУК!), с който бетонират репутацията си на едни от най-талантливите, лирични и мелодични млади артисти в Австралия, та дори и в света. Взимат участия във всички големи фестивали на родния континент, като всяко събитие се разпродава за отрицателно време. След 4 дълги години на турнета и работа по третия албум, той най-накрая е материализиран през 2013 г. и носи името ‘King Amongst Many’.

Откъм продукция Adit е надминал себе си и това определено се вижда. Усеща се първичното фънк и соул влияние. Чуваме много прашни семпли, скречове и мелодии, движени от пиано клавишите, които в комбинация с гласа на Solo, ни оставят заслушани и замислени. По отношение на текстовете биват засягани значими проблеми като тези за расизма, материализма, личностните проблеми на хората и света, в който всички ние живеем.

Едва ли някой (включително и авторите), чул цялото LP, ще оспори твърдението ни, че ‘Own Backyard’ Jimblah) е най-силното парче от албума. Може собственоръчно да си издирете както този, така и предните 2 албума на Horrorshow и направо чуйте собственоушно за какво иде реч.

Новото видео към ‘Nice Guys Finish Last (feat. Joyride)’ може да видите тук:

Повече за Horrorshow ще намерите на:

Official site: http://www.horrorshowcrew.com/
Twitter: https://twitter.com/horrorshowcrew
Facebookhttps://www.facebook.com/horrorshowcrew

09. Disclosure – ‘Settle’ [PMR Records, Island Records]  

Boards Of Canada не са единствените музиканти, отличаващи се в класацията ни с родствената си връзка. Втората двойка родственици са двамата господа от Disclosure, които успяха да впечатлят цял своята визия. Ще отбележим за n-ти път, че момчетата са на възраст, в която повечето млади хора все още се чудят дали да станат сутрин за лекции, за работа или за училище.

Guy е роден на 25 май 1991 г., а Howard – на 11-ти май 1994 г. Най-прости сметки сочат, че общият сбор на рождените им години възлиза на 41. Доста впечатляващо за музиканти, които са успели да се окажат сред номинираните в миналогодишните музикални награди Mercury Prize или в тазгодишните Грами… или в четирите категории на Британските музикални награди (BRIT)!

Денс музиката безпорно набира все по-голяма популярност, а Англия си остава номер едно по бълване на качествени ресурси и продукти. ‘Settle’ е от тези дебюти, които просто ще останат в историята – игрив, забавен, изпълнен с позитивна енергия и вокали от „големите“ в бранша: Sam Smith, Jamie Woon, Jessie Ware, London Grammar, Sinead Harnett, Eliza Doolittle, AlunaGeorge, Edward Macfarlane и и т.н. Съвсем наското дори момчетата пуснаха и „редактираната“ версия на парчето си ‘F Foor You‘ със самата хип хоп/R&B икона Mary J. Blige

Това, че ‘Settle’ заема далечната от №1 позиция, съвсем не го прави по-маловажен от продуктите в йерархията. Но нека не си кривим душите – самото LP съвсем не се отличава с чак толкова особена оригиналност. Главната съставка е чаровността, с която двамата братя така деликатно наложиха проекта си на сцената.

Повече за Disclosure ще намерите на:

Official site: http://disclosureofficial.com
Twitter: https://twitter.com/disclosure
Facebook: https://www.facebook.com/disclosureuk
Soundcloud: https://soundcloud.com/disclosuremusic

08. Om Unit – ‘Threads’ [Civil Music]

Този албум и персоната на Om Unit разгледахме обстойно ТУК!

Повече за Om Unit ще намерите на:

Official site: http://www.omunit.com/
Twitter: https://twitter.com/om_unit
Facebookhttps://www.facebook.com/omunit
Soundcloud: https://soundcloud.com/omunit

07. Author – ‘Forward Forever’ [Black Box]

Author е един от най-успешните и уважавани проекти в дъбстепа, като двете главни действащи лица в него са господата от Лийдс, Англия – Jack Sparrow и Ruckspin. И двамата имат значително количестви издания зад гърба си за някои от най-силните лейбъли в жанра.

Всичко започва през 2011 г. с едноименния ‘Author‘, който излиза за лейбъла на Pinch, Tectonic. След още 2 години на участия по цял свят и през 2013 г. дуото ни представя втория си албум. Надяваме се той да не е последен, след заплахата на Sparrow, че се отказва от правенето на музика (повече четете ТУК.

‘Forward Forever’ излиза за друг култов лейбъл, а именно Black Box! В този албум те отново ни представят своето джаз/соул/фънк звучене, като за главни вдъхновители посочват Bonobo и The Cinematic Orchestra. Тук виждаме много повече колаборациии, като в продукцията им помагат Quark, Quantum Soul и June Miller. В лиричната част взимат участие взимат Jehst, Stig Of The Dump, Rider Shafique, Ben Glass и Dan Man! На миналогодишните награди на дъбстепфорума Author съвсем заслужено финишира на 1-во място в категорията Най-добър албум.

Повече за Author ще намерите на:

Official site: http://authoruk.com/
Twitter: https://twitter.com/_JackSparrow_
https://twitter.com/ruckspin
Facebookhttps://www.facebook.com/AuthorDubstep
Soundcloud: https://soundcloud.com/j-sparrow
https://soundcloud.com/ruckspin

06. Ka – ‘The Night’s Gambit’ [Iron Works Records]   

Аз съм Цецо и тук ще ви говоря на „Ти“, защото Ka ми е любимец и чувствам някаква интерконтинентална близост с личността и работата му! Сериозно! Или не чак толкова? Та.. това е един сравнително нов артист (поне от към издадена музика), който открих това лято докато бях в Ню Йорк за няколко дни. Пичът, който ми осигури престой в дома си (Scott ‘True Nature’ – жив и здрав, брат!) живее в Бруклин и ми каза, че си е купил плочата ‘The Night’s Gambit’ от самия Ka на улицата в квартала. Впоследствие, още при подбора на албумите от 2013 г., ми стана ясно, че този ще е сред най-заслужилите-и-заслужаващи-да-бъдат-чути-от-българите-запетайка-които-се-интересуват-от-музика-и-четат-Stash!

Ka е уникален в пълния смисъл на думата и ми напомня за покойния Gil-Scott Heron. Мисля, че най-важното при него е, че той не прави музика за пари, не се изхранва от това, а го прави от чистата любов към тази форма на изразяване. Той не е от тези, крещящи в микрофона рапъри. Не е и от тези с бруталните бийтове. Нито пък залага на стайлинг, медии или какъвто и да е друг начин за привличане на публично внимание и фенове. Думите са неговото оръжие, както всъщностност трябва да бъде с всеки, използващ микрофона с цел достигане до ушите на повече хора.

Времената са се изменили до толкова, че вече никой не слуша какво се пее. Всички гледаме „опаковката“ и не вникваме в същината. Голяма част от артистите в днешно време дори и не влагат съдържание в работата си. Всъщност не говорим само за представителите на седемте изкуства – музиканти, танцьори, актьори, художници, писатели, скулптори или режисьори, а за хората като цяло.

Гласът на Ka е спокоен, монотонен и мрачен. Реди думите по интересен начин, като смислите често са повече от един и при всяко слушане човек може да открие нещо ново, което преди това не е забелязал. След като в предния абзац засегнах истинността и същността на човешката раса, прочетох ‘Песен за човека‘ на Вапцаров. Тя гласи:

„Човекът спокойно, тъй – дума
след дума
и твърдо редил песента.
Онези го гледали
с поглед безумен,
онези го гледали с страх.“

Текстът лесно може да се свържа с личността на Ka, с неговия начин на пеене и реакцията на голяма част от слушателите му. Музиката също не се натрапва. Инструменталите са в тон със засяганите тематики и от тях лъха някаква ненатрапчива органичност и интелигентност. Използвани са и семпли (от източната философия, бойните изкуства, шахмата и др.), подсилващи общата идея зад албума и представянето на живота като стратегическа игра.

Главният герой ни въвежда в света си, изпълнен с типичните проблеми около живота в гетото, липсата на бащин модел на подражание, ролята на църквата и религията, расизма, правата на чернокожите, престъпността, убийствата, наркотиците, бедността… и философията/техниката за справянето с тях.

Може да се изговори още много, но просто ще обобщя, че албумът е една бруклинска симфония и нйният композитор, диригент и глас – Ka – заслужава повече внимание.

Тук може да видите официалното видео към ‘Off The Record‘! Цялото действие се развива в едно мазе (предполагаме музикален магазин) и виждаме как нашият човек Ка рови и разглежда плочи. Чрез лириките Ка ни разказва живота си, историята на хип хопа и думите всъщност са имената на култови рап артисти и албуми! Вижте/чуйте:

А тук да чуете целия аблум:

Повече за Ka ще намерите на:

Official site: http://brownsvilleka.com
Twitter: https://twitter.com/BrownsvilleKa
Facebookhttps://www.facebook.com/brownsvilleka
Soundcloud: https://soundcloud.com/brownsvilleka    

————————————

  1. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 50 – 45
  2. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 45 – 41
  3. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 40 – 36
  4. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 35 – 30
  5. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 30 – 26
  6. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 25 – 21
  7. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 20 – 16
  8. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 15 – 11
  9. Най-доброто от 2013 година: Видеоклипове, част I
  10. Най-доброто от 2013 година: Видеоклипове, част II
Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes