Stash! – интервю с Etherwood (Великобритания) / Stash! – interview with Etherwood (UK)

Интервюта, Статии — От на ноември 27, 2013 в 20:32

Etherwood е последният присъединил се член към семейството на Med School (сестринският лейбъл на Hospital Records) и за момента е може би едно от най-актуалните имена на британската дръм и бас сцена. Дебютният му едноимен албум излезе на 4 ноември т.год. и досега е отбелязал значителни продажби – в рамките само на една седмица физическото винилно копие беше изчерпано във виртуалния магазин на Hospital Records. 

Творческият талант е наследствена черта в семейството на Woody, тъй като и баба му, и двамата му родителите са музиканти. Когато е едва 12-годишен, той се сдобива с първата си китара и благодарение на силната си мотивация, малко по-късно в годините, започва да се изявява като китарист и пианист в разнородни (по жанр) банди: фънк, соул, блус, метал. Към днешна дата музикантът продължава да свири и е част от живата банда на дъбстеп продуцента Jakwob.

etherwood1Etherwood се зарибява по дръм и баса още като тинейджър в края на 90-те години. Макар имената на The Beatles, Stevie Wonder и Pink Floyd да са първи в списъка на артистите вдъхновители, тези на Logistics, Aphrodite, Photek, DJ Hype и Roni Size са оказали най-дълбоко влияние върху сегашния му образ.

Първият му солов проект – ‘Give It Up‘, излиза чрез Hospital Records в компилацията ‘Sick Music 3‘. Датата е 3 ноември, а годината – 2012 г., т.е. буквално 363 дни преди появата на дебютния ‘Etherwood’. Скоро след това започват да се издават и други тракове, сред които и такива от бъдещия му албум, като напр. ‘Spoken‘ и ‘Unfolding‘ (с Laurelle Robichaud).

Etherwood работи още и по официални ремикси на Lana Del RayJess Mills и вече споменатата банда на Jakwob, както и диджейства по различни географски територии.

По собствените му думи енергия, мелодия и атмосфера са трите елемента, които най-точно описват цялостното му творчество. Затова сред магическите съставки, които правят музиката му толкова вълшебна се отличават енергичността на традициония дръм и бас звук, съчетан с една успокояваща палитра от ехтящи в безкрайността китари, монотонни пиано мелодии и разбира се, неизбежните вокали. Песни като ‘Begin By Letting Go’, ‘Hold Your Breath’ и ‘The Time Is Here At Last’ са маркирани от собствените му певчески умения, а други гост-певци в албума са Laurelle Robichaud, Georgia Yates, Bev Lee Harling, Rocky Nti и Hybrid Minds.

Не знаем дали сте забелязали богатата колекция от клипове, които в рамките на по-малко от месец се появиха на Youtube-канала на Med School. Чудите се как става това? И ние се чудехме, докато не разгадахме тайната! Кадрите, използвани за всяка една от песните до момента представляват нещо като документална продукция, раздробена на отделни части. Авторът е посетил четири азиатски кътчета – Китай, Лаос, Тайланд и Камбоджа, като е успял да заснеме всички кадри единствено със своята GoPro-камера. Човек да му завиди!

Траклиста на ‘Etherwood’:

 1. ‘Begin By Letting Go’
 2. ‘Weightless’
 3. ‘Unfolding’ (feat. Laurelle Robichaud)
 4. etherwood-album‘Hold Your Breath’
 5. ‘One Day’
 6. ‘Falling Out Of Consciousness’ (feat. Georgia Yates & Bev Lee Harling)
 7. ‘Borderline’
 8. ‘Souls Apart’
 9. ‘Disposition’ (feat. Rocky Nti)
 10. ‘Shattered’ (feat. NuTone)
 11. ‘Amongst The Crowd’
 12. ‘Say Life’
 13. ‘The Time Is Here At Last’ (feat. Hybrid Minds)
 14. ‘Spoken’ (feat. Rocky Nti)
 15. ‘We Are Ever Changing’
 16. ‘Away With Me’
 17. ‘Behind The Lights’

‘Etherwood’ може да закупите от iTunes и Hospital Records.

––––––––––––

През следващите няколко стотици секунди ние ще ви изпратим на едно друго пътешествие, а именно краткото ни интервю със самия Etherwood!

Stash!: Здрасти Woody, как си? Как върви животът, с какво се занимаваш в момента?

Etherwood: Здравейте! Добре съм, благодаря. Животът е супер – много натоварен и много вълнуващ!

St!: Първо, да ни разкажеш накратко как започна да се занимаваш с музика. Знаем, че двамата ти родители са музиканти, каквато всъщност е и твоята баба. Това ни навежда на мисълта, че талантът ти се води по наследство или се бъркаме?

E: Предполагам, че е така. Обграден съм от музика още от много малък и родителите ми са тези, които ме надъхаха да започна да се занимавам с някакъв музикален инструмент. Научих да свиря на китара и почти веднага след това започнах да пиша песни. Мисля, че от там тръгна всичко.

St!: В какъв момент дръм и басът стана част от професионалните ти занимания? Беше споменал някъде, че тракът ‘Together’ на Logistics е бил основният мотиватор да започнеш да слушаш, а и да се занимаваш именно с тази музика.

E: Бях на около 15 г., когато наистина се потопих в този жанр. Обожавах тази песен (респ. ‘Together’), наред с много други класически „ликуид” продукции. Да си призная за доста дълъг период от време не слушах нищо друго освен тях. Имаше нещо специално, което излъчваха тези песни и което изцяло резонираше с мен.

Etherwood-FABRICLIVE-x-Med-School-Mix-13.03.2013St!: Как съумяваш толкова успешно – между всичките ти участия (като диджей и като китарист) и продуцирането – да си организираш времето?

E: Тайната се крие в приоритизирането на нещата. Винаги, когато имам възможност се затварям в студиото. Понякога, когато съм на път (в самолета, в автобуса или където и да е) или между самите участия си записвам разни идеи, които имат потенциала на един по-късен етап да се превърнат в бъдещи песни. Обожавам концертите ни на живо, затова винаги отделям достатъчно време за репетиции. Нали знаете, за да съм сигурен, че съм напълно подготвен.

St!: Дебютният ти албум ‘Etherwood’ се справя доста добре из класациите. Сподели каква концепция се крие зад него и как би описал цялостното му звучене?

E: Всъщност разполагах с доста материал и след като с момчетата от Med School дискутирахме някои неща, преминахме направо към процеса на създаване на LP-то. Всичко се случваше последователно. Прекарах два месеца плътно в студиото, докато не разработих парчетата до ниво, от което бях наистина доволен. Албумът има доста естествено усещане, което оптимално отразява и неговата концепция. Наблегнах на пианото и китарата като двата най-съществени инструмента в целия продукт и като такива те му придават едно изключително органическо звучене.

St!: Имаш ли си любими песни от албума?

E: Любимият ми трак е ‘Borderline‘, защото писането му се случи толкова естествено и непринудено. Обичам усещането, което тази песен излъчва. Мисля си, че по някакъв начин успява да капсулира и да отрази най-адекватно характера на творчеството ми.

St!: ‘Etherwood’ ли е най-голямото ти постижение до момента?

E: Така мисля. Съставянето на LP-то беше едно истинско удоволствие и съм абсолютно удовлетворен от крайния резултат. Няма да излъжа, ако кажа, че той постигна огромен успех и че съм много горд от това!

St!: Относно видеото на твоите парчета, ти участва ли в това екзотично пътуване из Азия?

E: Де да можех! Кадрите са заснети и обработени от едно много талантливо момче на име Max Palmer. Той е прекарал 1-2 месеца в Азия и всички единодушно се съгласихме, че заснетото, разкриващо природата и културата на тези страни ще паснат идеално на музиката от албума ми. Palmer направо ни разби като ни показа какво се е получило накрая!

etherwood-djSt!: Кои са музикантите, на които се кефиш в момента?

E: Бях изумен от дебютния ‘Wait Less Suspense‘ на Lung, както и от ‘Mixed Signals‘ на Frederic Robinson. Напоследък излиза такова количество качествена музика, че смея да твърдя, че дръм и басът (и електронната музика въобще) изживява доста велик момент в своята историята.

St!: Знаем, че времето ти е ценно, затова няма да те задържаме повече. Нека ти отправим един последен въпрос обаче: какви задължения си вписал в графика ти до края на тази година и какви са плановете ти за 2014 г.?

E: Както казах и по-рано, програмата ми е страшно натварена. Предстоят ми много промопартита в чест на албума. Hospitality ще превземе Warehouse Project (поредица партита, бел.ред.) този петък, което съм убеден, че ще е нещо велико! Като изключим това, мисля да се завърна към студийната работа и да се отдам на нови проекти. Иска ми се в скоро време да успея да осъществя и някои колаборации. Това е в най-общи линии.

St!: Всичко това звучи страхотно! Изключително много ти благодарим, че ни отдели от времето си и ти пожелаваме още много успехи!

На http://awards.breakbeat.co.uk/може да намерите номинираните за „Дръм и бас изпълнител на годината„, сред които е и нашият приятел Woody.

Повече за Etherwood ще намерите на:

Official site: http://www.etherwood.co.
Twitter: http://twitter.com/#!/etherwooduk
Facebook: https://www.facebook.com/etherwood
Soundcloud: http://soundcloud.com/etherwood

Тагове: , , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

WordPress Themes