Stash! – интервю със Стефан Василев, Urban Saints (фотограф)

Интервюта, Култура — От на ноември 5, 2013 в 13:53

Пореден гост във виртуалното студио на Stash! е българинът, за чийто талант се разчу съвсем наскоро отвъд пределите на страната ни. Ще научите как хобито на един обикновен непрофесионален фотограф може да намери място на фасадата на нюйоркски небостъргач и какво е да преобразиш обикновени момичета в градски светици. Вече сте се досетили кой е обектът ни на интерес в настоящото интервю, затова с гордост ви представяме Стефан Василев и проектът му Urban Saints!

Stash!: Здрасти, Стефане, много се радваме, че намери време в обедната ти пауза, за да се срещнеш с нас! Молим те да ни представиш накратко биографията си  – от къде си, какви са хобитата ти (освен фотографията!), с какво се занимаваш в момента и пр.

Стефан Василев: Аз съм Стефан, занимавам се с графичен дизайн, брандинг и дизайн на опаковки. Обичам да се занимавам с най-разнообразни неща, никога не скучая и гледам да си запълня времето с вдъхновяващи и зареждащи занимания. Снимам, спортувам, излизам, срещам се с хора, готвя, гледам филми, пълня си душата с някоя смислена песен. Като цяло се старая да съм все зает с приятни работи.

St!: От колко време се занимаваш с фотография?

СВ: По-сериозно се занимавам от около година и половина. Преди това съм снимал насам-натам, но рядко и без особени идеи или нагласа. Сега някак си това стана много важна част от ежедневието ми и съм страшно доволен от развитието. Забавлявам се, не държа да съм технически запознат с всяка дребна подробност. Да си призная, много често снимам на „авто”-режим. От скоро имам нов обектив и за мен това се оакза голямо предизвикателство – настройки на светлина, бленди, ръчен фокус. Ужас… Но свиквам малко по малко.

Stefan Vasilev-KonstantinaSt!: А можеш ли да определиш заниманието си като професионално?

СВ: Абсолютно непрофесионално е. Забавлявам се, правя го за удоволствие и за момента не мисля, че това може да стане професия. Прекалено начинаещ съм, прекалено много неща не знам и прекалено много случаи има, в които си представям нещо, но все още не мога да го реализирам. Но не се отказвам от нито едно предизвикателство. Пък каквото стане. Ще разберем по трудния начин!

St!: Какво обичаш да снимаш предимно/най-много?

СВ: Напоследък снимам страшно много портрети и като че ли това е сферата, в която ми е най-интересно. Общителен човек съм и това е още един начин да се запознавам с нови и интересни хора и да покажа моята гледна точка по отношение на тях и тяхното излъчванетоА и ми е много интересна реакцията на хората около мен от образите, които успявам да запечатам. Понякога дори обектът на снимката е изненадан от себе си. Какво повече мога да искам?

Stefan Vasilev-Nadya

St!: Напоследък на профила ти във фейсбук, наред с прекрасни дами, се появяват много слънчеви лъчи. Такива фотоси ли са с приоритет в момента?

СВ: Като цяло съм лятно същество. Не съм скиор, нито сноубордист и някак си зимата не ми е толквоа присърце. Оттам и тази мания по светлината, топлите лъчи и ефектните светли кадри. От друга страна, много ми харесва приказния ефект, който светлината създава и допълнителното излъчване, което снимката придобива.

St!: А какво става, когато вече няма слънце?

СВ: Имам си разни трикове, пък и слънце винаги ще има! Малко повече шалове и шапки също, но няма как.

St!: Невъзможно е да отминем въпроса за Urban Saints. Само от куртоазия го засягаме, тъй като по темата се е изговорило много, а и на теб виждаме, че не ти е особено приятно да се
stefan urban saintsфокусираш само върху него. Най-вероятно стотици пъти си чувал този въпрос, но от къде дойде идеята за проекта?

СВ: Всеки път казвам, че идеята не е нещо, над което съм мислил дълго и сериозно. Дойде съвсем импровизирано, от една снимка, която с момиче на име Биляна направихме преди около година и половина. Оттам тръгна цялата тази лудост с кръгове, девойки, татуси, безистени и т.н.

St!: Знаем един любопитен факт за теб. Вуйчо ти е г-н Здравко Деков – един от най-популярните български фотографи и ветерани в занаята. Той ли те зариби да започнеш да снимаш?

СВ: Ами не, но пък със сигурност има нещо в гените, което ми помага да уцелвам тук-там някой случаен кадър, хаха. Да си призная, успокояващо е да знам, че винаги имам кого да попитам и към кого да се обърна за помощ или съвет. Като цяло нагласата ми е много повече в посока проба-грешка, така че реално погледнато много не съм разпитвал и учил от него още, но и това ще стане някога.

St!: Съветва ли те той  по отношение на фотографията – техники на снимане и пр.?

Stefan Vasilev-UrbanSaintGalСВ: Разбира се! Коментираме заедно, критикува ме за разни работи, но като цяло в момента съм на автопилот, каквото стане импровизирано, това е.

St!:  С приятелката ти сте от доста време заедно. Как приема тя фотографските ти занимания и по-конкретно тези с разголени модели?

СВ: Тя е най-големият ми поддръжник и никога не би ме ограничила в нещо, за което знае че ме вдъхновява или зарежда с положителни емоции. Пък и това малко или много е изкуство, нали? Защо това трябва да е проблем? Много съм щастлив с нея и тази свобода – в случая креативна – е едно от най-големите ни постижения заедно.

St!: Казваш, че всяка жена е красива сама по себе си. Как подбираш моделите си?

СВ: Не подбирам. В смисъл, че не търся нещо конкретно. Излъчването е субективно и единственият критерий за мен е да усетя нещо в модела. Оттам нататък целта е да го предам на зрителя. Ако успея – прекрасно. Ако не, опитвам отново и отново.

St!: Преди по-малко от месец снимка от проекта URBAN SAINTS се появи на фасадата на нюйоркски небостъргач като част от изложбата CREATIVES RISING! Това те изненада не само, защото разбра буквално часове преди събитието, но и защото до последно не знаеше на коя от трите ти продукции са се спрели организаторите. 

СВ: Ужасно ме е яд, че не можах дори онлайн да видя снимките си на подобна сграда, а и на подобно място като цяло! Според мен това е нещо, което се случва един път в живота. Но дори и с така развилите се обстоятелства, пак съм доволен. Половин Ню Йорк е видял моя снимка, което е нещо с което цял живот ще се гордея!

Stefan Vasilev - The sroty of Creative

(за съжаление това е единственият компромат от галерията в Ню Йорк)

St!: Любим фотограф?

СВ: Прекалено много са, а аз съм ужасен с помненето на имена. Харесват ми хиляди фотографии, фотографи и галерии. Но за мен не е важно да запомня името и затова явно не успявам хаха. Важно е въздействието и усещането, което остава у мен Stefan Vasilev-Marianaслед някой кадър. А не подписа.

St!: Как виждаш живота си след 5 г.?

СВ: Надявам се на хубаво място, заобиколен от готини хора, любимия човек до мен и зает с нещо зареждащо и креативно.

St!:  Ние ти пожелаваме съвсем скоро да видим не една и две твои снимки в чужбина, а цяла собствена галерия!

Повече за Стефан Василев ще намерите на:

Facebookhttps://www.facebook.com/stefan.valentinov.vasilev
https://www.facebook.com/urbansaintsproject?directed_target_id=0

* Снимки на Стефан: Ел

Тагове: , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes