Stash! – интервю с JazzSteppa!

Интервюта — От на ноември 25, 2010 в 07:33

Прочетете краткото ни интервю с дъбстеп дуото JazzSteppа!

JazzSteppa е първата по рода си дъбстеп колаборация, която започва да изпълнява музиката си на живо. Миналата събота (20.11), столичният 4 KM Party Center бе разтърсен от шестото издание на ‘Drum and Jazz’ фестивала, организиран от HMSU и mirizma, на който групата бе един от главните гости. На екипът на Stash! се отдаде честта да вземе кратко интервю от единия от членовете на дъбстеп дуото.

Stash!: Какво е Jazzsteppa, защо точно „джаз” и как започна всичко?

Jazzsteppa Gal: Jazzsteppa e група, зародила се в Берлин, която в началото беше замислена като краткосрочен – двуседмичен, проект. Идеята беше да миксираме живи инструменти с тежки басови линии и електронно звучене. Не бяхме планирли това да е главното нещо, главния проект, с който да се занимаваме. По това време аз свирех в много берлински банди, обикаляйки с тях по турнета, предимно из Германия. Искаше ми се да започна свой собствен проект. Gal Moore (другият член на групата), който тогава учеше в Лондон, ми звънна един ден и ми каза, че иска да ме посети в Берлин за предстоящата зимна ваканция. И така, направихме си планове, че когато Gal дойде, ще се фокусираме малко повече върху музиката.

Всъщност, аз точно се бях преместил в Берлин и не разполагах нито със собствено студио, нито с каквото и да е обурудване, нужно за записване. За да се получат нещата, се наложи да се споразумея с едно локално джаз-кафене. Сделката беше следната: те ме правят двуседмичен наемател, а в замяна, аз трябваше да свиря там безплатно три пъти седмично. Така се сдобихме с терен, който служеше за наше студио в продължение на половин месец.

S!: Кой каква роля изпълнява на сцената? Защо сте заложили на истински инструменти? Посещавали ли сте частни уроци или сте самоуки?

JG: Gal Moore свири на барабаните, с прикачени към тях тригери, които са свързани с моя компютър. Това е начинът, по който звучат барабаните ни – хем наживо, хем „електронно“. Иначе аз свиря на тромбон и се занимавам с обработката на ефектите. Причината, поради която сме се спряли на живи инструменти е, че и двамата не сме диджеи, ние сме тренирани музиканти. Звучи ни логично да свирим музиката си със собствените си инструменти, вместо да пускаме. Мисля, че това именно прави участията ни толкова уникални,

Трудно е да се каже, че сами сме се научили да свирим или че сме чак такива професионалисти. Много години съм учил тромбона. Започнах, когато бях на девет. Ходил съм при много учители в Израел (Телавив) и в Германия, както и изкарах един семестър в университета. Много години свирих „с шапката” по улиците. Именно от там научих повечето неща, това беше истинското ми училище.

S!: Как създавате траковете си? Първо записвате инструментите и след това разработвате музиката около тях или първо правите бийта и след това включвате и инструментите?

JG: Трудно е да се каже, защото всеки трак изисква специална грижа. Понякога правим първо бийта и започваме да експериментираме различни неща около него. След това записваме инструментите и започваме да ги обработваме. Друг път се случва да се върнем към идея, която вече сме записали, към трак, който вече сме построили. Накрая, мога да кажа, е доста трудно да се спрем на правилния вариант.

S!: Някого, с когото желаете да работите за вбъдеще?

JG: Quincy Jones.

S!: С какво се занимавате в момента?

JG: Работим по финалния вариант на последната песен от предстоящия ни албум, който ще бъде издаден от Studio Rockers. В същото време планираме да издадем в нашия си лейбъл – Jazzsteppa,  втората част от компилацията ‘Fuck Jazzsteppa VOL.2’. Миналата седмица пък записахме много як „сешън” на една джаз група, свиреща наживо. Мислим да използваме музиката им за някой следващ релийз… предстои ни през януари 2011 г. да издадем и една плоча…

S!: Какво бихте казали на българските фенове? Да ги посъветвате нещо?

JG: Дължите ми парче бурек (т.е. парче баница)!

S!: Благодарим много за отделеното време. Партито наистина беше смазващо! Целият екип ви желае много успехи! :)

Тагове: , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes