Най-доброто от 2013 година: Албуми № 30 – 26

Ревюта — От на януари 30, 2014 в 17:24

Постепенно достигнахме до средата на нашия „ТОП 50“ за най-добрите албуми на 2013 г. След като ви показахме обърнатите в хронологичен ред първи 20 позиции, следва да продължим с тези, които заемат местата от 30 до 26.

30. Boards of Canada – ‘Tomorrow’s Harvest’ [Warp Records]

Boards of Canada са електронно дуо (братята Michael и Marcus Eoin Sandison) от Шотландия и са едно от най-култовите и уважавани имена в електронната музика въобще. Tomorrow’s Harvest’ е четвъртият им студиен албум, който всъщност се появи неочаквано след седемгодишно затишие. Стилово бихме ги причислили към раздел ембиънт, IDM и даунтемпо.

Самите господа не са от най-шумните и жадуващи публични изяви, но искат или не, още с първия си албим ‘Music Has the Right to Children’ от 1998 г. првиличат вниманието на меломаните. Навярно някои от вас са чували през годините определението ‘“това звучи като Boards of Canada„. От Burial и Kryptic Minds до ASC и Synkro… едва ли днес има продуцент, занимаващ се с електронна музика, който да не е бил повлиян от творчеството на двамата шотландци.

С ‘Tomorrow’s Harvest’ групата отново събира очите/ушите на много хора, което определено не се дължи само на изненадващото излизане на албума. Това е един от тези продукти, които с всяко слушане ти става все по-любим и по-интересен.

Траклиста се състои от 17 парчета, които са с едно сходно звучене и осезаем акцент върху натуралната атмосфера. Доста земен звук с ощбо времетраене 62 минути.

Повече за Boards of Canada ще намерите на:

Official site: http://boardsofcanada.com/
Twitter: https://twitter.com/boctransmission
Facebook: https://www.facebook.com/boardsofcanada

29. Irrelevant – ‘Little Figurines’ [Kokeshi]

Irrelevant не е ново за нас име, надяваме се за вас също. Още през 2011 г. дебютният му албум ‘I’ll be OK’ впечатли доста хора, в това число и нас. Първият, както и сегашният втори ‘Little Figurines, излизат за лейбъла на AlleyCat Kokeshi.

Музиката на Irrelevant бива асоциирана и сравнявана с тази на Burial, Synkro, Kryptic Minds, The Cinematic Orchestra, които са и едни от неговите любими артисти. Парчетата са дълбоки и мрачни, наситени с бас и атмосфери. Стилово траковете варират от ембиънт и даунтемпо до дъбстеп и геридж.

‘Little Figurines’ е едно продължение на ‘I’ll be OK’, като запазва същото настроение меланхолично настроение. Един албум с който трябва да се усамотите и сближаването е гарантирано.

Повече за Irrelevant ще намерите на:

Official site: http://iamirrelevant.com
Twitter:
https://twitter.com/iamirrelevant
Facebook: https://www.facebook.com/irrelevantsounds
Soundcloud:
https://soundcloud.com/irrelevantsounds

28. Frederic Robinson – ‘Mixed Signals’ [Blu Mar Ten]

Frederic Robinson! Не ви ли звучи като име на приказен герой? Да, нали! Момчето е от немски произход и живее в Мюнхен. Само на 21 г., той привлича вниманието на Blu Mar Ten, който издава невероятният му дебютен албум за едноименният си лейбъл.

Frederic от малък свири на цигулка и има завидни познания в сферата на класическата музика. Това определено има ключова роля в продукцията му и прави музиката му привлекателна. Въпреки възръстта си, Robinson ни представя едно зряло и интересно звучене, което едва ли не би се харесало на някого.

Дори самият Etherwood (чийто дебютен албум зае място номер 43 в нашия „Топ 50“) призна в интервюто, което проведохме с него, че Frederic Robinson е един от любимците му в момента!

‘Mixed Signals’ е един уникално красив албум, който въпреки, че е дръм и бас, всъщност въобще не звучи така. Представен ни е един нов и различен поглед – приток на свежа кръв и реформаторска сила в стила. Подходът на младежа е много смел и иновативен, като от началото до края всеки трак от албума ни разкрива и допълва магическият свят на своя композитор.

Музиката е супер органича, дори бихме казали жива – в буквалния, стилово-дефиниращия и преносен смисъл. Вълшебни мелодии от пиано, много струнни инструменти, бас и перксуии. Рай за ушите! В три от парчетата чуваме гласа на Melanie Robinson, който само прави всичко още по-прекрасно, а тракът ‘Bloom’ е една впечатляваща колаборация със Stray.

Силно препоръчваме албума на всеки, който не харесва дръм и баса, а и на всеки, който си мисли, че знае и разбира от него. Предизвикваме ви да погледнете на света „оutside the box“!

Повече за Frederic Robinson ще намерите на:

Official site: http://www.fredericrobinsonmusic.com
Twitter: https://twitter.com/Robinson_Music
Facebook: https://www.facebook.com/fredericrobinsonmusic
Soundcloud: https://soundcloud.com/fredericrobinson

27. House Of Black Lanterns – ‘Kill The Lights’ [Houndstooth]

House Of Black Lanters всъщност е новият проект на Dylan Richards – познат още като King Cannibal (който издава за Ninja Tune) и като Zilla (издаващ за Warp). Това е дебютният му албум под този псевдоним, който всъщност излиза и за любимия ни лейбъл от 2013 г. – Houndstooth. Правим бърза вметка, че в класацията ни влизат и другите 2 албума, излезли от лейбъла – този на Special Request (‘Soul Music‘), който зае 44-то място, и този на Akkord с едноименният си дебют на 32-ра позиция.

Това е най-мрачният и дълбок проект на г-н Richards. Фокусът пада върху съспенса и тъмнината, а самата концепция на музиканта е почерпила вдъхновение не от кого да е, а от легендарния дръм и бас артист Krust!

‘Kill The Lights’ си е предимно техно и дийп хаус продукт, но парчетата ‘Truth & Loss’, ‘Pale December’ и ‘You, Me, Metropolis‘ като темпо клонят към по-съвременният аутономик дръм и бас. Като вокални партньори на Richards виждаме  Leni Ward, Juakali и Rudi Zygadlo, а гласовете им се съчетават доста добре с музиката.

За по-любопитните ще оставим този линк към едно интервю, съставено от лондонския клуб Fabric, с главния ни герой.

Повече за House Of Black Lanterns ще намерите на:

Official site: http://houseofblacklanterns.tumblr.com/
Twitter: https://twitter.com/ofblacklanterns
Facebook: https://www.facebook.com/pages/House-of-Black-Lanterns/236600729775852
Soundcloud: https://soundcloud.com/houseofblacklanterns

26. Kanye West – ‘Yeezus’ [Def Jam Recordings]

Първо, ще кажем, че Kanye West е един от малкото наистина популярни и комерсиални артисти, които включваме в листата. Второ, ще кажем, че няма да казваме нищо за Kanye.

Просто ще представим в превод един коментар по отношение на живото изпълнение на трака ‘New Slaves‘:

„Squadala90012

Ако някой ъндърграунд или неизвестен артист беше записал това парче, хората щяха да го смятат за брилянтен. Но понеже е на Kanye West – и той е ши*ан задник, това автоматично го прави лош и посредствен. Все едно, че по-ранните му бийтове не бяха вдъхновени от RZA, все едно, че самият RZA не е вдъхновен от соул музиката и все едно, че соул артистите не са били вдъхновявани от R&B и джаз и т.н. Това е простият кръговрат на музикалното вдъхновение. Джон Ленън също е бил мразен от голям кръг хора. Изчакайте 50 години и ще си говорим пак. Това е едно от най-интересно звучащите парчета, което идва от една напълно развита ПОП звезда. Не бъдете толкова тесногръди.“

Музиката и текстовете в ‘Yeezus‘ безспорно имат своята сила. Албумът заслужава да бъде чут! Въпросът е дали вие заслужавате и дали ще си разрешите да го чуете. :)

Повече за Kanye West ще намерите на:

Official site: http://www.kanyewest.com
Twitter: https://twitter.com/kanyewest
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Kanye-West/107777555911981

————————————–

Вижте още:

  1. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 50 – 45
  2. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 45 – 41
  3. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 40 – 36
  4. Най-доброто от 2013 година: Албуми № 35 – 30
  5. Най-доброто от 2013 година: Видеоклипове, част I
  6. Най-доброто от 2013 година: Видеоклипове, част II
Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes