Запознайте се с minus99

Статии — От на май 8, 2013 в 09:26

Не сме единствените, забелязали застоя на българския музикален живот, в частност на т.нар. ърбан култура. Пропита от еднообразие, а и до голяма степен от лицемерие, на сцената трудно може да се забележи нещо новаторско и същевременно колоритно. И все пак, въпреки тази всеобща песимистичната предубеденост, изключения се срещат и ние сме готови да ви дадем жив пример за едно от тях! С най-голямо удоволствие ще ви представим нещо различно, което да провокира  любопитството и да задържи вниманието ви за невъобразимо дълго време.

minus99

В началото на годината попаднахме на един страшно интересен проект, на който до този момент (срам ни е да си признаем!), поради една или друга (непреднамерена!) причина, не бяхме в състояние да отдадем заслуженото му внимание. Става въпрос за родната електронна формация minus99. Нека накратко ви разкажем, що за идея е това, какви са нейните постижения, бъдещи планове и осъществени мечти.

minus99 е дует, създаден през 2011 г. от добре познатия ни от години Soulslept (Мартин Ставрев) и младата, но обещаваща Emitting (Виктория Папукчиева). Изявяваме огромно желание да дефинираме звученето им, но ще се въздържим поради една проста причина – самите те не могат да категоризират стила си в рамките на някакъв определен жанр. Това, което minus99-soulslept&acatcalledlazyзнаем със сигурност обаче е, че всичко което творят двамата е израз на дълбока емоционална зависимост между живота и вдъхновението им.

Когато ги попитахме, каква е идеята, стояща зад името minus99, отговорът беше недвусмилен и много  ясно формулиран: „В повечето компютърни игри главният герой може да умре, но той започва играта на 100% кръв. Идеята зад името е, че 100% – 99% = 1%“, т.e. този 1% е повратният момент, в който човек  няма какво повече да загуби, останал е на 1 капка кръв и именно тогава той става най-силен. Ето защо единственото, което му остава е да спечели.“ Както самите ѝ членове заявяват, тя е „вдъхновена от и писана за моментите, когато ножът е опрял в кокала, когато човек трябва да оцелява и разчита на собствените си инстинкти”, респ. на единия останал процент. Символиката на това явление присъства във всяко едно равнище на музикалния им процес.

Първият официален трак на бандата, ‘Cycle‘, се появява като релийз в компилацията ‘Platformula vol.1′ на родния дъбстеп лейбъл Platform. Следват участия на дуото с артистите от същия лейбъл, на едно от които дори подгряват самите  Phaelah и Von D (на 28 януари 2012 г., в клуб Mixtape, София).

След успешния пробив на сцената последва едногодишно затишие, през което обаче двамата не остават пасивни. Творческата отпуска е свързана с промяна на концепцията и целите на проекта, което може да бъде най-добре окачествено като „процес на търсене на собствен стил“. Двамата поддържат основната идея, че им е нужно нещо ново, което и този път да не подлежи на стилово рамкиране.

Soulslept-minus99Резултът от едногодишната публична безмълвност е успешен проект, който излиза в края на февруари 2013 г. Тогава Soulslept и Emitting се завръщат на сцената с първия си официален видеоклип към парчето ‘Trespasser‘. Професионално заснетата и обработена продукция и сюреалистичният ѝ сюжет донасят на видеото неимоверни успехи – най-вече извън границите на страната ни. Освен с все по-набиращата си популярност в интернет, на 13 април клипът се появява и на малкия екран по балканското MTV Adria, последван от преговори за излъчването му и на честотите на VH1 (засега развоят на ситуацията е все още неясен)!

Trespasser‘ е част от предстоящото дебютно EP на групата – ‘Lust’, а дуото обещава да отбележи излизането му с пускането на сингъла за свободно сваляне. minus99 ни споделят още, че продуктът ще се състои от четири песни, на които рамо е ударил нотингамският електронен състав NM-а (a.k.a. Machine Gun Militia). ЕР-то ще се разпространява от наскоро създадения британски лейбъл Fifth Sin, който пък е част от вече добре познатите на Острова Oeuvre Records.

Междувременно, докато чакаме появата на дебютния краткосвирещ албум, можем да си свалим друго безплатно парче, което minus99 пуснаха преди десетина дни на страницата си в Soundcloud, тракът им ‘Gravity‘.

Засега разполагаме с толкова информация около проекта minus99. С нетърпение очакваме да станем горди притежатели на ‘Lust’, както и да чуем и видим още по-успешни техни аудио- и видеопродукции. Надяваме се също така в най-кратък период да успеем да се срещнем със Soulslept и Emitting на живо, както и да започнем да ги засичаме по VH1! Изразяваме личните си адмирации към дейността им, пожелаваме им много бъдещи реализации и им стискаме палци занапред! 

Повече за minus99 ще намерите на:

Facebookhttps://www.facebook.com/minus99official
Soundcloud: https://soundcloud.com/minus99
Youtube: http://www.youtube.com/user/minus99official

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,

3 мнения

  1. Олег казва:

    велико! :)

  2. Me казва:

    R.I.P. Soulslept.Тъжно, но всеки има път.

  3. Krisko казва:

    Interesno 😀 zashto li 1-niq go poznavam D

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes