Най-доброто от 2013 година: Албуми № 25 – 21

Ревюта — От на февруари 25, 2014 в 17:27

Извиняваме се за триседмичната пауза, но академичните занимания преди всичко! След като ви показахме обърнатите в хронологичен ред първи 25 позиции, следва да продължим с тези, които заемат местата от 25 до 21.
 25. I Am Legion – ‘I Am Legion’ [Division 
Recordings]   

I Am Legion е проект на Noisia (Nik Roos, Martijn van Sonderen и Thijs de Vlieger) и Foreign Beggars (DJ Nonames, Pavan „Orifice Vulgatron“ Mukhi и Ebow „Metropolis“ Graham). Всички те вече са с доста години опит зад себе си и имат солидно ъндърграунд минало, но в момента са едни от най-популярните и уважавани артисти на електронната музикална сцена.

Холандското трио си колаборира с aнгличаните още от 2009 г., когато излизат смазващите сингли ‘Contact и ‘Shake It’ като част от албума на Foreign Beggars ‘United Colours of Beggattron’. През 2010 г. пък бруталии като ‘Shellshock и ‘Soul Purge’ се появяват в дебютния албум на Noisia, ‘Split The Atom’.      

В ‘I Am Legion’ I Am Legion екипът ни (по)казват някои доста интересни неща. Звуковата мощ на Noisia и вокалите на Vulgatron и Metropolis са безкомпромисни, като стилово ни развеждат из имотните площи на грайма, хип хопа, дъбстепа, глича и дръм и баса.   

Тук може да видите и официалното видео към сингъла ‘Choosing For You’:А тук може да чуете официалното превю на албума тук:

Повече за I Am Legion ще научите на:     

Official site: http://iamlegion.co.uk
Twitter: https://twitter.com/IAmLegionMusic
Facebook: https://www.facebook.com/iamlegionmusic      

24. Young Echo – ‘Nexus’ [Ramp Recordings]

Young Echo е една бристълска манджа, а подправките са от най-екзотичните! Проектът включва в себе си имената на Zhou, Kahn, El Kid, Vessel, J a b u, Baba Yaga, B-LAM, Ishan Sound, Killing Sound, Sam Kidel, Neek, Manonmars, Gorgon Sound, а от скоро и мисълта зад гласа Rider Shafique.

Момчетата са си другарчета от години и всеки от тях има издания за разнообразни лейбъли в различни жанрове на музикалното изкуство. Най-хубавото при тях е, че всички обичат да експериментират и ‘Nexus всъщност е първото им официално издание като Young Echo. Албумът излиза за добре познатият лейбъл Ramp Recordings, като през годините за него сме виждали да излиза музика на артисти като Zomby, Flying Lotus, FaltyDL, SBTRKT, Shortstuff, Teeth, Clouds и много други.

Времетраенето на 13-те трака е почти час, но ако си пуснете LP-то няма да усетите как ще мине времето. Музиката е вълшебна и ни влече към стилове като дъбстеп, геридж, ембиънт, дъб, трип хоп, индъстриал и лефтфийлд. В ‘Jupiter Rise’, ‘Voices on the Water’, ‘Blood Sugar’, ‘Flying’, ‘Slow Jam’ и ‘My Child, My Chain’ чуваме и мега сполучливи вокални включвания, които на моменти са си чиста поезия. Групата споделя, че е повлияна и от други големи бристълски имена като Massive Attack, Portishead, Tricky, RSD, Peverelist и Pinch.            

Мракът е доминиращ, но по-скоро съветваме вместо да се страхувате от него, да му се отдадете. Това несъмнено са един проект и един продукт, които заслужават адмирации. Може би за някои хора ще е твърде абстрактен и експериментален, но всъщност…  това си е точно така! Твърд е.  Абстрактен и експериментален. Албум, който трябва да бъде чут!

Тук може да видите и официалното видео към сингъла ‘Jupiter Rise’:

Повече за Young Echo ще намерите на:   

Official site: http://youngecho.co.uk
Twitter: https://twitter.com/youngechosound
Facebook: https://www.facebook.com/youngechosound
Soundcloud: https://soundcloud.com/youngecho    

23. David Lynch – ‘The Big Dream’ [Sunday Best Recordings]

David Lynch е един от генийте на нашето време! Доказал се е в киноизкуството като един от най-интересните режисьори, които сами измислят историите си и пишат сценарият към тях (силно препоръчваме заглавията Mulholland Dr. (2001)   и Blue Velvet (1986)). Lynch всъщност (може би изненадващо за някои) е и страстен меломан. През годините той винаги е работил съвместно с композиторите, изработвали саундтраковете за филмите му.

Явно липсата на негови филми през последните години може да се обясни с повижения я му интерес към музиката. Изглежда, че за момента режисьорът и музикант е насочил енергията си именно в тази посока. David Lynch режисира видеа към синглите на Moby – ‘Shot in the Back of the Head, Interpol – ‘I Touch A Red Button Man, Nine Inch Nails – ‘Came Back Haunted, както и собствените си ‘Crazy Clown Time – oт едноименният албум и колаборацията с Lykke LiI’m Waiting Here.

В интервал от 18 месеца излзиат дебютният му албум от 2011 г. ‘Crazy Clown Time’, а през изминалата 2013 г. – и въпросният ‘The Big Dream‘, което само по себе си е доказателство за желанието и продуктивността на Lynch. Вторият продукт е осезаемо по-мрачен от дебютния и звученето може да се категоризира като експериментален рок с лек привкус на блус от едно време, съчетан с електроника.

Официалното видео към сингъла с Lykke Li – ‘I’m Waiting Here’ може да видите тук:

Целият албум можете да изживеете тук:Повече за David Lynch ще намерите на:  

Official site: http://davidlynch.com
Twitter: https://twitter.com/DAVID_LYNCH
Facebook: https://www.facebook.com/davidlynchofficial

22. Machinedrum – ‘Vapor City’ [Ninja Tune]      

Machinedrum (Travis Stewart) определено набра популярност през последните години, но той се заминава с правенето на музика вече повече от 13 години. Преминал през продуцирането на IDM, хип хоп и абстрактни бийтове за него големият успех идва през 2011 г. с един от безспорните албумите на годината – ‘Room(s)’ за Planet Mu.

Две години по-късно Travis вече е член на семейството на Ninja Tune и отново ни оставя с отворени усти. ‘Vapor City’ (както може да видите на официалния му сайт) e един нов концептуален метрополис, като всеки от 10-те трака в него са представени като отделни квартали. В този нов свят Machinedrum ни показва едно звучене, повлияно от джънгъла и модерният дръм и бас/аутономик. Също така самият той не веднъж е споделял, че много често черпи вдъхновение от Boards of Canada и това може да се усети в някои от по-дълбоките и атмосферични парчета в албума.   

Официалното видео към дебютния сингъл ‘Gunshotta’ тук:

Повече за Machinedrum ще намерите на:

Official site: http://machinedrum.net
Twitter: https://twitter.com/machine_drum
Facebook: https://www.facebook.com/machinedrum
Soundcloud: https://soundcloud.com/machinedrum           

21. Emika – ‘DVA’ [Ninja Tune]

След Machinedrum на 21-во място се нарежда една негова колежка по лейбъл, а именно Emika. След едноименният си дебют ‘Emika’ от 2011 г., Ema Jolly се завръща с втори албум, който отново е за Ninja Tune!

Да ви кажем честно продуктът заслужава да е по-напред в тази класация, но конкуренцията е жестока, няма как! В последния момент (буквално в момента на писане на тази част от рубриката) албумът бе върнат на тази позиция поради чувството, че този, който БЕШЕ по-рано на 21-во място заслужаваше да бъде по-напред.

Та.. за Emika можем да ви кажем, че е родом от Бристъл, но е с чешки произход, а всъщност живее и работи в Берлин. С дебюта си показа виден афинитет към дъбстепа. Един друг бристълски артист (Pinch) бе един от хората, помогнали ѝ с продукцията и оформянето на звука.

В ‘DVA’ Ema продължава да експериментира както с гласа си, така и с музиката. Парчетата, които ни предоставя са доста разнообразни, като басът и вокалите и са от водещите и ключови елементи. От дъбстеп, дръм и бас/аутономик и глич, през поп и диско, та чак до класика и ембиънт – албума определено е едно интересно музикално пътешествие.

Видеото към сингъла ‘She Beats’ тук:Повече за Emika ще намерите на:

Official site: http://www.emika.co.uk
Twitter: https://twitter.com/emikatwit
Facebook: https://www.facebook.com/emikamusic

————————————–

Вижте още:

  1. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 50 – 45
  2. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 45 – 41
  3. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 40 – 36
  4. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 35 – 30
  5. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 30 – 26
  6. Най-доброто от 2013 година: Видеоклипове, част I
  7. Най-доброто от 2013 година: Видеоклипове, част II
Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes