Stash!:07 – dMONO (България / Bulgaria)

Интервюта, Миксове — От на октомври 1, 2012 в 10:00

dMONO не е от хората, които ще се оплачат, че нямат време за нищо. Времето за него е като свободата – притежава го в изобилие. Той се възползва от този дар и не го пропилява в безделничество, а напротив – усъвършенства уменията си на диджей и на виджей ежедневно, но определено не с цел търсене на слава.

Истинското му име е Алекс и е на 36 години. Роден е в гр. Ямбол, но по стечение на обстоятелствата е живял в различни български градове – във Варна, най-дълги години в Шумен, а сега вече и в Бургас.

От няколко години работи в БНР като музикален редактор и звукорежисьор и твърди, че музиката за него е хоби още от ученическите години. С тази си страст dMONO, както е познат като диджей, смята, че е злоупотребил, тъй като никога не си е дал зор да се научи да свири на някакъв музикален инструмент. „Просто съм заобиколен от много музика откакто се помня“, оправдава се той.

Когато не е на работа, обича да слуша музика, която, най-общо казано, познатите и приятелите му все още не са чували. „Винаги съм намирал нови групи, артисти и изпълнители, които не са познати на обкръжението ми и хората често са ми казвали: „Ти живееш година напред“. Днес слушам неща, които другите ще слушат и харесват след време.“

Stash!: A какво слушаш в момента?

dMONO: Напоследък, от около година и нещо насам, може би две, слушам предимно дъбстеп и бас музика в различните ѝ разновидности заради радио проектите ми, с които се занимавам. Пък и се уморих, като че ли, от техното и хауса.

St!: Кое точно те впечатли в бас музика и дъбстепа?

dM: Ами, това е естественото развитие в посоката, която следвам още от началото на 90-те, когато слушах Scorn и illbient шумовете на Mick Harris.

St!: От септември стартира предаването ти „ЯadioBulldozeR“ по най-новото радио от системата на БНР – Радио Бургас. Какво стана с рубриката ти по Радио Шумен „нОва градска муЗика“?

dM: Покрай „нОва градска муЗика“ започнах да правя „Noise Dub“ – поредица от партита в Шумен. Започнаха да се събират хора, направихме и благотворителна вечер с БМЧК.

Вече младите знаят какво да очакват, когато dMONO прави парти, и на последното издание на поредицата преди няколко седмици се събраха доста посетители. Получи се като своеобразно изпращане на лятото с много бас (и бяс).

Идеята на предаването бе да включва всякакъв вид електронна музика, но пък партитата ги направих изцяло насочени към дръм и баса и дъбстепа, защото това липсваше в нашия град (както и в много други градове).

„ЯadioBulldoze“ ще е само за бас музика, по-специализирано, всеки петък след 18 ч. В сряда по същото време имаме друго предаване в ефира, „Threshold“ на колегата Радо Иванов, което ще покрива другите електронни стилове. Как ще се развият двете предавания бъдещето ще покаже. „нОва градска муЗика“ в момента е във ваканция, съдбата му все още е неясна, въпреки че вече отминаха 84 броя.

St!: Защо не си опитвал досега в БНР-София? Все пак имаш опит в тази област, а и най-малкото – препоръки. Кое е нещото, което те е привлекло толкова към Шумен/Бургас?

dM: Ами, може би съм пример за това, че не всичко се случва само и единствено в София. В по-малки мащаби, по-ъндърграунд и все пак се случва.

St!: Да си признаем и ние сме на това мнение! А какво ще кажеш за продуцирането, мислил ли да замениш или пък съчетаеш диджействането с него? Все пак доста твои колеги и въобще хора от различни професионални сфери са се насочили натам.

dM: Вероятно и това ще стане, вие първи ще разберете!

St!: Какво мислиш за електронната сцена в България?

dM: Малка е, дори няма място за всички, които искат да се качат на нея. Все чакаме да се развие, да порасне… Обаче вече се съмнявам, не само сцената ни, но май и всичко останало у нас отказва да се развие или нещо му пречи. Нашето поколение ще си отиде в опити да промени нещо и ще си остане неразбрано като цяло.

St!: Съвсем наскоро разбрахме, че се подвизаваш и под още един прякор – d-chrom, разкажи ни с две думи за него. 

dM: d-chrom е прякорът, под който се занимавам с виджeинг. Вече съм се отчел на няколко фeстивала и смея да твърдя, че стилът ми може да бъде лесно разпознат – „a little bit dark and creepy„.

St!: Стана ли свидетел на някое интересно събитие през изминалото лято?

dM: Да, останах очарован от Underground Fest-a в Поморие. Участвах за първи път, мястото ми хареса (един изоставен строеж край морето), допадна ми атмосферата, мен самия много ме изкефи. Браво на организатора Ивайло (Electronic Element) за идеята, ентусиазма, за запазването на истинския електронен ъндърграунд дух. Вярвам, че всички присъствали там са го усетили.

St!: Какво ще ни кажеш за микса, който си ни подготвил? Така ли описваш музикалните си предпочитания на този етап?

dM: Звучи разнообразно в „модерните“ 100/110bpm – стари и нови парчета, от Excision до Gramatik. Ако успея да изненадам слушателя с всяко следващо парче, значи съм успял да постигна целта си.

St!: Нещо да си пожелаеш на себе си или пък на читателите ни за новия сезон?

dM: Напоследък като че ли имам нужда от повече усмивки и си пожелавам поводи за такива, на вашите читатели пожелавам да откриват много нова и  хубава музика чрез ваз, защото животът е музика, никога не спирайте да търсите! Има толкова неоткрити неща, чакащи да ги забележите.

Повече за dMONO ще намерите на:

Facebook: https://www.facebook.com/dMONOmusic
Mixcloud: http://www.mixcloud.com/dmono/
Друго: https://www.facebook.com/RadioBulldozer
 http://www.mixcloud.com/RadioBulldozer/

–––––––––

Предишни издания:

Stash!:01 – Legend4ry (Великобритания)

Stash!:02 – Roka (България)

Stash!:03 – GBX (Бразилия)

Stash!:04 – Minstrell (България)

Stash!:05 – Crook Tactics (България)

Stash!:06 – Tekniq (България)

Stash!:07 – dMONO (България)

Stash!:08 – Rossen Pavlov (България)

Тагове: , , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes