Ratio – остава само ден до форума за популярна наука

Новини — От на септември 28, 2012 в 08:24

Да си гледаме ли хороскопа днес? Дали са ни отвличали извънземни? Ами какво да правим с призраците в мазето? Е, въпреки че първото издание на RATIO може и да не отговори на всичките ви въпроси, конференцията ще се постарае да постави една рационална основа на начина, по който възприемаме околния свят,  както и може би да се постарае да ни настрои на малко по-скептична вълна относно шарлатанщината, която ни залива ежедневно.

Въпреки, че на част от горните въпроси бихме се опитали да ви отговорим и ние, смятам че е по-добре да чуете какво имат да кажат по въпроса и по-големи авторитети от нас.

На 29 септември спокойно можете да пропуснете сутрешния си хороскоп, да не слагате енергийната си гривна и да се насочите към Младежки театър, където Крис Френч, Владимир Божилов, Сара Сантош, Никола Каравасилев и Леандър Литов ще говорят за научни идеи по разбираем начин пред не-научна аудитория.

Ratio

Живеем в невероятен свят и сме продукт на процеси, които отвяват шапката и на най-невъзможната история, за която се сещате. Фактът, че всеки от нас може да проследи историята на частиците, от които сме изградени, до създаването им в огромни червени звезди милиарди години назад във времето, ме слисва всеки път. Ние сме звездна материя, вселената е в нас.

Карл Сейгън, оставил следа в съзнанията на поне 2 поколения любознателни лаици и учени, е казал, че „скептицизмът трябва да е част от инструментариума на всеки изследовател, иначе можем да се изгубим. В света има достатъчно чудеса и без да си измисляме нови.“ С две ръце подкрепям астрофизика, стоящ зад поредицата Cosmos. Известна доза скептицизъм може да бъде изключително полезна на всекиго, особено когато ни заливат със съмнително неясни хороскопи от всички видове медия, както и с ваучери за квантова диагностика и „Пауър баланс“ гривни.

Можем само да се надяваме, че събитието на неправителствената организация “Еволюционен поглед“ ще създаде достатъчно интерес и ще се радва на сравнително голяма и разнородна аудитория, за да могат да канят все повече и повече лектори, които да ни разкриват тайните на вселената, която понякога толкова лесно игнорираме.

И все пак, бъдете скептично настроени и към авторитетите. Науката поне е отворена за това.

Тук можете да научите повече за RATIO, а от тук можете да се снабдите с билети.

Събитието ще се състои на 29 септември, като програмата ще започне в 10:30 часа и ще приключи в 16:30 часа. Ето и разпределението по часове.

За да завършим статията по-позитивно ви предлагам да изгледате следното клипче в YouTube, в което ще разберете кой факт за вселената оставя астрофизика Нийл Тайсън без дъх:

Нийл Тайсън е страхотен.

Тагове: , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes