12 от най-популярните диджеиски пози по време на участие

Новини, Статии — От на декември 2, 2013 в 21:03

През изминалата седмица попаднахме на много забавно четиво (четиво, силно казано), иронизиращо в няколко думи и в 12 прекрасни илюстрации поведението на световните диджеи по време на техните сетове.

Признаваме си, че на нас не ни е идвало на ум да направим подобно проучване и затова с настоящата публикация ще ви представим чужди резултати. Те идват от виртуалния офис на нашите колеги от Mixmag, които описват словесно и нагледно 12 популярни стойки, които различни дискожокеи демонстрират по време на перформанса си.

Съществуват редица обстоятелства, благоприятстващи за регистрацията на подобни явления, едно от които е от демографски характер. Да, страната ни е малка. Да, не можем да се окачествяваме като достатъчно адекватна „жива“ публика по простата причина, че не много от световните музиканти са посещавали/предстои да посетят страната ни.

Държим да отбележим, че понятията, описващи съответните „диджейски пози“ са продукт на фантазията и не съществуват като реална терминология.

Под всяка картинка ще намерите кратко описание на основните характеристики на съответната стойка. Илюстрирациите са съставени от Elliot Thoburn, а информацията е представена от Seb Wheeler, Elliot Thoburn и Robin Murray. 

DJ Poses-01_TxterЧовекът есемес:

Условно ще наречем този тип диджеи Паисий. Не се подсмихвайте, така наричаме всички, които демонстрират прекомерна привързаност към телефонния си апарат. Такива именно са представителите на тази група клубни „пускачи“, които държат да контактуват с познатите си чрез услугите на мобилните оператори вместо със своята публика.

Този тип отношение, или поза, е характерно за мрачните грайм диджеи, които се стараят да изглеждат равнодушни към обстановката в залата по време на перформанса си. Те си мислят, че са способни да постигнат подобен ефект като постоянно тракат по клавиатурата на джиесема си докато едновременно с това смесват траковете си.

Примери за такива диджеи са Darq E Freaker и Preditah.

DJ Poses-02_cryerРевящото бебе:

Ефектът на ревящото бебе е изразен чрез често пъти реален плач от страна на диджеите. Това се случва в изключително еуфоричен момент, когато вървящата песен провокира силна емоционалност.

Примери: Prosumer и Move D

03_Finger piano_ai3Пръстите на пианиста:

Много дижеи не се отличават с особен технически професионализъм на живо, но пък затова изглеждат колоритно през цялото време. Или поне докато не изпъкнат мелодии на пиано в някоя песен! Тогава тези артисти започват да подражават на мелодията (с вдигната във въздуха ръка!) сякаш самите те я изпълняват на живо, удряйки по клавишите на невидидим инструмент.

Жив пример за „пръстите на пианиста“ е Dixon.

MM_Bass_face01Оргазматронът:

Състояние на пълна концентрация и видимо удоволствие от страна на някои диджеи, като начин на реагиране на собствената музикална селекция. Гримасите, които съответният артист проявява по време на сета си може да бъдат приети като еквивалентни на тези, демонстрирани от същия по време на полов акт.

Пример: Seth Troxler

05_Bobber_ai3„Bobber“ – или ритмичното клатене на главата в такт с музиката:

С подобна поведение се характеризират диджеи, които искат да демонстрират техническите си умения, като едновременно с това искат да покажат и колко запленени са от самата музика.

Примери: Maceo Plex и Maya Jane Coles

06_Labido_ai3Либидото:

Taзи поза наподобява тази на „bobber“-a, но вместо водещото положение на раменете, тежестта пада на единия крак, образуващо наклонена чупка в ханша в една от двете посоки. Тази поза се свързва с явни сексуални намеци, насочени не към някого, а към самия пулт.

Примери: Solomun и Shaun Reeves

09_Lean Back_ai3Отпускането назад:

Наблюдава се непосредствено преди кулминацията (респ. дропа) на дадена песен. Тази поза, колкото и епична на пръв поглед, излага опасността от разкриване пред публиката на съдържанието на ноздрите на съответния диджей.

Пример: Rusko и последователят му Skrillex

04_Downlow_ai3Приклякането:

Подобни маниери са усвоени най-добре от диджеи, които в даден момент от сета си се озовават в полуприклекнало състояние, в което главата на съответния субект е почти на равнището на техниката, разположена в/у пулта. Погледната отстрани, тази поза напомня за болезнен спазъм, провокиращ субекта да заеме близък до ембрионалното положение.

Примери: Skream и Jackmaster

08_Cowboy_ai3Каубоят:

Тази поза се наблюдава не само сред клубните пускачи, но и сред самата аудитория. Кръгообразните движения на ръката репрезентират засилването на невидимо ласо, комбинирано със специални стъпки встрани, характерни за т.нар. каубойския танц.

Пример: Davide Squillace, Luciano и Reboot

10_Jesus_ai3Исус Христос:

Типични представители на тази поза са Armin van Buuren и Swedish House Mafia. Можем единствено да гадаем какво значение седи зад тази демонстрация.

11_The Artist_ai3Артистът:

Всяко копче или трепване на фейдъра изисква концентрирано внимание. Всяко действие по пулта се смята за важен щрих от цялостното представяне на твореца, от което следва, че то трябва да бъде изпълнено по възможно най-красив начин.

Пример: Icicle и Rockwell

12_Finger_ai3Показалка:

Това явление няма нужда от разяснение, а и илюстрацията подсказва за кого е най-типична тази поза. Можем да вметнем само, че „показалката“ е широко разпространена и сред любителите на ориенталските ритми в България по време на забава.

Примери: Guetta,Tiësto и Ferry Corsten

Източник: MixMag

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes