Stash! – интервю с Wion One

Култура — От на октомври 17, 2013 в 10:27

Момчето, с което ще ви срещнем в днешното ни интервю е един най-активните български „графитасжии“, който въпреки възрастта си, е постигнал няколко значими успеха в професионален план. С участия в три поредни издания на Sprite Graffiti Fest (където два пъти се класира на първа позиция и веднъж на втора) и на Graffiti ON!, той е един от малкото улични художници в България, които може да се похвалят със своя собствена изложба! Тези от вас, които са по на „Ти“ с българската графити сцена най-вероятно набързо са асорциирали описанието по-горе с името на Wion One. Искрен, неподправен и земен, той си е извоювал уважението както на хората, привлечени от графити културата, така и на колегите си от бранша. А сега се запознайте малко повече с Wion и неговите занимания.

Stash!: Здравей, Wion! Как си?

Wion One: Здрасти! Благодаря, добре съм.

St!: Би ли ни разказал малко за себе си от къде си, на колко си, с какво се занимаваш?

WO: Роден съм в Благоевград. На 24 години съм. В момента изучавам Педагогика на обучението по изобразително изкуство. Бих казал, че съм сравнително обикновен човек. Мисля, че е напълно нормално да правя това, което обичам и затова нямам нужда да се представям като някого, който е различен или особен. Мисля, че всеки един човек е достатъчно специален сам по себе си. Опитвам се да планирам бъдещето, но често просто правя това, което моментът ми подскаже. Мога да кажа, че до тук ми е помогнало и се надявам така да е и в бъдеще.

St!: С какво се занимаваш? Сам ли работиш и ако не, с кого? 

WO: Част съм от SNZ и USA94. Освен с графити някои от нас се занимават с дизайн, фотография и музика. Бих казал, че преди всичко се забавляваме.

wion one

St!: Можеш ли да ни разкажеш малко за това как се запали по графитите? Какво те привлече точно по този вид стрийт култура?

WO: Откакто се помня винаги съм бил привлечен от цветове, форми и това как да ги балансирам заедно или пък точно обратното. Мисля, че когато бях на 15 години стените из града окупираха вниманието ми. Просто трябваше да рисувам на нова повърхност. На 16 години започнах да се занимавам активно. Харесва ми това, че колкото повече време изминава докато рисувам, толкова повече ме кара да се замислям над себе си. Винаги търся още нещо след всяка стена. Не зная какво, но зная, че ми е нужно. Предполагам, че точно това ме кара да рисувам.

St!: Когато започна да рисуваш опитваше ли се подражаваш на някого или да следваш нечий съвети и наставления?

WO: Когато започнах, нямаше активна графити сцена в града ми. Трябваше да се уча предимно от грешките си.

St!: А имена като Nassimo, Scum, Ndoe и пр. играят ли някаква роля в професионалното ти хоби?

WO: Мисля, че са изиграли роля не само при мен, но и при всеки един, който се занимава с графити активно. Те са едни от първите имена на графити сцената в България все пак!

wion one3St!: Имаш ли си любим графити артист? Някой, с когото би желал да се срещнеш и, може би, с когото да работиш?

WO: Труден въпрос. Много са артистите, които ме впечатляват… бих казал всички, които са искренни в работата си. Не съм се замислял с кого искам да се срещна и да работя. Много бих се радвал, ако просто продължа да работя с хората, с които съм сега.

St!: Имаш ли си специфичен стил, както и някой определен обект на вдъхновение?

WO: Черпя идеи от много места. Един стил не е достатъчен. Често намирам интересни елементи в някои стари анимации, футуризъм, комерсиално изкуство, илюстрации и какво ли още не. Не обичам да се ограничавам.

St!: Наскоро ти взе участие в графити частта на ON! Fest, а преди това в инициативата на Globul – “Graffiti Forest”. Също така спечели първо място в битката на тазгодишното издание на Sprite Graffiti Fest през месец юли (Честито, за което!). Какво следва сега? Имаш ли нещо планувано за идните месеци?

WO: Благодаря! Нямам конкретен план за момента, освен да продължавам да рисувам. Имам някои идеи, но е още твърде рано да говоря за тях. Нека са изненадващи, ако се рализират!

St!: Преди известно време организира изложба с авторски творби, която, от отзивите на хората разбрахме, е била повече от благополучна. Можеш ли с няколко изречения да ни разкажеш за нея?

WO: В галерията ми представих десет платна, от които никое от тях не е обвързано с конкретна тема. Исках да се освобдя от целенасоченото търсене на удобрение и просто да покажа нещо от себе си. Това беше опит да се разгранича от посредственото и ограничено разбиране, че трябва да адресирам работата си конкретно към някого или към нещо.

wion one2St!: И как ти се отрази този експириънс? Би ли се захванал с организацията на още една или (надяваме се!) повече галерии в бъдеще?

WO: Бих направил още много, ако имам възможност. Времето ще покаже. Ще се радвам, ако в бъдеще мога да покажа и други неща!

St!: Като говорим за изкувство, какво мислиш за „tape art”-а? Замислял ли си се за развитие и в тази насока? Подаръкът ти от миналогодишното издание на Sprite Graffiti Fest може да се приеме като провокация.

WO: Нямам големи наблюдения, но от това което видях мисля, че е иновативно. Не съм мислил да се занимавам в тази насока, защото обичам по-експедитивно да работя, но може би в комбинация с още нещо бих експериментирал.

St!: Каква музика слушаш докато твориш? И каква музика харесваш по принцип? Някой артист, който би ни препоръчал като край на интервюто?

WO: Слушам много разнообразни жанрове докато рисувам. Почти винаги е различна музиката, която избирам. Понякога може да е фънк или електронна, хип хоп или дори рок. Поприцип бих казал хип хоп. Артистът, който някои хора трудно приемат, но аз бих препоръчал е Lil B – също така наричан The Based God. :)

St!: Благодарим ти за отделеното време и се надяваме много скоро да те видим в действие! Ще чакаме с нетърпение следващата ти изява, а междувременно, можем да ти пожелаем и много успехи в начинанието!

Тагове: , , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes