Най-доброто от 2013 година: Албуми № 1, 1 и 1!

Ревюта — От на март 20, 2014 в 13:57

Ето я и нашата финална тройка „победители“, заемащи челното място в нашата сякаш безкрайна класация! Вече ви споменахме, че пореди огромното количество качествена музика, излезла през изминалата година, срещнахме известни трудности при сортирането на 50-те най-добри албума на 2013 г. Все пак се справихме успешно с начинанието и то с помощта на един компромис… На първа позиция класирахме не един, а цели три албума – всички те от Англия!

01. Akala – ‘The Thieves Banquet’ [Illa State Records]    

AKALA!!! Ако досега не сте срещали името му, имате доста да наваксвате.

Тъй като авторът на статията изяви желание да ви запознае по-обстойно с артиста и личността му, вместо да се изчерпва с няколко изречения за албума на годината, ще му дадем шанс да се отпусне и да попише. А на вас ще ви пожелаем приятно четене, гледане и слушане.

Kingslee James Daley е на 30 години. Певец, лектор, писател, математик… Или иначе казано – интелигентен човек, желаещ да разпространява знание, и който може да говори с часове по всевъзможни и важни въпроси (както прави тук, тук, тук, туктук и на много други места).

През 2003 г.  той основава своя независим лейбъл Illa State Records. Зад гърба си има вече 4 дългосвирещи албума – ‘It’s Not A Rumor‘ (2006 г.), ‘Freedom Lasso‘ (2007 г.), ‘Double Think‘ (2010 г.) и ‘The Thieves Banquet‘ (2013 г.), и 3 микстейпа: ‘The War Mixtape‘ (2007 г.), ‘The War Mixtape Vol. 2‘ (2008 г.) и ‘Knowledge is Power Mixtape Vol. 1‘ (2012 г.). В творчеството си борави с много исторически факти и засяга политически, духовни и социални теми. Силно се вълнува от проблемите на обществото ни днес, свързани с расизма, класовото разделение, образованието, „модерното“ робство, религията и военните действия по света.

Akala има 2 много интересни изяви като лектор в конференции на TED, които си заслужава да видите: „TEDxAldeburgh – Akala – Hip-Hop & Shakespeare?“ и „The Evolution of the Emcee: Akala at TEDxSalford„. Той е и единственият хип хоп изпълнител, който е гостувал 3 пъти в радиопредаването на Charlie Sloth Fire in the booth“ по BBC Radio 1Xtra (препоръчваме ви да чуете невероятните му изпълнения тук: Akala – Fire In The Booth, Akala – Fire In The Booth PART 2Akala – Fire In The Booth PART 3). Освен това той намира време да посещава и различни образователни институции (като училища и академии), за да говори с подрастващите поколения – Akala at Grieg City Academy.

The Thieves Banquet е по-различен от всички предишни албуми на Akala, защото тук той работи изцяло с група музиканти и техните инструменти. Историческите факти и мъдрости от близкото и далечно политическо, социално и музикално минало продължават да бъдат преплитани в песните. Стиловото разнообразие се изразява под формата на хип хоп, джаз, соул, рок и блус.

Албумът е с продължителност по-малка от час, но Това време е предостатъчно за Akala, който желае да изрази своето гневно желание за справедливост и да ни попее за историята на холокоста в Африка, щетите над света и хората, които правителството, корпорациите и банките нанасят ежедневно. Чрез това музикално съкровище той ни накара да се замислим за самите себе си, за начина ни на живот, нашата роля в глобален аспект и как можем да подобрим всичко това не само за самите нас, но също и за хората около нас и обществото като цяло.

За финал ще ви споделим, че Akala обича да чете. И чете много! Ако и на вас ви е приятно това занимание, ви предлагаме да погледнете някои любимите книги на главния ни герой!

 1. George Orwell – „1984
 2. Aldos Huxley – „Brave New World“
 3. Yevengy Zamayatin – „WE“
 4. Jose Saramago – „Blindness“
 5. Patrice Some – „Of Water and the spirit“
 6. Richard Wright – „Native Son“
 7. Gabriel Garcia Marquez – „100 years of solitude“
 8. Ivan Van Sertima – „They Came Before Columbus“
 9. Cheikh Anta Diop – „The African Origin of Civilisation Myth or Reality?“
 10. Peter Tompkins – „The Secret Life of Plants“
 11. Ayn Rand – „The Fountainhead“
 12. C.L.R James – „The Black Jacobins“
 13. Charles C Mann – „1491“
 14. Naomi Klein – „The Shock Doctrine“
 15. Kahlil Gibran – „The Prophet“
 16. J.Krishnamurti – „The Awakening of intelligence“
 17. Ralph Waldo Emerson  – „Self Reliance“
 18. Phillip K Dick – „Do Androids Dream Of Electric Sheep“
 19. Herman Hesse – „The Glass Bead Gamе“
 20. Clements – „The First Emperor Of China“
 21. Joy Leary – „Post Traumatic Slavery Syndrome“
 22. C.F Volney – „The Ruins Of Empires“
 23. Toni Morrison – „Song Of Solomon“

Целият албум може да чуете от YouTube-акаунта на Akala:

Повече за Akala ще намерите на:  

Official site: http://www.akalamusic.com
Twitter: https://twitter.com/akalamusic
Facebook: https://www.facebook.com/akalamusic

1. Arctic Monkeys – ‘AM’ [Domino]            

Arctic Monkeys определено са една от най-култовите и обичани инди банди на планетата Земя и едва ли има нужда от обширни данни относно историята и биографията им. Още с дебютния си албум – ‘Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not’ от 2006 г., те се установяват на световната музикална сцена. LP-то веднага става (и до ден днешен е) най-бързо продаваният албум в британската музикална история. Същата година албумът печели награда на Меркюри (The Mercury Prize), както и наградите за най-добър албум и най-добра банда на Британските музикални награди (BRIT).

‘AM’ е петият студиен албум на бандата и може да се каже, че определено е най-успешният след дебюта от 2006 г. Отново са номинирани в конкурса на Mercury Аwards и в този на BRIT, като във втория стават първата банда, спечелила награди в двете главни категории – за най-добър албум и най-добра банда  (три пъти!). Квартетът е и първата формация, издаваща за независим лейбъл, която дебютира на първо място с всичките си пет албума!

В ‘AM’ Arctic Monkeys поставят няколко много важни въпроса: ‘Do I Wanna Know?, ‘R U Mine? и  ‘Why’d You Only Call Me When You’re High?‘. Това са и първите 3 сингъла от албума. Чрез дългосвирещия продукт момчетата дават и няколко много важни отговора, които са си направо изявени желания“ ‘I Want It All и ‘I Wanna Be Yours.

С този си албум групата достигна едно ново ниво и най-хубавото е, че ще продължават да ни радват все повече и повече! Очертава се тепърва да започват да задминават досегашните си постижение. ‘AM’ е моментът, в който Arctic Monkeys вече спират да бъдат категоризирани в определен музикален жанр. Това е моментът, в който те могат да бъдат определяни като разностранни артисти – и то артисти от ранга на The Beatles, Stevie Wonder и Bob Dylan! Самото им име вече е нарицателно за стил. От сега нататък те могат да правят каквото си искат, да звучат както си искат и винаги ще бъдат Arctic Monkeys!

Чисто и просто в албума става въпрос са секс, страст, неудовлетвореност и самота. На музикално равнище въпросите стават още повече. „Какво е това? Някакъв рок от 70-те ли е?“, „Е, то тея не бяха ли инди банда от Англия, бе?“, „А той пък тоя албум е записан в Лос Анджелис…! Пък той и тоя пее някво едно такова… все едно John Lennon слушам?“, „Ама в тея наелектризирани бийтове на моменти има нещо доста рапърско?!“, „Оф… и тея въпроси са само за музиката! А текстовете кви са, леле! Мръсотии! Или само ние така си ги визуализираме?“, „Ама и много остроумничи тоя певец, бе… ох!“ и т.н, и т.н.

Спираме. Край. СЛУШАЙТЕ!!!

Видеото към сингъла ‘R U Mine?’ тук:

Повече за Arctic Monkeys ще намерите на:

Official site: http://www.arcticmonkeys.com
Twitter: https://twitter.com/ArcticMonkeys
Facebook: https://www.facebook.com/ArcticMonkeys

1. Tricky – ‘False Idols’ [False Idols]           

Tricky (Adrian Nicholas Matthews Thaws) е една от музикалните легенди на Бристъл. Той започва да се занимава с музика от малък и да се движи със саундсистемата the Wild Bunch, като в последствие групировката еволюира в Massive Attack.

Г-н Thaws играе важна роля в дебютният култов албум на Massive Attack, ‘Blue Lines’ от 1991 г. По-рано през същата година той записва парчето ‘Aftermath’ с Martina Topley-Bird, но след като го представя пред Massive Attack, те не проявяват интерес. През 1993 г. той решава да издаде на плочи няколкостотин копия с въпросното парче и съвсем случайно бива открит от лейбъла гигант Island Records, който започва да издава музиката му.

Важен момент в кариерата на г-н Thaws е 1995 г., когато Tricky прави, както своя голям пробив, така и дебютния си албум ‘Maxinquaye‘. Той е кръстен и посветен на майка му – Maxine Quaye, която е била поетеса и се самоубива, когато Adrian е бил на 4 години. В LP-то са преплетени стилове като хип хоп, соул, реге и рок, което доказва единствено експерименталния характер на трип хопа. Албумът също така бива номиниран за Mercury Prize, но губи от не кого да е, а други трип хоп гиганти – а именно Portishead.

‘False Idols’ е деветият студиен албум на Tricky, като самият автор казва, че чрез него се е преоткрил и дори го определя като по-добър от ‘Maxinquaye’. Не, че искаме да му противоречим, но определено това твърдение е леко пресилено. След първите си три албума главният ни герой леко се отплеснал и в опитите си да прави нещо ново се е насочил към инди рок/поп звука. Това е и причината, която го разделя с голяма част от феновете, макар самият Tricky никога да не е обичал популярността и славата.

Сред парчетата виждаме, че присъстват и имената на Francesca Belmonte, Fifi Rong, Nneka и Peter Silberman от The Antlers, които помагат гласово и инструментално. Като цяло ‘False Idols’ не е толкова епичен, колкото дебюта от 1995 г. към който Tricky се опитва да се върне, но в звученето има нещо меланхолично и грабващо (за разлика от предишните няколко албума). Има леко разнообразие в траклиста, като освен дълбочината в музиката и лириките, на моменти чуваме и доста приятни и позитивни парчета.

Въпреки всичко изглежда, че Tricky има желание да работи и след този продукт можем да се надяваме, че артистът ще продължи в същия дух! ‘False Idols’ определено е крачка напред спрямо предишните заигравки на трип хоп легендата и крачка назад (времево) към звученето му от култовият ‘Maxinquaye’.

Ще споделим, че с нетърпение чакаме дебютното участие на Tricky в България по покана на EventEase. Датата е 9-ти април, зала 3 на НДК, като компания ще му правят и музикантите от Hidden Orchestra! Повече информация за събитието ще намерите ТУК.

Официалното видео към сингъла ‘Nothing Matters‘ с Nneka може да видите тук:

Повече за Tricky ще намерите на:

Official site: http://www.trickysite.com
Twitter: https://twitter.com/knowlewestboy
Facebook: https://www.facebook.com/TrickyOfficial

————————————

 1. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 50 – 45
 2. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 45 – 41
 3. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 40 – 36
 4. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 35 – 30
 5. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 30 – 26
 6. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 25 – 21
 7. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 20 – 16
 8. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 15 – 11
 9. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 10 – 06
 10. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 5 – 2
 11. Най-доброто от 2013 година: Видеоклипове, част I
 12. Най-доброто от 2013 година: Видеоклипове, част II
Тагове: , , , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes