Grime Forum – интервю с P-Money (Великобриатния)

Интервюта — От на юли 25, 2010 в 13:30

Безспорно един от най-талантливите млади музиканти и една от най-уважаваните личности на световната грайм сцена е лондонското емси Paris Williams, по-известен като P Money. Той започва музикалната си кариера като член на Fatal Assassins Crew. В крюто се отличават имената на други също известни емсита – Little Dee и Blacks от Южен Лондон.

P Money става известен с бързото си и гъвкаво редене. Това негово умение е и причината за невъобразимия хаос, който се възцарява сред публиката всеки път, когато той се появи на сцената или когато има участие в някое нелегално радиопредаване. Той е инициаторът на много запомнящи се сетове, като сред тях са ‘Hazzardous Sessions series’ и ‘Fuck Radio volume 5′.

Парчето, с което изпълнителят насочва вниманието изцяло към себе си и чрез което се издига в граймърската йерархия е ‘What Did He Say’. Тракът е издаден на плоча, а името на песента започва да се използва като слоган на модна линия за тениски.

В момента P Money е член на O.G, които през 2009 г. издават първият си съвместен албум. Както г-н Williams казва в едно свое интервю: „O.G’s не е крю. Не всеки член на групата трябва да присъства на всяко шоу, във всеки сет. O.G’s е създадена за нас самите, за да можем да продължим да се развиваме и да вървим заедно напред, но в същото време и по отделно“.

Първият издаден от P Money продукт е пуснат през 2008 г. за безплатно сваляне в интернет. Този проект носи името ‘Coins 2 Notes’ и е доста добре приет от публиката – именно поради уникалния си стил, който изпълнителят използва многократно, за да изразява текстовете си. С течение на времето обаче граймърът променя този стил, а това започва да не се харесва на първоначалните му почитатели. P Money работи с известни музиканти, сред които се отличават имена на много небезизвестни продуценти, емсита и диджеи.

По времето, когато изпълнителят тепърва започва да се издига в музикалния бранш, през септември 2008 г., той издава още два албума. В първия, който е промоалбум (‘A Little Back Then With Now‘), взимат участие Little Dee, Desperado, Tempman, Skepta, Dot Rotten и Wiley.

Самият продукт е миксиран от DJ Pester и е пуснат легално за сваляне в интернет. След успешното представяне на първия албум, на 29-ти септември 2008 г., излиза и първото официално LP ‘P Money Is Power. В него отново участват едни от най-добрите емсита и продуценти на грайм сцената. В траклистата са включени смазващи тракове като ‘Sound’ и ‘Gimmicks, както и ремикс към песента ‘What Did He Say’, по който впоследствие е заснет и видеоклип. Веднага след заснемането на видеото е заснетo и още едно – това към ‘London Boy’.

На 7-ми септември 2009 г. P Money издава втория си официален албум – ‘Money Over Everyone. И този път изпълнителят не разочарова феновете си – продуктът поставя рекорди в различни класации, а причина е съвместната му работа с Wiley, Frisco, Blacks и Little Dee, Silencer, Rude Kid, Scratcha и Maniac. За пореде път P Money показа креативност, предоставяйки отличните си идеи, изпълващи парчета му.

Предоставяме ви едно старо, но може би и едно от най-интересните интервюта, правени някога с P Money. То е дело на Grime Forum, на  на 2-ри септември 2009 г. В него се говори за начина, по който емсито възприема известността си, начина си на работа и начина, по който тя се отразява на феновете. Говори се и за отношенията му с Ghetts, както и за предстоящия тогава албум (‘Money Over Everyone’).

Grime Forum: Можеш ли да си спомниш кой беше първият инструментал, върху който реди и кой беше първият музикант, с когото работи?

P Money: Не мога да си спомня кой беше първият инструментал, но мисля, че едни от първите неща, върху които редих са Chopper, Pulse X и Triplets. По онова време, когато тепърва започнах да се занимавам с музика, не мисля, че имаше някого, с когото да съм си сътрудничил. По-скоро хората,  които работехме заедно бяхме от един край, бяхме един екип. Мисля че първата ми истинска колаборация беше по един трак, на който забравих името в момента, но по който заснехеме видеоклип. В него участваме аз, Roachie, Royal, Saskilla, Prowlar и още няколко човека.

GF: Като музикант ти измина дълъг път за последните няколко години, разви се изключително много от Fatal Assassins Crew. Но какво мислиш, какво постигнехте заедно като екип и какво научи през времето, прекарано сред членовете на крюто.

P-M: Fatal Assassins ме научи на много, но най-вече на лоялност и на уважение към другите. Крюто ни си имаше всичко; ние бяхме момчетата на югозападен Лондон! Още когато mc като Discarda, който е извървял пътя чак до On Top FM, реши да работи с нас, си знаех, че ще постигнем много. Ние не бяхме просто поредните mc-та, ние бяхме братя – бяхме като едно цяло, които вървяха заедно напред. По онова време, без съмнение, всички бяхме фаворити, поради простата причина, че хората не гледаха толкова уменията ти да редиш, а желанието ти да се занимаваш с това. Разбира се, не всички бяхме на еднакво ниво (като умения и способности), но въпреки това популярността повлия положително на всички ни.

GF: Напоследък ти и другите членове на O.G’s станахте доста обсъждана тема. Първото издадено от вас CD беше посрещнато с критика от страна на феновете в Grime Forum. Обмисляте ли издаването на още някакви бъдещи проекти?

P-M: Да, разбира се. Предстои още много неща да излезнат от съвместната ни работа. Причината да не чуеш подобно изказване от страна на някои от другите членове на екипа е, че ние не сме крю, ние сме просто хора, които работят заедно, вървят заедно напред, но въпреки това и по отделно. Аз, Blacks и Little D сме израстнали заедно и затова сме си много близки, но все пак разделяме личните от професионалните си задължения. Jendor точно приключва със своя албум, а Little D вече издаде своя. Моят, както и този на Blacks са почти готови да бъдат издадени. Така че, когато всички албуми бъдат пуснати на пазара, тогава ще продължим да се обединяваме, за да издадем и вторият ни проект „O.G Season 2.

GF: Какво стана с Dot Rotten, защо напусна „лагера”? Мислите ли за вбъдеще да работите отново заедно?

P-M: Хаха, всеки ме пита това! Всичко с Dot си е наред. Напускането му си има своите причини, които единствено той може да каже. Няма никакво напрежение или негативни чувства между нас. Всеки си измисля различни истории, изградени на базата на собствени виждания и разбирания. Именно такива историйки вредят на развитието на грайм-сцената, човече. Да, между Dot и Little имаше някои неразбирателства, но те отдавна са изяснени. Не знам кога и дали изобщо ще направим нещо с Dot, но ако ни се отдаде възможност за съвместна работа, няма да я пропусна. За момента всеки си има своите неща за правене.

GF: Хората са добре запознати с настроението, което вкарваш на сцената по време на свое участие; това едно от нещата в грайма ли е, което ти доставя истинско удоволствие и ако да, защо?

P-M: Като цяло всичко в грайма ми доставя удоволствие, но най-вече ми доставя удоволствие фактът, че той е НАШ! Обожавам участията си, особено сред посветените на тази музика фенове. Доволен съм, че хората казват за мен: „Той е човекът за лайвове”, защото аз наистина обичам да правя сетове, да редя, но в същото време това не е нещото, което те прави велик. За целта е нужен и наистина добър подбор на песни.

GF: Неотдавна ти отправи няколко лирически послания към Ghetto. Той ти отвърна, когато, заедно с Wiley зснеманемаха клипа „She Likes To”. Отправял си също така и други послания към него в някой твои сетове. Каква е причината за „войната” между вас? Смяташ ли, че той изобщо трябва да отговаря на посланията ти?

P-M: Понякога си мисля че ние, МС-тата, говорим на чужд език. За разлика от другите, които просто правят открити намеци (напр. Ghetts, в своя Autopsy freestyle), аз, когато отправям послания, казвам директно за какво става въпрос, към кого е насочено съответното послание и какво мислия по въпроса. Аз не пиша текстове и не редя относно някого без да имам основателна причина или ясни чувства, за да правя подобни неща. Това е свързано с егото ми. Аз оценявам музикалните му умения, респектирам ги, но той (Ghetts) си мисли, че е най-великият, че е непобедим. Аз, разбира се, не съм съгласен с това негово убеждение и смятам, че накрая ще мога да му докажа точно обратното. Той казва, че няма да отговори на посланията ми, защото е „над тези неща” – за разлика от мен. Не ми прави впечатление какво казва той за мен, но виж, Tinchy Stryder е вече на ДРУГО ниво и Ghetts, въпреки това, използва в текстовете си негативни послания, отправени към него. Какво става тогава? Чрез държанието си, той автоматично изменя и теорията си. Ако аз се бях появил на сцената по същото време, по което той се появи, всичко щеше да е различно. Значението на „батълите” се е изгубило тотално. Албумите, видеоклиповете, миналото и бъдещето ти нямат никакво значение по време на „freestyle”-битката, защото вичко се случва в настоящето, на момента. Ако някой победи Jay-Z в рап-battle, ще кажете ли,ч е Jay-Z не става за нищо и че повече няма да може да изкара и един як албум? Не, това ознавача единствано, че е загубил битката. The Game не е дори близо до нивото на Jay-Z, но това не означава, че не може да покаже на хората, че не трябва да се ебават с него. Ето, защо тогава и Ghetts да не направи същото? Както и да е, мога да говоря още много по тази тема, но няма да го направя. Евалата на Ghetts, той не е глупав!

GF: Последният ти издаден албум се казва „Money Over Everyone” и в него са включени имената на изпълнители, които феновете на грайм-музиката наистина харесват. Какво могат да очакват фновете от албума и кой ти е любимият трак от него?

P-M: Това CD представлява малко по-раличен, по-енергичен грайм. Любимият ми трак е или 1UP, или Left The Room, не мога да преценя. Тези два записа ми служат като учебна база, на която се крепят и по-нататъшните ми проекти. Чрез тях разбирам кое с какво работи най-добре, и кой какво харесва. С този албум навлязох леко в дъбстепа и това ми хареса, исках да видя дали мога да комбинирам нещата по начин, който ще даде положителен резултат и дали този експеримент ще се хареса на публиката. Например, двата трака „1UP” и “Fruits And Veg” са напълно експериментаторски. Чрез тях, мисля, открих точната формула, която ми помогна да комбинирам разчупени ритми със сполучливи текстове, за да се получи един наистина идеен трак, който лесно да те грабне. Не много хора могат да направят или дори да разберат подобно нещо. Money Over Everyone” е изцяло албум с грайм „бенгъри. Концепцията в първия трак е да тества мозъците на хората; да се разбере дали те въобще слушат какво казвам в текстовете. Следващите четири трака ще ви накарат направо да избухнете, а след тях има две по-спокойни песни – „They Don’t Understand” и „Crazy”. След това отново повишавам атмосферата с „Hot Ones”. Този трак е изцяло моя идея и е направо разбиващ! Лудница, човече! Аутрото ми се казва „Game Over” и е сто пъти по-добро от най-добрите неща на някои изпълнители…a е просто freestyle! В албума присъстват някои нови лица, а продуцентската работа е дело на едни от най-добрите музиканти – Rude Kid, Royal T, Silencer, Maniac, Sukh Knight и Mastermind. Ако някой се чуди за причината, поради която „They Don’t Understand” присъства и в моя албум, и в този на Little D, това е, защото и двамата използваме песента за сингъл и планираме да заснемем видео към нея – нещо от рода на Wiley и Skepta, които също са включили “Too Many Man”в албумите си.

GF: Какви са плановете ти след като издадеш албума? Къде искаш да отидеш след издаването?

P-M: Следващият mixtape или E.P, не съм решил още какво ще бъде, ще е комбинация от два отделни mixtape-a. Слушам какво не се е харесало на хората, обмислям го и се опитвам да го поправя. След това взимам това, което им се е харесало и правя по-добра негова версия. „Sounds и Gimmicks е всичко, което ще ви кажа (АААААА…!). Но да, третият албум ще бъде лудница. Ще бъде толкова болен, че се опитвам да измисля подходящо за него име, което да съответства и на самото CD.

GF: Напоследък надмина дори и един от най-тачените родни граймъри – Ice Kid, и заедно с Blacks тотално разбихте на Chockablock партито; Прави ли ти удоволствие позитивното отношение от старана на публиката?

P-M: Боже Господи! Партито наистина беше лудница! Именно публиката е нещото, което ме кара да продължавам да се занимавам с музика. Преди, когато ходех по участия на Skepta, Wiley и JME, винаги наблюдавах какво се случва – как публиката ги приема, и се надявах един ден и към мен да се отнасят по същия начин. Chockablock наистина ми показа, че за трудът ми се плаща! Просто се нуждаем от повече подобни мероприятия, на които да пръсъстват искреното забавление и позитивните вибрации и на които mc-тата да се обединяват и да се раздават, без да има разправии и недоразумения. Ти много добре знаеш как стоят нещата, хаха! Начинът, по който аз оценявам публиката е следствие от начина, по който самата публика оценява мен. Затова аз се отнасям към феновете като към нормални хора, независимо дали ще е във Facebook или на парти. Много mc-та забравят кои са всъщност и какво значат те за феновете си; такива изпълнители не гледат въобще на публиката като на човешки същества.

GF: В момента на грайм-сцената се изявяват много изпълнители. Кои, освен твоите хора, оценяваш като способни и кои от тях биха влезнали в твоя Топ-5.

P-M: Хаха, никого не бих подредил в Топ-5, но винаги съм оценявал уменията на Skepta, Wiley, JME, D Double, Ghetts и Trim.

GF: С кого би предпочел да си партнираш занапред – някого, с когото още не си работил?

P-M: Не знам с кого бих предпочел да работя, защото всъщност никога не съм бил колаборативна личност, но винаги съм мечтал да направя трак с JMEтой винаги има болни идеи, или с Tempz – уаааау… представете си аз, Blacks и Tempa T върху някой изродски beat.

GF: Aко можеше да избереш двама продуцента, чието различно звучене да комбинираш, за да поставиш резултата в свой албум, кои биха били тези имена и защо?

P-M: Да комбинирам стиловете на двама различни продуценти, уау! Може би това ще бъдат Sukh Knigt и Silencer – дъбстеп и грайм по цял ден (хаха)!

GF: Искаш ли да поздравиш някого?

P-M: Поздравявам моите хора от O.G’z, поздравявам Boy Better Know, Live Magazine, Cheeky, Diamond, The DJ’s, както и SBTV!

GF: Myspace, Twitter, Facebook линкове?

P-M: Може да ме намерите във Facebook като King P Money или да посетите уебстраницата ми www.pmoney.co.uk

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,

0 мнения

Бъдете първият, оставил мнение!

Оставете мнение


Nice Theme

Nice Theme
WordPress Themes