Историята на дъбстеп музиката, разказана от Mista Jam

Статии — От на декември 10, 2010 в 11:39

Известният британски журналист и радиоводещ Mista Jam ще ви запознае с историята на дъбстеп музиката в две от предаванията си. Какво предстои да научите и да чуете, ще разбере единствено, ако прочетете статията и изслушате предаването!

Днес ще ви срещнем с един обикновен нотингамски младеж, който има твърде семпли нужди, твърде семпло хоби и твърде семпли мечти. Като казваме семпли, ние наистина имаме предвид това определение. Мечтите на днешния ни гост са толкова обикновени, че се свеждат до това да се ангажира в мероприятие, в което участват още и всичките му любими музиканти накуп. Относно хобито си, той споделя, че обича да прави неща, за които му остава време – а именно да спи, да яде и да чете книги. Изключително приятно ни е да ви запознаем с 27-годишния Pete Dalton, по-известен като Mista Jam.

27 г. е възраст, на която не много хора биха могли да се похвалят с кой знае какви житейски постижения. Mista Jam обаче, който започва още на 14 г. да промотира музика в родния си град, има вече истинска кариера на диджей, на музикален журналист и на радиоводещ в BBC Radio 1 и в BBC Radio 1Xtra. Неслучайно журналистът Ian Burrell от сп. The Independent го определя като „златното момче на BBC Radio 1”. Освен с дар словом, той най-вече пленява аудиторията с брилянтния си топъл акцент, подкрепян от варираща според темата интонация.

Предаванията, които Mista Jam води се излъчват два пъти в седмицата. Едното се излъчва всеки понеделник по BBC Radio 1Xtra от 09:00 до 01:00 (българско време), а другото – в събота по BBC Radio 1, от 01:00 до 03:00 (‘Saturday Night Soundclash’). Фокусът и на двете радиопродукции се свързва с популярните във Великобритания стилове (дъбстеп, дръм и бас, хаус, грайм, хип хоп, реге, денсхол и „всичко измежду тях), коренящи се върху един основен елемент – „ърбан” звученето.

Този месец Pete Dalton ще ни разкаже историята на жанра, предизвикал истински фурор по целия свят и определян като един от основните гени, съдържащи се в нуклеуса на английската ъндърграунд култура – негово величество Дъбстепът!

Биографията ще бъде разказана в две части, в две от понеделнишките предавания на Mista Jam – на 6-ти и на 13-ти декември. Тя отбелязва ключови моменти, свързани с началото на самото зараждане на жанра, както и с етапите, през които е преминало звученето, за да създаде от собствената си плът различни свои разновидности. Mista Jam ще ни срещне с някои от най-бележитите имена на дъбстеп сцената, сред които са включени, както самите му кръстници, така и нашумелите през последните няколко години таланти. Накрая, във втората част, той ще направи предричане за това, кои ще бъдат изпълнителите на 2011 г. и какво да очакваме от дъбстепа за бъдеще.

Първата част на предаването се излъчи този понеделник, навръх Никулден. Герои в тазседмичното издание бяха Zed Bias; Hatcha; Digital Mystikz; най-популярната за 2010 г. група – Magnetic Man (Benga, Skream, Artwork);  El B; Oris Jay; Plastician; Pinch; Mary Anne Hobbs и много други.

Още в началото на предаването e засегната темата за това кой е първият дъбстеп трак. По този въпрос водещият Mista Jam кратко отговаря: „Сори, такъв трак не съществува!” Първите, които в края на 90-те години се насочват към едно по-специфично звучене за тогавашния музикален мироглед са Zed Bias, El B и Oris Jay. Именно тяхното звучене (т.нар. „garage„) е етапът от тяхното творчество, който можем да свържем с началото на стила, наричан в днешно време дъбстеп.

В следващата тема е разизкано мястото, от където се дава оттласък на разпространението на дъбстепа. То е разположено в близост до зеленчуковия пазар в Кройдан, Южен Лондон, и се казва Big Apple Shop. Това е магазин за грамофонни плочи, чийто първи собственик носи същото име като това на 35-тия американски президент, респ. John Kennedy. За съжаление, минавайки по пътя на трудностите, магазинът не успява да се справи с финансовите си несгоди и това налага поредното му затваряне през тази година.

В не чак толкова далечното му минало обаче именно този магазин се превръща в лоното на дъбстеп музиката. Той е предоставял широк досег до музикалното творчество на множество изпълнители, предимно от електронната сцена, които са „зареждали” шопа със свои издадени нелегално записи (white labels). Наскоро освободеното в магазина място за дъбстеп секцията било изцяло оборудвано с релийзи, излизащи директно от първия дъбстеп лейбълTempa. Такива релийзи били проектите на Horsepower Productions, някои от проектите на Kode 9, на Oris Jay, на Zed Bias, на El B. Всички нови плочи лично се доставяли от самите продуценти. Hijak, N-Type, Artwork, Skream – който започва и работа там, Benga, Malа, Coki, Loefah, Plastician, Walsh са само част от редовните посетители на това сборище, което Artwork оподобява на истински „музикалния колеж”.

Така, от обикновен шоп за плочи, магазинът се превръща в място на редовни срещи на бъдещи световни артисти. Покрай посетителите, които все повече се обвързвали с магазина, постепенно се сформирало едно микрообщество, наречено Big Apple Records. Първият релийз, който излиза под името на новия лейбъл се казва ‘Red’ и е дело на Artwork.

Последват релийзите на Benga – Skank / Dose’ (от 2002 г.) и  ‘The Judgement, (от 2003 г.), в колаборация със Skream. С помощта на всичките тези артисти, дъбстепът – от недоносено грозно пеленаче, се превръща в привлекателен басов снаряд със свой собствен характер. Интерес към него започват да проявяват световните медии (световноизвестни британски и американски списания), а резидентът на Big Apple’ (DJ Hatcha) записва и първата дъбстеп компилация – ‘Dubstep Allstars vol 1′.

DJ Hatcha е един от първите и най-лоялни служители в Big Apple. Той е също и първият диджей, който, предпазливо промотирайки дъбстепа по различни партита, започва да запонзава лондонската публика с новия жанр. Много хора не се съгласяват с това, че новозародилият се стил лека-полека измества любимия им грайм. Последват обвинения в „предателство” – Hatcha е изменил на грайма. Това становище с лекота е оборено чрез простото доказателство, че сред картотеката във винилния магазин присъствали издания, подписани с имената на едни от най-известните грайм артисти – Wiley, Agent X, Sticky и много други. Hatcha, по онова време е единственият, който притежавал всичко, излизащо под формата на дъбстеп.

Първоначалният саунд на новия жанр бил твърде мрачен, твърде наподобяващ на дъб музиката, а точно това искал резидентът на магазина да промени в новото звучене. Той винаги казвал на продуцентите кое и как да променят в даден трак, към какво точно да се насочат, за да стане крайният продукт перфектен. Подкрепял е и е напътствал всекиго, който плахо се oris-jayопитвал да се присъедини към новосформиралото се семейство на Big Apple. Oris Jay си спомня как: „Hatcha всъщност не ти оставяше никакъв избор. Звънеше през 25 минути да те агитира да му занесеш новия си проект. Понякога това продължаваше през целия ден, докато най-накрая не се съгласиш и не му предадеш сътворението си.“

В предаването се разказва oще от къде идва понятието „dubstep” и кой е неговият автор. Не си мислете, че някой е седнал и си е блъскал главата как да наименува новия жанр. Това понятие  изниква съвсем случайно в съзнанието на един пичага (Neil?!), който обсъждайки някакъв трак на Benny Ill (единият от членовете на Horsepower) казва: Звучи ми на нещо като 2-step, но в което в същото време има и елемент на дъб. Звучи ми на нещо като дъбстеп!”. Оттогава насетне, всяко нещо, което Benny Ill издава започвало да се нарича дъбстеп.

С разрастването на дъбстеп културата мероприятията, които досега акцентирали върху мелодичните и екзотични течения на ранния геридж, започнали да се насочват към по-летаргичното звучене. По партита започнали да идват предимно момчета. Колкото по-тежък ставал стилът, толкова по-рядко се наблюдавало женско присъствие. Това, слава Богу, не продължило дълго. Музикантите забелязват, че процентът на слушаемост на траковете им се увеличава.

Всички от продуцентския кръг на Big Apple решават, че е време да направят поредната стъпка нагоре, да се насочат към по-голямо поле на изява. Така, всички насочват поглед към пулта. Политиката на новата култура се кореняла на принципа: ако искаш да получиш, първо трябва да дадеш, т.е. за да се снабдиш с най-новите продукции, първо сам трябва да предложиш своите на останалите си колеги. Това до голяма степен мотивира всичките продюсъри да повишат bigappleпродуктивността си и да започнат да си разменят тракове (точно както турбо картинките едно време).

В ‘Тhe Story Of Dubstep Artwork връща лентата назад и ни разказва как на продуцентите от Big Apple се налагало всяка седмица да си наемат лимузина, за да стигнат до всеизвестния лондонски клуб FWD>>. Но нека да довършим разказа му преди да сте си казали: „За какви звезди се имат тея!” Причина за тази надменна на вид алтернатива била, че на екипа, наброяващ над 15 души, му излизало много по-евтино да си наеме лимузина, отколкото да си поръча няколко таксита. И това си е наистина така. Тарифите от по 2.90 лв/км на софийските самосиндикални бакшиши са си направо мижави в сравнение с тези на нормалните им юкейски колеги.

Следващата стъпка, която няколко от членовете на Big Apple Records’ предприемат е да създадът свои собствени лейбъли. Както споменахме вече, първият лейбъл, който започва да издава дъбстеп музика (преди Big Apple Records) е Tempa, с първи предствители Horsepower Productions. По-късно се появяват Hyper Dub – притежание на Kode 9, DMZ основан от двамата члена на Digital Mystikz (Mala и Coki), Deep Medi, Rephlex и т.н.

DMZ активно започват да се знаимават с промотирането на новия стил. За първи път в историята на дъбстепа те организират първия дъбстеп ивент, осъществил се през уикенда. Въпросното парти събужда интереса на много слушатели. Предсатавители на няколко континента пристигат в Англия, в Брикстън, за предстоящото мероприятие. Макар и сега да ни се струва малък, броят на посетителите на тогавашното парти достига до рекордните 600 души!

Mary Anne Hobs си спомня за тези дни с възбуда. Тя също си спомня за албума, който променя целия ѝ живот, продуктът, който я запознава с дъбстеп музиката – този на бристолския продуцент Pinch, ‘War dub’.

За историята на трака ‘Midnight request line’ (който, между другото, се върти и в един от столичните молове) журналистът и диджей Hobs разказва, че претърпява едногодишен застой преди да бъде издаден. Слава Богу, създателят му Skream е повярвал с уменията си и решава да го завърши, превръщйки го в една от класиките в дъбстеп историята!

Е, толкова можахме да ви преразкажем ние. С това ви предстои да се запознаете в първата част на предаването „The Story Of Dubstep”. Признаваме си, че всеки от дванайсетте пъти, в които я изслушахме, тръпки на задоволство попъпляха по цялото ни тяло! С нетърпение очакваме да чуем  и втората част на историята!

–––––––––––

Междувременно докато чакаме да стане понеделник, можем да се утешим с 12-часовата програма, която BBC Radio 1, заедно с BBC Radio 1 Xtra, посвещава на дъбстеп музиката. Тя ще се излъчи на 11 декември в специален ‘takeover night’, в който ще вземат участие някои от най-популярните дъбстеп журналисти и изпълнители.

Първи, точно в 23 ч., ще превземат ефира с двучасовата си програма Mista Jam и Annie Mac. Те ще предизвикат четери крюта да се състезават в ‘The Sound of Dubstep 2010’. Целта на всяко крю е да представи най-добрите тракове, които са способни да спечелят журито. Победителите ще бъдат оповестени в края на програмата. След това, от 01:00 ч. Benji B ще дефинира накратко понятието дъбстеп – какво представлява стила, как се е изменил през годините, кои са негови представители.

В 03:00 ч.„Dubstep Takeover”-ът ще напусне ефира на BBC Radio 1, оставяйки единствено на честотите на BBC 1Xtra. Тогава ще се дискутира бъдещето на жанра – кой ще спечели феновете на 2011 г. и до къде ще стигне изменението на оригиналното звучене. Oт 05:00 ч., някои от най-добрите диджеи ще влезнат в едночасова „b2b” сесия, а точно в 06:00 ч. предаването ще се завърне отново на честотите на Radio 1 (излъчвайки се едновременно по него и по 1Xtra) за финалните три часа от предаването. Ras Kwame ще направи обзор на цялата история на дъбстеп жанра. В нея отново ще са включени интервюта с едни от „най-големите” в стила, както и масивно количество музика, изсмукана от пръстите на радиоархива на BBC Radio 1 и 1Xtrа.

Така че, ако решите, че ви се бодува на 11-ти срещу 12-ти, да знаете, че ще си заслужава!

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes